Παρασκευή , 15 Νοέμβριος 2024

Όταν τα νήπια κλαίνε και λένε «πάρε με αγκαλιά»

Φάση αγκαλιάς

Είστε στη φάση του “πάρε με αγκαλιά”; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένα μικρό παιδί θέλει να το πάρουν στην αγκαλιά οι γονείς του. Για παράδειγμα, όταν το περπάτημα είναι κουραστικό για εκείνο, ένα μικρό παιδί μπορεί να ζητήσει να το πάρουν οι γονείς του στα χέρια.

Ας αρχίσουμε το το ότι όλα τα παιδιά θα περάσουν από αυτή τη φάση και θα το ζητήσουν κάποια στιγμή ή πολλές φορές, ωστόσο θα πρέπει να αποφύγετε να πείτε: «Μόνο τα μωρά πρέπει να παίρνουμε αγκαλιά». Αντίθετα, αφιερώστε λίγο χρόνο και μπείτε για λίγο στη θέση του παιδιού σας. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι χρειάζεται πραγματικά. Δεν ζητούν τα παιδιά για τον ίδιο λόγο να τα πάρουν αγκαλιά και να τα κουβαλήσουν οι γονείς τους.

Είναι κουρασμένο;
Πεινασμένο;
Ή απλά θέλει να το κουβαλήσετε γιατί χρειάζεται μια αγκαλιά;

Σκεφτείτε αυτό:

Υπάρχουν πολλοί εξίσου καλοί τρόποι για να ανταποκριθείτε – από το να πάρετε το νήπιό σας στην αγκαλιά σας, να του ζητήσετε να κάνει και εκείνο αυτό που κάνετε εσείς ή να βρείτε έναν άλλο διασκεδαστικό τρόπο σύνδεσης.

Μην κάνετε αυτό:

Αυτό που δεν θα λειτουργήσει είναι η λογική, η τιμωρία ή η ντροπή του παιδιού σας επειδή συμπεριφέρεται σαν μωρό.

Δοκιμάστε αυτό:

Αρχικά να θυμάστε ότι όχι, δεν θα κακομάθετε το παιδί σας με το να το πάρετε αγκαλιά για να το κουβαλήσετε ώστε να μην περπατήσει μερικά χιλιόμετρα. Αλλά ταυτόχρονα, είναι εντάξει να πείτε όχι. Μπορείτε για παράδειγμα να πείτε: «Είσαι κουρασμένη και θέλεις να σε μεταφέρει η μαμά. Αλλά και η μαμά είναι κουρασμένη, οπότε ας περπατήσουμε μαζί δίπλα-δίπλα». Αντίστοιχη απάντηση θα μπορούσε να είναι και όταν βρίσκεστε στο σπίτι και το παιδί απλά θέλει να το πάρετε στην αγκαλιά σας. Μπορείτε να εξηγήσετε ότι είστε κουρασμένη, αλλά μπορείτε να διαβάσετε μαζί ένα βιβλίο καθισμένοι στο πάτωμα ή το κρεβάτι, η μία δίπλα στην άλλη.

Για ποιους λόγους κλαίνε τα παιδιά και ζητάνε αγκαλιά

Ορίστε 6 από τους πιο συνηθισμένους λόγους

  • Ίσως να θέλουν να δουν τη θέα από ψηλά
  • Ίσως να ζητούν έναν τρόπο σύνδεσης μαζί σας
  • Ίσως πραγματικά να είναι κουρασμένα
  • Συνειδητοποιούν ότι προτιμούν το καρότσι από το περπάτημα
  • Ίσως να μην νιώθουν ασφάλεια
  • Θυμούνται ότι έχουν κοντά (!!) πόδια

Να θυμάστε ότι το παιδί σας δεν προσπαθεί να σας “τρελάνει” με το να σας ζητά κάθε λίγο και λιγάκι να το πάρετε αγκαλιά, κάθε άλλο, απλά έχει ανάγκη εκείνη τη στιγμή για μια αγκαλιά, οπότε μην του τη στερείτε.


Πηγή