Εάν το «όχι» δεν ήταν η πρώτη λέξη του μωρού σας, τότε σίγουρα ήταν ανάμεσα στις πέντε πρώτες. Πολύ γρήγορα γίνεται η αγαπημένη του λέξη την οποία και χρησιμοποιεί σε κάθε περίσταση.
Πώς διαχειριζόμαστε λοιπόν αυτήν κατάσταση και τι σημαίνει η αδυναμία αυτή του νηπίου στη συγκεκριμένη λέξη;
Όσο μεγαλώνει ένα παιδί, αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση και δύναμη. Η λέξη όχι του προσφέρει τη δυνατότητα να «τεστάρει» τις δυνάμεις του. Πλέον εκτός από το ότι έχει άποψη συνειδητοποιεί ότι έχει και το δικαίωμα επιλογής και ότι ασκεί επιρροή. Μπορεί λοιπόν να είναι δύσκολο να ακούμε συνέχεια «όχι» στην καθημερινότητά μας, το γεγονός όμως ότι αυτό είναι σημάδι ανάπτυξης του εγκεφάλου του μωρού μας, δεν μπορεί παρά να μας χαροποιήσει.
Πώς μπορούμε ωστόσο να μετριάσουμε αυτήν την συμπεριφορά;
Κατανοούμε τα συναισθήματά του
Όταν ζητάμε κάτι από το μικρό μας και κατευθείαν παίρνουμε την γνωστή απάντηση, καλό είναι να αναδιατυπώσουμε αυτό που θέλουμε να πούμε. Να το παρουσιάσουμε με διαφορετικά λόγια ή να δώσουμε περισσότερες επιλογές στο παιδί μας. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί νιώθει ότι η γνώμη του μετράει και ότι τη σεβόμαστε.
Χρησιμοποιούμε τη λέξη «όχι» όσο το δυνατόν λιγότερο
Οι γονείς είναι πρότυπα για τα παιδιά. Το μικρό μας μιμείται τη συμπεριφορά μας για αυτό και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη συμπεριφορά και τα λόγια μας. Δεν μπορούμε να έχουμε την απαίτηση το παιδί μας να μην χρησιμοποιεί τη λέξη «όχι» και παράλληλα να ακούει εμάς να τη λέμε συνεχώς.
Δεν πρέπει να το παίρνουμε προσωπικά
Πολλοί γονείς όταν ακούνε το «όχι» του παιδιού τους, νιώθουν ότι φταίνε οι ίδιοι. Δεν χρειάζεται να το παίρνουμε προσωπικά. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία λατρεύουν να λένε «όχι» και όσο και αν ενδίδουν οι γονείς θα συνεχίσουν να έχουν αυτήν την αντίδραση.
Πηγή: bundoo.com
Πηγή