Πόσο συχνά τρέχετε πίσω από το παιδί σας με άγχος μην τυχόν και λερώσει τα ρούχα του; Πόσοι πιάνετε τον εαυτό σας να έχετε περιορίσει σημαντικά το παιχνίδι των παιδιών σας εκτός σπιτιού για τον λόγο αυτό; Πόσοι έχετε φτάσει στο σημείο να βλέπετε παντού μικρόβια και μολύνσεις; Και βέβαια πόσοι τρέμετε και μόνο στην ιδέα ότι το παιδί σας θα έρθει σε επαφή με ζωάκια και αμέσως θα βάλει τα χέρια του στο στόμα;
Αν κάπου σε όλα αυτά αναγνωρίζετε σκέψεις σας ή και τάσεις σας, μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσετε τους «φόβους» σας!
Όταν στερείτε από το παιδί σας την επαφή με τον «βρώμικο κόσμο» του κάνετε κακό. Στην υγεία του. Όσο κι αν δεν σας αρέσει αυτό που διαβάζετε, κάτι γεμάτο μικρόβια μπορεί να είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του παιδιού σας!
Κατά αρχάς, κατά τη διάρκεια των παιδικών και εφηβικών χρόνων του, ο άνθρωπος δομεί το ανοσοποιητικό του σύστημα. Δηλαδή την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, παράσιτα, ιούς και τοξίνες. Αλλά πρέπει να εκπαιδευτεί!
Όπως οι μύες πρέπει να ασκηθούν για να λειτουργούν σωστά, έτσι για να μπορέσει ο οργανισμός να αναγνωρίσει τα βλαβερά μικρόβια, πρέπει να τα γνωρίσει πρώτα. Οι ειδικοί λένε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα στη γέννησή μας είναι σαν έναν μη-προγραμματισμένο Η/Υ. Χρειάζεται οδηγίες! Μετά δημιουργεί ένα αρχείο, αφού όλα έχουν «εγκατασταθεί». Όταν έρθει η ώρα για την μάχη, το ανοσοποιητικό σύστημα θα είναι προετοιμασμένο γιατί θα γνωρίζει τον εχθρό. Στην εποχή των μικρόβιο-φοβιών με γκαρνταρόμπες απορρυπαντικών στο σπίτι, μερικά παιδιά μεγαλώνουν σε υπερβολικά καθαρό περιβάλλον. Χωρίς αρκετή έκθεση σε διαφορετικά βακτήρια και ποικίλους μικροοργανισμούς του περιβάλλοντος, δεν ενισχύεται η αντίσταση και το παιδί γίνεται ευάλωτο σε ασθένειες αργότερα στη ζωή του. Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μαθαίνει να αναγνωρίζει ούτε τα δικά του κύτταρα και αυτό μπορεί να γίνει αιτία για συχνότερα περιστατικά παιδιατρικών αλλεργιών όπως το άσθμα, το έκζεμα κι άλλες ασθένειες.. Ο στόχος πρέπει να είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού τους συστήματος και με τη βοήθεια της βρωμιάς.
Το παιδί πρέπει να είναι δραστήριο, να τρέχει και νοιώθει χαρά όταν είναι στην ύπαιθρο (εκτός σπιτιού). Αν ανησυχείτε ότι θα λερώσει τα ρούχα του, το μόνο που καταφέρνετε είναι να το κάνετε να νοιώθει ένοχο για τις δραστηριότητες που τον κάνουν χαρούμενο. Δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε την χαρά με καθαρά ρούχα ή με δραστηριότητες μες στο σπίτι (τηλεόραση και παιχνίδια). Ιδίως στα σχολικά χρόνια. Φανταστείτε να κάθεται σε μια καρέκλα ενώ αναπτύσσεται και αισθάνεται την ενέργεια να πλημμυρίζει το σώμα του σε βαθμό που να πιέζεται και να έχει νευρικότητα. Έχετε ακούσει την Διαταραχή ελλειμματικής επαφής με τη φύση; Έχει σχέση με περιορισμένο χρόνο απασχόλησης των παιδιών εκτός σπιτιού και συνδέεται με διαταραχές προσοχής, κατάθλιψη αλλά και παχυσαρκία. Αφήστε το να βγει απ’ το σπίτι αν θέλετε να το βοηθήσετε να διαχειριστεί την πίεση που νοιώθει. Τα παιδιά που παίζουν εκτός, η πιο έμπρακτη απόδειξη της χαράς που βιώνουν.
