Σάββατο , 4 Ιανουάριος 2025

12 συνήθειες που θα δυναμώσουν τη σχέση σας με τον γιο σας

Η σχέση μάνας-γιου είναι γνωστή σε όλη την υφήλιο θα λέγαμε χαριτολογώντας. Πρόκειται για μία σχέση που έχει αναφερθεί πολύ και έχει γίνει έμπνευση για ταινίες, βιβλία, παροιμίες, αστεία, ανέκδοτα, κλπ. Παρόλα αυτά, είναι μία σχέση που μπορεί να προβληματίσει τον γονιό, καθώς βλέπει το γιο του να μεγαλώνει και να «αλλάζει» καθώς ταξιδεύει προς την ενηλικίωσή του.

Και το αγόρι, είναι αλήθεια, πως είναι διαφορετικό από το κορίτσι, καθώς έχει διαφορετική ψυχοσύνθεση αλλά και διαφορετικές «ευθύνες και υποχρεώσεις» ως προς τις γονικές προσδοκίες.

Τι μπορώ να κάνω;

1. Αφιερώστε του περισσότερο χρόνο: Μπορεί να λέμε πως περισσότερη σημασία έχει όχι ο ποσοτικός αλλά ο ποιοτικός χρόνος του γονιού με το παιδί, χρειάζεται όμως η ύπαρξή του. Αναθεωρήστε λοιπόν το πρόγραμμά σας και βάλτε προτεραιότητες, συμπεριλαμβάνοντάς τον και εκείνον. Μην επαναπαύεστε ότι «έχει αρκετές εξωσχολικές δραστηριότητες» και δεν προλαβαίνει και εκείνος…

2. Ενημερωθείτε για το «που βρίσκεται» συναισθηματικά ο γιος σας: Αυτό δεν σημαίνει αν έχει ή όχι κορίτσι, αλλά πως αισθάνεται στην καθημερινότητά του, τι τον ανησυχεί, ποια είναι τα άγχη τους… Προσοχή όμως, μην τον πλησιάσετε σαν να κάνετε ανάκριση. Αν για παράδειγμα, δεν μιλάτε για τέτοια θέματα, θα χρειαστεί να ετοιμάσετε πρώτα το έδαφος!

3. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του: Μην διστάσετε να τον ενθαρρύνετε με φράσεις όπως «τι όμορφα που το κάνεις αυτό!», «μπορείς να το κάνεις», «πιστεύω σε σένα», «είσαι όμορφο αγόρι» κλπ.

4. Αποδεχτείτε τις επιλογές του: Ίσως δεν σας αρέσουν οι φίλοι του ή το πώς επιλέγει να περάσει το χρόνο του, προσπαθήστε όμως να είστε διακριτικά δίπλα του και έμμεσα να του δώσετε την άποψή σας χωρίς να του την επιβάλλετε. Αν η σχέση σας είναι σε καλό επίπεδο, να ξέρετε πως θα σκεφτεί αυτό που του είπατε.

5. Μην γίνεστε αυταρχική: Μην ξεχνάμε πως ο έφηβος είναι αντιδραστικός από τη φύση του. Αν και εσείς είστε αυταρχική απέναντί του, το μόνο σίγουρο πως θα ξεσηκώσετε …θύελλα αντιδράσεων!

6. Χρησιμοποιήστε τον διάλογο: Μπορεί να μην πολυμιλάει και να μην σας ανοίγετε, σεβαστείτε το αυτό. Προσπαθήστε όμως να κάνετε διάλογο μαζί του, όταν και εκείνος είναι πιο «ανοιχτός». Όλοι οι έφηβοι έχουν τις πιο «κλειστές» αλλά και τις πιο «ανοιχτές» στιγμές τους!

7. Κάντε πράγματα μαζί: Αυτή η συμβουλή, αφορά κυρίως τον πατέρα, που λόγω φίλου, ίσως έχει να «πει περισσότερα» με το γιο του. Παρόλα αυτά και η μητέρα όμως μπορεί να κάνει πράγματα με το γιο της, δείχνοντας το ενδιαφέρον της, απαντώντας σε ερωτήσεις του κλπ.

