Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025
27 πράγματα που θέλουν να γνωρίζετε όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας

27 πράγματα που θέλουν να γνωρίζετε όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας

Πρόκειται για ένα θέμα λεπτό για το οποίο τα ζευγάρια δεν θέλουν να συζητάνε.

Το φαινόμενο ωστόσο δεν είναι σπάνιο, αφού σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών το 12% των γυναικών από 15 έως 44 ετών, δυσκολεύονται να «συλλάβουν» ή να διατηρήσουν μία εγκυμοσύνη μέχρι τέλους, ένας αριθμός που αντιστοιχεί σε μία από οκτώ γυναίκες.

Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, η HuffPost ζήτησε από τους αναγνώστες της να μοιραστούν όλα όσα θέλουν οι γύρω τους να γνωρίζουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

  1.  «Είναι πιο κοινό από όσο νομίζετε. Δεν είστε μόνοι. Μη φοβάστε ή μην ντρέπεστε να μιλήσετε γι’ αυτό.»
  2. «Πολλές φορές το να “συλλάβει” κανείς δεν είναι το δύσκολο αλλά το να παραμείνει έγκυος και αυτό είναι το ίδιο επίπονο (ίσως και περισσότερο) από το να μην μπορεί να μείνει έγκυος.»
  3. «Είναι φοβερά απογοητευτικό. Κάθε τεστ που βγαίνει αρνητικό με έκανε να νιώθω λιγότερο άνθρωπος. Όσο κι αν ήθελα να μοιραστώ την ιστορία μου ή τα συναισθήματά μου, κρατούσα πολλά μέσα μου. Κανείς δεν έχει την ίδια εμπειρία με τον άλλον, όπως και δεν έχουν όλοι την ίδια εμπειρία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.»
  4. «Δεν έχει να κάνει με την ηλικία! Μπορεί να είσαι νέος και πάλι να ταλαιπωρείσαι.»
  5. «Μακάρι να ήξεραν οι γύρω ότι κάποιος εξωτερικά μπορεί να φαίνεται ότι είναι καλά, αλλά μέσα του νιώθει ότι έχει αποτύχει ως γυναίκα και πεθαίνει λίγο λίγο κάθε μέρα που περνάει και δεν είσαι έγκυος.»
  6. «Μακάρι οι άνθρωποι να καταλάβαιναν πόσο συναισθηματικά επίπονη είναι αυτή η διαδικασία.»
  7. «Κάποιος που ταλαιπωρείται από θέματα γονιμότητας χρειάζεται υποστήριξη όταν μείνει έγκυος. Από τη στιγμή που μαθαίνεις τα νέα, όλη η διαδικασία είναι τόσο τρομακτική και συνεχώς ανησυχείς ότι κάτι θα πάει στραβά.»
  8. «Η γυναίκες συνήθως νιώθουν μόνες σε αυτή τη διαδικασία, αλλά είναι το ίδιο δύσκολη και για τους άντρες.»
  9. «Η στειρότητα δεν σχετίζεται με τη θηλυκότητα ή τον ανδρισμό. Αφού προσπαθούσα για 2 χρόνια να μείνω έγκυος, αυτό είναι το πιο δύσκολο μάθημα που πήρα.»
  10. «Είναι ψυχοφθόρο, εξουθενωτικό, δυσκολεύει τον γάμο και κρατάει πολύ. Επίσης, είναι πολύ μεγάλη η ανταμοιβή που νιώθεις όταν καταλάβεις ότι πέτυχε. Δεν μπορώ να περιγράψω τον ενθουσιασμό που νιώθεις.»
  11. «Τα προβλήματα γονιμότητας μπορεί να βλάψουν τη σχέση σου, οπότε καλό είναι να είσαι προνοητικός και πας σε θεραπεία ζεύγους.»
  12. «Ακόμα κι αν κάποιος έχει καταφέρει να κάνει ένα παιδί δεν σημαίνει ότι η δεύτερη φορά θα είναι εύκολη.»
