Όσο φορτωμένο κι αν είναι το καθημερινό μας πρόγραμμα οφείλουμε να βρίσκουμε χρόνο για τα παιδιά μας.
Δεν είναι μόνο τα παιχνίδια ή οι αγκαλιές που χρειάζονται τα παιδιά. Ανάλογα με την ηλικία τους, έχουν ανάγκη, ακόμα και αν δεν το εκδηλώνουν, να μπορούν να μιλήσουν για θέματα που τους απασχολούν αλλά δεν βρίσκουν τον τρόπο να τα εξωτερικεύσουν, ή χρειάζονται ενθάρρυνση. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά μας με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά, όχι μόνο για να γνωρίζουμε τι συμβαίνει στη ζωή τους, αλλά για να χτίσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης. Αρκεί να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις και να έχουμε την υπομονή να ακούμε. Ποιες ερωτήσεις μπορούμε να κάνουμε καθημερινά στα παιδιά μας;
-Πώς είναι η ζωή σου;
Όσο γενική και αόριστη μπορεί να φαντάζει η ερώτηση τόσο σημαντική είναι στο να ξεκινήσει το παιδί, ανάλογα με την ηλικία, να μας απαντά για το πως περνά την καθημερινότητά του. Αρχικά μπορεί οι απαντήσεις ίσως είναι αστείες ή πολύ γενικές, ακόμα και μονολεκτικές, αλλά με έναν έξυπνο χειρισμό από πλευράς μας μπορεί να ξεκινήσει μία ουσιαστική συζήτηση.
-Τι κάνουν οι φίλοι σου;
Είναι μία ερώτηση μέσω της οποίας μπορούμε να μάθουμε πολλά πράγματα για τις σχέσεις του παιδιού μας ή για το τι γίνεται στο σχολείο.
Άλλωστε είναι πάντα πιο εύκολο να μιλάνε τα παιδιά για τους φίλους τους και όχι για τον εαυτό τους.
-Συμβαίνει κάτι συναρπαστικό αυτές τις μέρες;
Μία γενική ερώτηση που όμως ενδέχεται να είναι η αφορμή για …αποκαλύψεις. Από το τι συμβαίνει στο σχολείο έως αν υπάρχουν γκρίνιες ανάμεσα στους συμμαθητές ή στους φίλους του. Επίσης, ανάλογα με τον ενθουσιασμό ή την βαρεμάρα με την οποία θα μας μιλήσει για ορισμένες δραστηριότητες ή events που συμβαίνουν στο σχολείο του, μπορούμε να αντιληφθούμε τι μπορεί να του αρέσει και τι όχι.
-Χρειάζεσαι τη βοήθειά μου σε κάτι;
Είναι η ερώτηση που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε να κάνουμε στα παιδιά μας καθημερινά. Ειδικά όταν είναι μεγαλύτερα ,10-12 χρόνων, ίσως δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια ή τη γνώμη μας, ας όψεται η εφηβεία, γι αυτό και εμείς καλούμαστε να τους δηλώνουμε με κάθε τρόπο ότι είμαστε εκεί. Σιγά- σιγά θα αρχίσουν να μιλάνε για λιγότερο ή περισσότερο πρακτικά ζητήματα . Το σημαντικό είναι να ξέρουν ότι μπορούν να μας εμπιστεύονται, χωρίς να φοβούνται ότι θα τα επικρίνουμε συνεχώς σε ότι και αν κάνουν.
Πηγή