8. Βοηθήστε τον με τα μαθήματά του: Προσοχή βέβαια να μην εκνευρίζεστε και να μην τον κρίνετε.

9. Παίξτε μαζί του: Το παιχνίδι είναι ένας τρόπος να έρθει πιο κοντά ο γονιός με το παιδί του και μάλιστα μπορεί να γίνει και πολύ διδακτικό. Παίξτε μαζί ένα παιχνίδι, αφήστε τον μερικές φορές να νικήσει (διακριτικά όμως), για να μάθει πως μερικές φορές χάνουμε στη ζωή μας!

mama kai gios 1

10. Εκφραστείτε ελεύθερα: Μην αποφεύγετε τις αγκαλιές και την συναισθηματική έκφραση από φόβο μη τυχόν και ο γιος σας γίνει πιο θηλυπρεπής. Το παιδί σας, έχει ανάγκη από αγκαλιές, φιλιά, στοργή και τρυφερότητα. Πως θα τον κάνετε άλλωστε έναν ώριμο συναισθηματικά ενήλικα, που δεν τσιγκουνεύεται και δεν «φοβάται» να δείξει, να εκφράσει και να μοιράσει την αγάπη του στις σχέσεις του με το αντίθετο φύλο αλλά και με τα παιδιά του αργότερα;

11. Να είστε παρούσα στις “σημαντικές του στιγμές”: Βάλτε στο μυαλό σας πως ο χρόνος περνάει πολύ γρήγορα. Και αυτό που σήμερα είναι ένα χαριτωμένο εξαρτώμενο από εσάς αγοράκι, δεν θα καταλάβετε πόσο γρήγορα θα μετατραπεί σε έναν ώριμο ενήλικα που δεν έχει πλέον την ανάγκη σας. Έναν ενήλικα όμως που έχει αναμνήσεις από τους γονείς του, καθώς ήταν δίπλα του στις σημαντικές του στιγμές, κάνοντας και τον ίδιο να νιώθει σημαντικός, ενισχύοντας την αίσθηση ασφάλειας και «σταθεράς» στη ζωή του. Και εσείς όμως ως γονιός, θα μπορείτε να του υπενθυμίσετε – σε εκείνον ή ακόμη και στα εγγόνια σας- τι έκανε ο μπαμπάς τους τότε που …

12. Ενισχύστε την ομόφυλη ταύτιση: Όλοι γνωρίζουμε σήμερα πως το παιδί για να μεγαλώσει χρειάζεται και τους δύο γονείς. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί, ότι η ποιότητα της σχέσης με το ίδιο φύλο (πατέρας – γιος, μητέρα – κόρη) είναι καθοριστικής σημασίας για τη μετέπειτα γνωστικο-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς ο γονέας του ιδίου φύλου αποτελεί κατά κάποιον τρόπο το κυρίαρχο πρότυπο για εκείνο. Σπρώξτε λοιπόν το γιο σας προς τον πατέρα, βοηθήστε τα δύο αρσενικά της οικογένειας να έρθουν πιο κοντά και να αναπτύξουν τη σχέση που τους αναλογεί, κάνοντας εσείς, ως μητέρα, λίγο πίσω και αφήνοντας το χώρο για να αναπτυχθεί η σχέση τους… Η τακτική επικοινωνία και επαφή του αγοριού με τον πατέρα, συχνά ενισχύει την αυτοπεποίθηση του μέσα από την αίσθηση της ταύτισης και της αποδοχής.

Φυσικά, σε περιπτώσεις μονογονεϊκότητας, το πρότυπο αυτό μπορεί να εξισορροπηθεί μέσα από άλλα συγγενικά πρόσωπα (παππούς, θείος, ξάδελφος), καθώς και από φίλους του οικογενειακού περιβάλλοντος.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Διαβάστε επίσης:

Πώς θα δυναμώσω τη σχέση με την κόρη μου;

Έχω ένα παιδί και αυτά είναι τα 4 πράγματα που βαρέθηκα να ακούω από τους άλλους


Πηγή