Τρίτη , 7 Ιανουάριος 2025

Όταν το παιδί δεν θέλει να βλέπει τους γονείς του να αγκαλιάζονται

Ουαου! Έφτασε η στιγμή που το παιδί σας μεγάλωσε τόσο ώστε να διεκδικεί την αποκλειστικότητά σας και να νιώθει ανταγωνισμό.

Η φάση αυτή είναι απολύτως φυσιολογική και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να σας τρομοκρατεί ή προβληματίζει. Μην βιαστείτε να βάλετε τη ταμπέλα του «ζηλιάρικου» παιδιού και μην δείξετε υποτίμηση στην συμπεριφορά αυτή.

Είναι γεγονός ότι αρκετά παιδιά αντιδρούν με ενόχληση στις εκδηλώσεις τρυφερότητας των γονιών τους. Το παιδί πιστεύει πως, λόγω της στενής σχέσης του με τη μητέρα, ο πατέρας είναι ανταγωνιστική φιγούρα και διεκδικεί τη μαμά.

Δεν μπορεί ακόμη να κατανοήσει τη διαφορετική ποιότητα των σχέσεων. Ωστόσο, αυτή η συμπεριφορά ενισχύεται και από την ίδια τη μητέρα που είναι προσκολλημένη στο παιδί της και από την περιορισμένη ενασχόληση του πατέρα με το παιδί. Με προσοχή επομένως και λεπτούς χειρισμούς, η συμπεριφορά αυτή φθίνει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονιός;

  1. Αρχικά καλό θα είναι να μην τονίσετε τη συμπεριφορά αυτή και να φέρεστε με φυσικότητα και ηρεμία.
  2. Εξηγούμε στο παιδί μας ότι όταν αγαπάμε κάποιον τον φιλάμε και τον χαϊδεύουμε.
  3. Δεν πρέπει να πέσετε στη παγίδα να απομακρύνεστε κάθε φορά που το παιδί μπαίνει στο χώρο. Έτσι ενισχύεται η συμπεριφορά του παιδιού και σταδιακά παγιώνεται.
  4. Ο πατέρας είναι σημαντικό να περνάει ποιοτικό χρόνο με το παιδί του, να είναι τρυφερός και να κάνει πράγματα ξεχωριστά από τη μαμά με το παιδί του. Είναι σημαντική η ενίσχυση της σχέσης τους. Δεν χρειάζεται να υπάρχει πίεση σε αυτό: μια βόλτα στο περίπτερο της γειτονιάς, μηνιαίο κούρεμα μαζί με τον μπαμπά, βόλτα για παγωτό/γλυκό κάθε Παρασκευή, λίγο παιχνίδι με τον μπαμπά στο σπίτι…κάτι μικρό αλλά ποιοτικό.
  5.  Μπορείτε να συμπεριλάβετε το παιδί πού και πού σε αγκαλιές ομαδικές και εκδηλώσεις τρυφερότητας, δίνοντάς του τη δυνατότητα να κατανοήσει σταδιακά ότι ο πατέρας και η μητέρα ήταν μια ομάδα που προϋπήρχε.
  6.  Παρατηρώντας τα παιδιά τους γονείς τους να συμπεριφέρονται με τρυφερότητα και αυθορμητισμό θα διδαχτούν μέσα από την παρατήρηση ότι η αγάπη εκδηλώνεται με χάδια και φιλιά και ότι τα συναισθήματά μας εξωτερικεύονται χωρίς ντροπές.

Μην μαλώνετε επομένως το παιδί αν νιώθει έτσι, αλλά με σεβασμό δείξτε την τρυφερότητά σας στο σύντροφό σας. Εξάλλου κάτι τέτοιο θα γεμίσει και τις δικές σας συναισθηματικές μπαταρίες και θα βοηθήσει στη συναισθηματική εξέλιξη του μικρού σας…

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος-Ειδική Παιδαγωγός
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr  
Blog: psuxislogos.blogspot.com 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr


Πηγή