Λίγα λόγια για τον κύκλο της σεξουαλικής απόκρισης
Ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης είναι στην πράξη ένα σχηματικό πρότυπο, με βάση το οποίο περιγράφεται ο τρόπος, που μία γυναίκα ή ένας άνδρας ανταποκρίνονται στα σεξουαλικά ερεθίσματα.
Για πρώτη φορά περιγράφηκε από τους Masters και Johnson στο βιβλίο τους «Human Sexual Response» (μτφ: Σεξουαλική Απόκριση στον Άνθρωπο) το μακρινό 1966.
Σύμφωνα με το πρότυπο, που περιέγραψαν οι συγκεκριμένοι συγγραφείς, η ολοκληρωμένη σεξουαλική εμπειρία υποδιαιρείται σε τέσσερις διακριτές φάσεις:
- της διέγερσης (excitement)
- της σταθεροποίησης (plateau)
- του οργασμού (orgasm)
- της λύσης (resolution)
Φαίνεται δε, πως ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης παρουσιάζει ομοιότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και απεικονίζεται παρακάτω.
Σε όλους τους ανθρώπους ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης είναι ο ίδιος;
Ο καθένας αντιδρά στα σεξουαλικά ερεθίσματα με το δικό του τρόπο. Επομένως, έκαστος έχει τον «προσωπικό» του κύκλο σεξουαλικής απόκρισης.
Η ένταση και η διάρκεια του κάθε σταδίου μάλιστα ενδέχεται να μεταβάλλεται και στο ίδιο άτομο ανάλογα με την ηλικία ή την ψυχική και σωματική κατάσταση.
Επιπροσθέτως, ενώ μερικές γυναίκες δεν αισθάνονται ικανοποιημένες, αν δεν ζήσουν την κάθε φάση, άλλες παρακάμπτουν κάποιες φάσεις. Υπάρχουν εξάλλου και γυναίκες, που φθάνουν εύκολα σε οργασμό περνώντας γρήγορα από τη φάση της διέγερσης στον οργασμό. Αντίθετα, άλλες γυναίκες αντιμετωπίζουν μία κατάσταση, που ονομάζεται ανοργασμία και δεν φθάνουν σε οργασμό, αλλά μεταξύ αυτών κάποιες αισθάνονται ικανοποιημένες σεξουαλικά ενώ η πλειοψηφία μάλλον όχι.
Κάποιες γυναίκες πάλι επικεντρώνονται περισσότερο στην πρόκληση οργασμού στο σύντροφό τους και αφήνουν σε δεύτερη μοίρα το δικό τους οργασμό.
Θα πρέπει επιπλέον να σημειώσουμε, πως ο απόλυτος συγχρονισμός των φάσεων του κύκλου της σεξουαλικής απόκρισης μεταξύ των συντρόφων δεν επιτυγχάνεται πάντα. Έτσι δεν είναι σύνηθες να φθάνουν ταυτόχρονα σε οργασμό ο άνδρας με τη γυναίκα.
Ο κύκλος της σεξουαλικής απόκρισης μήπως επικεντρώνεται υπερβολικά στις σωματικές αλλαγές, που συμβαίνουν;
Με τα χρόνια το πρότυπο της σεξουαλικής απόκρισης των Masters και Johnson επικαιροποιήθηκε.
Συγκεκριμένα, η Kaplan θεώρησε πως το πρότυπο αυτό όντως επικεντρώνεται υπέρ του δέοντος στα σωματικά χαρακτηριστικά της σεξουαλικότητας και δεν λαμβάνει υπόψη τον ψυχολογικό παράγοντα. Έτσι το 1995 προσετέθη και η έννοια της ερωτικής επιθυμίας, που προηγείται των σωματικών αλλαγών.
Η ερωτική επιθυμία παρέχει ισχυρό κίνητρο για έκφραση της σεξουαλικότητας. Ο εκλυτικός παράγων αισθημάτων ισχυρής ερωτικής επιθυμίας μπορεί να είναι τόσο εσωτερικός, όσο και εξωτερικός. Εσωτερικοί παράγοντες περιλαμβάνουν τις ερωτικές φαντασιώσεις ή αναμνήσεις. Εξωτερικοί παράγοντες περιλαμβάνουν έναν θελκτικό σύντροφο, ο οποίος προκαλεί το αισθησιακό ενδιαφέρον, ενώ συγχρόνως διεκδικεί το ερωτικό ενδιαφέρον της συντρόφου του, καθώς και συνθήκες, που αφυπνίζουν σεξουαλικούς συνειρμούς.
Μα η ερωτική επιθυμία δεν φθίνει με τη διάρκεια της σχέσης;
Πράγματι, η σημασία της ερωτικής επιθυμίας συχνά φθίνει με την πάροδο του χρόνου.
Για το λόγο αυτό το 2001 η Basson θεώρησε, πως το πρότυπο αυτό δεν περιγράφει επαρκώς τη σεξουαλική απόκριση των γυναικών, ειδικά αυτών, που βρίσκονται σε μακροχρόνια σχέση και τόνισε έτι περαιτέρω τη σημασία του ψυχολογικού παράγοντα.
Ποια η χρησιμότητα του προτύπου του κύκλου της σεξουαλικής απόκρισης;
Στον πυρήνα του το πρότυπο της σεξουαλικής απόκρισης των Masters και Johnson είναι αποδεκτό και σήμερα και με βάση αυτό μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες.
Η κατανόηση του προτύπου σεξουαλικής απόκρισης και των διαφορών μεταξύ των δύο φύλων είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών αυτών. Έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ζευγαριού.
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας με τους υπερήχους HIFU!
Δείτε ΕΔΩ πώς μπορείτε να κερδίσετε την υγεία του κόλπου σας δια της έγχυσης με υαλουρονικό οξύ!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
Πηγή