Πέμπτη , 23 Ιανουάριος 2025

Όταν οι γονείς θέλουν να ελέγχουν τα παιδιά – Ποιες είναι οι επιπτώσεις;

Οι γονείς θέλουν να έχουν τον έλεγχο σε ότι αφορά τη ζωή του παιδιού τους.  Θεωρούν ότι το προστατεύουν και περιορίζουν τις πιθανότητες να εκτεθεί σε διάφορους κινδύνους.

Γονικός έλεγχος

Ο γονικός έλεγχος δεν περιοριορίζεται μόνο στη συμπεριφορά αλλά επεκτείνεται και στην ψυχολογία του παιδιού. Ειδικότερα: 

Ο έλεγχος συμπεριφοράς αναφέρεται στη ρύθμιση, την επίβλεψη και τη διαχείριση της συμπεριφοράς του παιδιού. Οι γονείς διαχειρίζονται τον τρόπο που αντιδρά και μέσω της πειθαρχίας προσπαθούν να έχουν τον έλεγχο.

Ο ψυχολογικός έλεγχος αφορά την “εισβολή” στη συναισθηματική και ψυχολογική ανάπτυξη της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας των παιδιών. Πρόκειται για μια ψυχολογικά ελεγχόμενη υπακοή και συμμόρφωση στους γονείς. Αυτό επιτυγχάνεται συνήθως με καταναγκαστικές μεθόδους πειθαρχίας και ενδέχεται να κρατήσουν το παιδί συναισθηματικά εξαρτημένο κοντά στους γονείς.

Αίτια

Συνήθως οι υπερπροστατευτικοί γονείς νιώθουν την ανάγκη να ελέγχουν το παιδί τους.Φοβούνται για την ασφάλεια του και θέλουν να το αποτρέψουν από συμπεριφορές που θεωρούνται επικίνδυνες.

Η πίεση και το άγχος που συχνά νιώθουν οι γονείς σχετίζονται επίσης με τον έλεγχο συμπεριφοράς.

Για παράδειγμα, η χαμηλή επίδοση ενός παιδιού μπορεί να κάνει τον γονέα να ανησυχεί. Αυτή η ανησυχία οδηγεί στη συνέχεια στον έλεγχο συμπεριφοράς που μειώνει περαιτέρω τα κίνητρα και τις επιδόσεις του παιδιού στο σχολείο.

Ο ψυχολογικός έλεγχος, από την άλλη, συνήθως παρατηρείται σε αυταρχικό περιβάλλον. Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γονείς που ελέγχουν ψυχολογικά τα παιδιά τους δυσκολεύονται να πάρουν αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον τους.

Για παράδειγμα, μια παρεμβατική μητέρα μπορεί να χρησιμοποιήσει τα παιδιά της για να εκπληρώσει τις δικές της ανάγκες ή έναν ανεκπλήρωτο στόχο ζωής. Τα παιδιά αποτελούν μέρος της ταυτότητας της και αυτό είναι πέρα για πέρα λάθος.

Ορια

Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια αλλά και τον έλεγχο όταν αυτός έχει στόχο όχι να φρενάρει το παιδί αλλά να του δώσει ώθηση.Ο ασφυκτικός έλεγχος, είτε αυτός αφορά τη συμπεριφορά είτε την ψυχολογία του παιδιού, μακροπρόθεσμα έχει αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη των παιδιών.

Επιπτώσεις

Οι γονείς που ελέγχουν και παρεμβαίνουν συστηματικά στη ζωή των παιδιών, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και τις ικανότητές τους. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα παιδιά υποφέρουν από χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, δεν ρισκάρουν, δεν έχουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.

Πηγή: parentingforbrain.com

 


Πηγή