Σε μια ομάδα μαμάδων στο Facebook, μια μαμά δημοσίευσε ότι και τα δύο παιδιά της, άρχισαν να εμφανίζουν μερικές περίεργες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης. Το ένα δάγκωνε τα πετσάκια των δαχτύλων του μέχρι να ματώσουν, το άλλο έξυνε το δέρμα του κεφαλιού του και τα χέρια του.
Η μαμά γνώριζε αυτές τις καταναγκαστικές συμπεριφορές και γνώριζε ακόμη και την κλινική ονομασία τους- Δερματιλλομανία – αλλά δεν ήξερε τι να κάνει.
Έπειτα από κάτω, δεκάδες μαμάδες άρχισαν να αναφέρουν τα συμπτώματα των παιδιών τους. Η κόρη μια μαμάς δάγκωνε τα νύχια της. Ένα άλλο αγόρι “πίεζε” τα σπυράκια του. Γενικότερα, τα περισσότερα παιδιά πείραζαν το δέρμα τους όλη την ώρα μέσα στο σπίτι.
Τι είναι η δερματιλλομανία;
Η δερματιλλομανία είναι μια διαταραχή ελέγχου των παρορμήσεων που χαρακτηρίζεται από την αχαλίνωτη επιθυμία του ατόμου να πειράζει το δέρμα του, πολλές φορές σε σημείο που να εμφανίζονται πληγές και να τρέχει αίμα.
Ο πάσχων συνήθως ξεκινά να πειράζει το δέρμα στο πρόσωπό πριν προχωρήσει στο υπόλοιπο σώμα. Συχνά, αφορμή για την παρόρμηση αποτελεί ένα ήδη υπάρχον σπυράκι ή άλλου τύπου ψεγάδι στο δέρμα.
Ετυμολογικά, ο όρος δερματιλλομανία προέρχεται από τα ουσιαστικό δέρμα και μανία και το ρήμα τίλλω (τραβώ, μαδάω).
Ένα άτομο με δερματιλλομανία μπορεί να πειράζει ακόμη και φυσιολογικές φακίδες ή ελιές ή το απόλυτα υγιές δέρμα του, ξύνοντας και πιέζοντάς το με τα νύχια ή με ένα τσιμπιδάκι ή άλλο αντίστοιχο εργαλείο. Αποτέλεσμα είναι ο σχηματισμός πληγής ή ουλής και ο αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της διαταραχής είναι ότι συνοδεύεται από συγκεκριμένα συναισθήματα. Ένα επεισόδιο δερματιλλομανίας είναι πιο πιθανό να εκδηλωθεί όταν το άτομο αντιμετωπίζει έντονο στρες και η εκτόνωση αυτού του τύπου παρέχει ένα είδος ανακούφισης ή ακόμη και απόλαυσης. Ωστόσο, οι εμφανείς βλάβες στο δέρμα συνοδεύονται αμέσως μετά από αρνητικά συναισθήματα, όπως καταθλιπτική διάθεση, ενοχή, ντροπή και αίσθημα απελπισίας.
Σύμφωνα με τον οργανισμό Anxiety UK, η δερματιλλομανία κατατάσσεται στο φάσμα των ιδεοψυχαναγκαστικών διαταραχών (OCD) και συνδέεται συχνά και με τη διαταραχή σωματικής δυσμορφίας (BDD).
Τι προκαλεί λοιπόν στα παιδιά τη δερματιλλομανία;
Μα φυσικά το στρες του τελευταίου χρόνου.
Μερικές κοινές συμπεριφορές όπως η δερματιλλομανία
Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από αυτές τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές με επίκεντρο το σώμα, οι περισσότερες εκ των οποίων εμφανίζονται στην σχολική και εφηβική ηλικία.
- Η δερματιλλομανία – ο πάσχον πειράζει συνεχώς το δέρμα του
- Η Ονυχοφαγία είναι προφανής. Ο πάσχον τρώει τα νύχια του
- Η τριχοτιλλομανία είναι μία σοβαρή διαταραχή κατά την οποία οι ασθενείς τραβούν τα μαλλιά από το κεφάλι τους, τα ματόκλαδα, τα φρύδια ή από άλλα μέρη του σώματος, οδηγώντας στην αλωπεκία.
- Η τριχοφαγία ή η κατανάλωση μαλλιών σχετίζεται συχνά με την τριχοτιλλομανία.
- Το χρόνιο δάγκωμα των μάγουλων (morsicatio buccarum). Το χρόνιο δάγκωμα του μάγουλου είναι παρόμοιο με το δάγκωμα των δακτύλων και συχνά συνδέεται με τον βρουξισμό και το σφίξιμο των δοντιών .
Μην βάζετε ταμπέλες στις συμπεριφορές των παιδιών
Τώρα που μάθατε πώς ονομάζονται κάποιες από αυτές τις “κακές” συνήθειες, ξεχάστε τις και μην τις ονομάζετε, ειδικά μπροστά στα παιδιά σας.
Τι να κάνετε και πότε να ανησυχήσετε
Όπως σε όλες τις περιπτώσεις, έτσι και σε όλες τις παραπάνω που αναφέραμε θα πρέπει να απευθύνεστε στον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί σας, αναφέροντάς του όλα όσα έχετε παρατηρήσει. Εκείνος θα σας κατευθύνει και θα σας συμβουλέψει για το τι πρέπει να κάνετε και τι όχι.
πηγή: onmed.gr / mom.com / anxietyuk.org.uk
Πηγή