Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024

Όταν ο μπαμπάς γίνεται αρωγός στον μητρικό θηλασμό

Ο θηλασμός δεν αφορά μόνο τη μητέρα και το μωρό. Αφορά και τον πατέρα και η εμπλοκή του στη διαδικασία του θηλασμού είναι όχι μόνο σημαντική, αλλά απαραίτητη, τονίζει η σύμβουλος θηλασμού Yolanda Fortin.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι όταν η θηλάζουσα μητέρα δέχεται βοήθεια και στήριξη από τον σύντροφό της, θηλάζει για περισσότερο διάστημα και αντιμετωπίζει πιο εύκολα τις προκλήσεις του θηλασμού. Ωστόσο, υπάρχουν και εμπόδια. Έρευνα του 2014 που δημοσιεύτηκε στο Maternal & Child Nutrition έδειξε ότι «οι μπαμπάδες ήταν υποστηρικτικοί στο θέμα του θηλασμού και ήθελαν αν βοηθήσουν τις συντρόφους τους. Ωστόσο, συχνά αισθάνονταν «παραγκωνισμένοι» από την όλη διαδικασία και ανήμποροι να βοηθήσουν. Πολλοί δήλωσαν ότι δεν μπορούσαν να συμμετέχουν σε μαθήματα που έκαναν οι μαμάδες για τον θηλασμό ή ότι δεν θεωρούνταν σημαντικοί για τη διαδικασία. Οι άντρες συνολικά ήθελαν περισσότερες πληροφορίες για τον θηλασμό και ιδέες για το πώς θα μπορούσαν και πρακτικά να βοηθήσουν τις συντρόφους τους».

Τελικώς, φαίνεται ότι είναι καλύτερο για το ζευγάρι αλλά και τους επαγγελματίες, να σκέφτονται όχι μόνο τη θηλάζουσα μητέρα, αλλά την «θηλάζουσα οικογένεια», εάν μπορούμε να το θέσουμε έτσι. «Είναι σημαντικό να γίνεται η εξής συζήτηση: τι θέλει και τι χρειάζεται η μητέρα; Τι θέλει και τι χρειάζεται ο πατέρας;» αναφέρει η dr Lynn Rempel, καθηγήτρια μαιευτικής στο Brock University στο Ontario.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο μπαμπάς στον μητρικό θηλασμό;

Για όλους εσάς τους μπαμπάδες λοιπόν, έχετε υπόψιν σας τα εξής:

Ακούστε και επικοινωνήστε

Ένας μπαμπάς περιέγραψε στο δημοφιλές ξένο blog τη δική του εμπειρία για τον θηλασμό όταν γεννήθηκε το νέο μέλος της οικογένειας; «Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο. Η πρώτη μου ενστικτώδης αντίδραση ήταν να φωνάξω, όπως φωνάζουμε σε έναν κουρασμένο αθλητή. «Πάμε! Μπορείς». Όμως σταδιακά γίναμε καλύτεροι στην μεταξύ μας επικοινωνία και συζητούσαμε για το τι χρειαζόταν, είτε αυτό ήταν μία αγκαλιά, είτα λόγια για να πάρει δύναμη, είτε ένας ώμος για να κλάψει, είτε ακόμα και για τις θηλές».

Καταλάβετε πώς λειτουργεί ο θηλασμός

ΟΙ μπαμπάδες θα πρέπει και αυτοί να λαμβάνουν μέρος στα προγεννητικά μαθήματα για τον θηλασμό και μπορούν πράγματι να βοηθήσουν με τον δικό τους τρόπο. «Οι μαμάδες εστιάζουν περισσότερο στο πώς θα δώσουν το στήθος στο μωρό και στη θέση του μωρού, όχι όμως και στη στάση και θέση που έχουν μαμά και μωρό συνδυαστικά, κάτι το οποίο μπορούν να δουν οι μπαμπάδες.» αναφέρει η Yolanda Fortin. Κατανοώντας πώς λειτουργεί ο θηλασμός, ο μπαμπάς μπορεί να καθησυχάσει τη μητέρα και να αναγνωρίζει σημάδια όπως εάν το μωρό καταπίνει την ώρα που θηλάζει.

Αναλάβετε χρέη… κουβαλητή

Δοκιμάστε να πάτε το μωρό στη μητέρα για να θηλάσει, πάρτε το μωρό μετά για να ρευτεί ή να του αλλάξετε πάνα. Αυτό και μόνο είναι βοηθητικό.

Βοηθήστε τη μαμά

«Μπορώ να σου φέρω κάτι;» Πέντε μαγικές λέξεις που κάθε θηλάζουσα μαμά θα εκτιμήσει. Ένα ποτήρι νερό, ένα μαξιλάρι, ένα σνακ, οτιδήποτε. «Γίνετε τα χέρια τους, βοηθήστε τους και ρωτήστε εάν χρειάζονται κάτι. Γίνεται οι προστάτες τους, χωρίς να γίνετε υπερπροστατευτικοί» συμβουλεύει ο καλλιτέχνης και ακτιβιστής V. Kuroji Patrick που μάχεται υπέρ της συμμετοχής των μπαμπάδων στον θηλασμό.

Δείτε ακόμα περισσοτερους τρόπους με τους οποίους ο μπαμπάς μπορεί να γίνει αρωγός στη διαδικασία του θηλασμού στην gallery που ακολουθεί. 


Πηγή