Μην υποτιμάτε την ανάγκη του να διερευνήσει το περιβάλλον καθώς μόνο έτσι θα ανακαλύψει τον κόσμο. Με την διερεύνηση και την περιέργειά του θα αναπτύξει την φαντασία του όπως και την δημιουργικότητα, αλλά και κοινωνικές και σωματικές δεξιότητες. Αυτές οι δεξιότητες, υγιώς αναπτυγμένες, συντελούν στη δημιουργία του υγιούς σώματος. Η δημιουργικότητα θα ενθαρρύνει την προσαρμοστικότητα και οι κοινωνικές δεξιότητες την επιτυχία και την ψυχική του υγεία. Και ο συνδυασμός όλων αυτών εν τέλει θα μετατρέψει ένα δραστήριο παιδί σε έναν ζωντανό, επιτυχημένο και υγιή ενήλικά που θα ξέρει να αναγνωρίζει και τον κίνδυνο. Και είναι σαφές ότι μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν το νερό και τις τροφές, έχουν σώσει τη ζωή πάμπολλων παιδιών αλλά έχουν επίσης περιορίσει την έκθεση σε πολλούς οργανισμούς που πιθανώς να μας ωφελούν.
Όπως προανέφερα, πολλοί γονείς δεν επιτρέπουν στο παιδί να αγγίξει ένα ζωάκι με τον φόβο ότι αν βάλει τα χέρια του στο στόμα του, θα πάθει κανένα κακό. Την ώρα που έχει ανάγκη να βάζει ότι βρίσκει στο στόμα του, την ίδια στιγμή επιτρέπει στο ανοσοποιητικό του σύστημα να ανακαλύψει το περιβάλλον του και επιπλέον να του μάθει τι πρέπει να αποφύγει. Είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν στην ύπαιθρο ή με σκύλο στο σπίτι έχουν πολύ λιγότερες αλλεργίες; Θα σας παρότρυνα να αφήσετε το παιδί σας να πλησιάσει τα φιλικά ζωάκια. Μόνο κακό δεν θα του κάνει η επαφή μαζί τους, αντιθέτως θα τα ωφελήσει σημαντικά. Η ανάπτυξη θετικών συναισθημάτων για ένα ζώο συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Θα το βοηθήσει να αναπτύξει πολύ πιο εύκολα σχέσεις εμπιστοσύνης με τους άλλους, όπως και θα δεξιότητες στην μη-λεκτική επικοινωνία, στην στοργικότητα και την ενσυναίσθηση.
Δεν ξέρω πόσο θετικά αξιολογείτε τις αναμνήσεις. Όμως είναι στιγμές της ζωής μας οι οποίες διαμορφώνουν την προσωπικότητά μας. Καλό θα ήταν να αναρωτηθείτε τι μνήμες θα θέλατε να έχει το παιδί σας από τα πρώτα του χρόνια στη ζωή. Καθαρά και χωρίς μικρόβια ρούχα; Γέλια και συναισθήματα περιπέτειας τις ηλιόλουστες ημέρες;
Μην φοβάστε την βρωμιά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αποφεύγετε ! Αφήστε το παιδί σας να βγει έξω και να παίξει με χαρά, επιτρέψτε του να λερωθεί, κι αν ζηλέψετε, ακολουθήστε το! Μπορεί να έχετε κι εσείς ανάγκη να λερωθείτε λιγάκι…
Ιωάννα Θεοδωρακόπουλου, PsyD, MSc
Συμβουλευτικός ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος υπογονιμότητας
Επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών του www.feelwelltoday.com
e-mail: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy51165 = 'ioanna.thps' + '@'; addy51165 = addy51165 + 'gmail' + '.' + 'com'; var addy_text51165 = 'ioanna.thps' + '@' + 'gmail' + '.' + 'com'; document.write('‘); document.write(addy_text51165); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–> / <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy6699 = 'itheodorakopoulou' + '@'; addy6699 = addy6699 + 'feelwelltoday' + '.' + 'com'; var addy_text6699 = 'itheodorakopoulou' + '@' + 'feelwelltoday' + '.' + 'com'; document.write('‘); document.write(addy_text6699); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>
Πηγή