  13. «Η υπογονιμότητα μπορεί να επηρεάσει τον καθένα και μπορεί να συμβεί ακόμα και σε εκείνους που έχουν ήδη κάνει ένα παιδί. Ας μην είμαστε επικριτικοί.»
  14. «Θα είμαστε για πάντα ευγνώμονες για το παιδί μας που τα κατάφερε, αλλά το να την έχουμε δεν μειώνει τον πόνο που νιώθουμε για τα πέντε αδέρφια της που χάσαμε.»
  15. «Θέλω οι άνθρωποι να γνωρίζουν ότι κάθε ανακοίνωση εγκυμοσύνης μου ραγίζει την καρδιά. Όχι επειδή δεν χαίρομαι για αυτούς, αλλά επειδή λυπάμαι για εμένα.»
  16. «Δεν πρέπει να φοβάσαι να μου πεις ότι είσαι έγκυος. Μπορώ να είμαι χαρούμενη για εσένα, ανεξάρτητα από τη δική μου κατάσταση.»
  17. «Το πιο δύσκολο πράγμα σε αυτά τα 4 χρόνια που προσπαθούσα ήταν να έχω φίλους που γκρίνιαζαν συνεχώς για την εγκυμοσύνη τους και εγώ ευχόμουν να βρισκόμουν στη θέση τους.»
  18. «Φυσικά και είναι ευλογία να περιμένει κάποιος να γίνει γονιός, αλλά μπορεί να είναι πολύ ψυχοφθόρο να συζητάς μαζί τους τα όνειρα και τις ελπίδες τους ως μαμάδες, ενώ αναρωτιέσαι για τη δική σου εγκυμοσύνη. Κάθε φορά που έλεγα συγχαρητήρια και έδινα ευχές, έκλαιγα όλο το βράδυ.»
  19. «Όχι δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς τι περνάω και σε παρακαλώ μη μου λες να ηρεμήσω και θα συμβεί από μόνο του.»
  20. «Κρατήστε τα σχόλια για τον εαυτό σας. Ειδικά αυτά του στιλ “υιοθετήστε!” ή “θα γίνει αν είναι θέλημα Θεού”. Δεν χρειάζεται να έχετε άποψη για το θέμα!»
  21. «Σταματήστε να ρωτάτε αν σκοπεύουμε να κάνουμε μωρό.»
  22. «Μην λέτε σε κάποιον να ηρεμήσει και θα συμβεί ή ότι θα συμβεί όταν σταματήσουν να προσπαθούν, όπως συνέβη στην ανιψιά της ξαδέρφης ενός γνωστούς τους. Δεν είναι αυτός ακριβώς ο τρόπος που λειτουργεί και είναι σαν να υπονοούν ότι εμείς φταίμε που δεν κάνουμε παιδιά επειδή αγχωνόμαστε. Το καλύτερο που μπορεί να πει κανείς είναι “Λυπάμαι πολύ που το περνάς αυτό”.»
  23. «Μην σχολιάσετε πόσο διασκεδαστικό πρέπει να είναι το να προσπαθείς να μείνεις έγκυος (και κλείνετε το μάτι). Όταν το σεξ γίνεται με αυτό το σκοπό, δεν είναι και τόσο καλό.»
  24. «Όταν κάποιος φίλος βιώνει αυτή την κατάσταση δεν χρειάζεται συμβουλές. Θέλουν απλά να τους ακούσετε, εάν νιώθουν άνετα να το συζητήσουν γιατί μπορεί να μην είναι.»
  25. «Ύστερα από 5 χρόνια, δεν θέλω να ακούσω ότι ξέρεις πως νιώθω επειδή μπορεί να προσπαθούσες για 4 μήνες. Το να προσπαθείς να μείνεις έγκυος απαιτεί προσπάθεια, αλλά το να αντιμετωπίζει κάποιος προβλήματα γονιμότητας είναι κάτι εντελώς διαφορετικό.»
  26. «Εκτός κι αν το έχετε ζήσει, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείς να πεις σε κάποιον που αντιμετωπίζεις προβλήματα γονιμότητας. Είναι καλύτερο να του δίνετε την υποστήριξή σας και την αγάπη σας αντί για εξηγήσεις, προτάσεις και επιχειρήματα.»
  27. «Τα “όμορφα” λόγια σας δεν είναι πάντοτε τόσο όμορφο όσο νομίζετε. Μερικές φορές απλά το να ακούτε και να βρίσκεστε κοντά στον άλλον είναι το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε.»

Πηγή: huffingtonpost.gr