Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025

Ύπνοι επαφής: Τι είναι και ποια τα οφέλη για το μωρό;

Τι είναι οι ύπνοι επαφής;

Ο ύπνος επαφής είναι ο ύπνος του μωρού κατά τη διάρκεια της μέρας πάνω στο σώμα ενός ενήλικα, συνήθως της μητέρας ή του πατέρα. Στα αγγλικά λέγεται «contact naps», όρος που χρησιμοποιήθηκε  για πρώτη φορά από την Sarah Ockwell-Smith, συγγραφέα του βιβλίο The Gentle Sleep Book.

Μήπως οι ύπνοι επαφής κακομαθαίνουν το μωρό;

Αντιθέτως. Παρά τις φοβίες πολλών γονιών ότι ο ύπνος επαφής κακομαθαίνει το μωρό, στην πραγματικότητα όπως και η συγκοίμηση (co-sleeping) έχει πολλά οφέλη για τα βρέφος. Άλλωστε είναι κάτι που προκύπτει φυσικά, βιολογικά από την ανάγκη του μωρού για ασφάλεια και φροντίδα.  

Τα οφέλη του ύπνου επαφής για το μωρό

Πιο ήρεμος ύπνος

Η δερματική επαφή, η μυρωδιά της μαμάς, το άκουσμα του καρδιακού παλμού, χαλαρώνει και ηρεμεί το μωρό. Το βοηθάει να κοιμηθεί καλύτερα και ακόμα και αν ξυπνάει είναι πιο εύκολο να ξανακοιμηθεί.

Συμβάλλει στην υγεία και την ανάπτυξη του μωρού

Τα μωρά που κοιμούνται πάνω στο σώμα του γονιού έχουν πιο σταθερούς καρδιακούς παλμούς, λιγότερες παύσεις μακράς διάρκειας στην αναπνοή τους και πιο σταθερή θερμοκρασία σώματος, σε σχέση με τα μωρά που κοιμούνται μόνα τους.

Τα οφέλη του ύπνου επαφής για το γονιό

Η δερματική επαφή κατά τον ύπνο επαφής αυξάνει την παραγωγή της ωκυτοκίνης η οποία ενισχύει αισθήματα ευτυχίας, ηρεμίας, αλλά και το δέσιμο γονιού και παιδιού. Πολλοί αναρωτιούνται για το εάν ο ύπνος επαφής δεσμεύει τον γονιό, ο οποίος έχοντας πάνω του ένα μωρό που κοιμάται, δεν μπορεί να κάνει άλλες δραστηριότητες και δουλειές. Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τον μάρσιππο ο οποίος θα σας δώσει ελευθερία στα χέρια για να κάνετε και άλλα πράγματα.

Σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε ότι ο ύπνος επαφής μπορεί να γίνει οποιαδήποτε ώρα μέσα στη μέρα, είτε στο κρεβάτι, είτε στον καναπέ, την καρέκλα ή και στον μάρσιππο.

Τι να προσέξετε:

Είναι σημαντικό ενώ το μωρό κοιμάται πάνω σας να είστε πολύ προσεκτικοί για να μην το πλακώσετε ή το ρίξετε. Αποφύγετε να κοιμηθείτε και αν νιώθετε κούραση αποφύγετε τον ύπνο στον καναπέ και προτιμήστε τη συγκόιμηση στο κρεβάτι.


Πηγή