Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024

1η-3η εβδομάδα εγκυμοσύνης: Όλα όσα θέλει να ξέρει μία εγκυμονούσα

Πριν ακόμα κάνετε το τεστ κυήσεως , μπορεί να αντιληφθείτε ή να υποψιαστείτε ότι είστε έγκυος από τις αλλαγές που θα παρατηρήσετε στο σώμα σας.

Μπορεί να είστε πιο ευσυγκίνητη, αγχώδης ή ενθουσιώδης απ’ ότι συνήθως κα ενδέχεται να νιώθετε το στήθος σας να μυρμηγκιάζει και να είναι πιο φουσκωμένο. Μπορεί να έχετε και λίγη ναυτία, πονοκέφαλο ή να αισθάνεστε κουρασμένη.

Λίγο μετά τη γονιμοποίηση, το τμήμα του εμβρύου που θα εξελιχθεί στον πλακούντα αρχίζει να απελευθερώνει την ορμόνη της εγκυμοσύνης hCG ( ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) που εμποδίζει την απελευθέρωση άλλων ωαρίων από τις ωοθήκες και οδηγεί στην παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης. Η προγεστερόνη είναι ουσιαστικής σημασίας για την προετοιμασία της μήτρας για το έμβρυο. Οι ορμόνες αυτές είναι που δίνουν το σήμα για τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Στο τέλος της 2ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης στην ωοθήκη γίνεται η ωθηλακιορρηξία και το ωάριο ελευθερώνεται μέσα στη σάλπιγγα. Από τη στιγμή αυτή το ωάριο πρέπει να γονιμοποιηθεί μέσα σε 12-24 ώρες, αλλιώς θα καταστραφεί (θα γίνει η λεγόμενη «απόπτωση» του ωαρίου).
Αν λοιπόν την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή όταν η γυναίκα είναι γόνιμη το ζευγάρι έρθει σε συνουσία με εκσπερμάτωση εντός του κόλπου, τότε τα σπερματοζωάρια εισέρχονται στην ενδομητρική κοιλότητα δια του τραχήλου της μήτρας.

Στη συνέχεια, τα σπερματοζωάρια, δια των σαλπιγγικών στομίων εισέρχονται στις σάλπιγγες και οδηγούνται έτσι προς τις ωοθήκες. Σύμφωνα με τον γυναικολόγο του Mothersblog κ. Μενέλαο Λυγνό, κατά κανόνα κατά τη διάρκεια ενός κύκλου, ωοθηλακιορρηξία λαμβάνει χώρα μόνο στη μία εκ των δύο ωοθηκών. Η έτερη ωοθήκη φυσικά δεν είναι τελείως ανενεργή, αφού παράγει τις απαραίτητες ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν την έμμηνο ρύση και είναι απαραίτητες για τη γονιμότητα της γυναίκας.

Υπάρχουν φυσικά και οι εξαιρέσεις στον κανόνα αυτόν. Σε μερικές περιπτώσεις απελευθερώνονται πλέον του ενός ωαρίου από τις ωοθήκες, ενδεχομένως δύο και πολύ σπανιότερα πλέον των δύο. Αν γονιμοποιηθούν αμφότερα, τότε έχουμε την περίπτωση διζυγωτικών διδύμων. Πρόκειται για τα δίδυμα, τα οποία δεν είναι πανομοιότυπα, αλλά μοιάζουν, όπως μοιάζουν τα αδέλφια μεταξύ τους.

Από όλα τα σπερματοζωάρια, που θα φθάσουν στην άκρη της σάλπιγγας για να συναντήσουν το ωάριο, το οποίο έχει απελευθερωθεί, μόνον ένα σπερματοζωάριο, θα καταφέρει τελικά να το γονιμοποιήσει. Η γονιμοποίηση του ωαρίου λαμβάνει χώρα στο άκρο της σάλπιγγας, το οποίο βρίσκεται κοντά στην ωοθήκη και ονομάζεται κώδων, διότι μοιάζει με κουδούνι.

Στην 3η εβδομάδα το μωρό παραμένει ένας μικροσκοπικός σωρός κυττάρων αλλά η ανάπτυξή του είναι εντυπωσιακή τις επόμενες εβδομάδες. Σ΄αυτό το πρώιμο στάδιο εμβρυϊκής ανάπτυξης , οι ανάγκες της βλαστοκύστης ικανοποιούνται από μια δομή σαν μπάλα, τον λεκιθικό σάκο, ο οποίος συνεχίζει να καλύπτει μέχρι την πλήρη ανάπτυξη του πλακούντα.

Τώρα αρχίζει να σχηματίζεται ο νευρικός σωλήνας –μια ομάδα κυττάρων σε σχήμα σωλήνα που θα σχηματίσει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό και τελικά το νευρικό σύστημα.


Πηγή