Κυριακή , 5 Ιανουάριος 2025

5 φυσικοί τρόποι για να δεθείτε με το μωρό σας

Τώρα που έχει έρθει στη ζωή σας το μικρό πλασματάκι που επί εννέα μήνες αγωνιούσατε να γνωρίσετε, είναι αναμενόμενο να θέλετε να δεθείτε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ο δεσμός, είναι πολύ σημαντικός για τα μωρά καθώς τους δίνει την αίσθηση της ασφάλειας και τους επιτρέπει να αναπτυχθούν ψυχικά και φυσικά. Δεν έχουν έγνοιες για να ανησυχούν καθώς είναι σίγουρα ότι θα τα φροντίσετε εσείς.

Το δέσιμο με το μωρό σας μπορεί να είναι μια εύκολη διαδικασία για εκείνο αλλά μια δύσκολη διαδικασία για εσάς που είστε η μαμά του μιας και ο «δεσμός» είναι κάτι πρωτόγνωρο για εσάς. Μην αγχώνεστε. Αυτό είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό και να είστε σίγουρες ότι μέρα με τη μέρα το δέσιμό σας θα γίνεται όλο και πιο ισχυρό.

Για τους γονείς, που τα μωράκια τους έμειναν στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) ή που έχουν υιοθετήσει κάποιο μωράκι ίσως χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να ενισχυθεί αυτός ο δεσμός. Δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές για αυτό.

Ορίστε μερικοί τρόποι για να ενισχύσετε αυτόν τον δεσμό.

1) Φροντίδα Καγκουρό
Η φροντίδα καγκουρό, είναι κάτι με την οποία έρχονται σε πρώτη επαφή οι γονείς που αποκτούν ένα πρόωρο μωράκι. Θεωρείται ότι η επαφή σώμα με σώμα αποδεικνύεται αποτελεσματικότερη από τις θερμοκοιτίδες για μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα.

Το στήθος του γονιού ρυθμίζει τη θερμοκρασία του ευαίσθητου βρέφους καλύτερα από τη θερμοκοιτίδα. Επίσης, η επαφή σώμα-με σώμα μαθαίνει στο μωρό να αναπνέει καλύτερα. Έτσι, το νεογέννητο ηρεμεί περισσότερο, κερδίζει βάρος γρηγορότερα, ενώ έχει μικρότερο κίνδυνο να του μεταδοθούν τα βακτήρια του νοσοκομείου και να μολυνθεί από επικίνδυνες λοιμώξεις.

Την άποψη αυτή υποστηρίζει και ισραηλινή μελέτη σύμφωνα με την οποία η επαφή «δέρμα με δέρμα» (όταν η μητέρα αγκαλιάζει γυμνή το μωρό της) βελτιώνει και τη λειτουργία του εγκεφάλου των πρόωρων. Παράλληλα, αποδεικνύει ότι τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, ακόμα και σε νοσοκομεία όπου υπάρχουν θερμοκοιτίδες, μακροπρόθεσμα ωφελούνται από την απλή αγκαλιά που προσφέρει η μητέρα.

Η έννοια της «φροντίδας του καγκουρό» πήρε το όνομά της από τον τρόπο με τον οποίο το καγκουρό φέρει στο μάρσιπο το παιδί του.

2) Θηλασμός
Ο μητρικός θηλασμός προσφέρει στη μητέρα την καλύτερη γέφυρα για να περάσει από την εγκυμοσύνη στη μητρότητα. Θηλάζοντας το μωρό της μαθαίνει τις συνήθειές του, έχει την ευκαιρία να το κρατά στην αγκαλιά της πολλές ώρες και να παίρνει από αυτό τα αισθητικά ερεθίσματα που θα την κάνουν να έχει αρκετό γάλα και να αισθάνεται πληρότητα.

Η βασική ορμόνη του θηλασμού, η ωκυτοκίνη η «ορμόνη της αγάπης», χαρίζει στη μητέρα που θηλάζει την αίσθηση της ικανοποίησης από τον εαυτό της και την προστατεύει από την αίσθηση της μονοτονίας.

Το τάισμα με τη μέθοδο του μπουκαλιού από την άλλη, βοηθάει τους μπαμπάδες να έρθουν κατά κάποιο τρόπο κοντά με τα μωράκια τους και είναι μια καλή ευκαιρία για να ενισχυθεί και ο δικός τους δεσμός.

3) Να φοράς το μωρό σου
Ένας καλός μάρσιπος όχι μόνο επιτρέπει στη μαμά να κάνει τις δουλειές της με την ησυχία της αλλά ηρεμεί το μωρό που βρίσκεται κοντά στο στήθος της όλη την ώρα. Είναι μια υπέροχη ευκαιρία να ενισχύσετε το δεσμό σας με αυτό τον τρόπο.

desmos 2

4) Co-sleeping
Το Κέντρο Συμπεριφορικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Notre Dame στην Ιντιάνα των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι, όταν μία μαμά κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με το μωρό της μέχρι τον 6ο μήνα της ζωής του, είναι πιο εύκολο να ανταποκριθεί εάν κλάψει, εάν το ενοχλεί κάτι ή εάν χρειάζεται να το σκεπάσει, να το ξεσκεπάσει, να τα χαϊδέψει και να το νανουρίσει. Έρευνες έχουν δείξει ότι με τον τρόπο αυτό ρυθμίζονται καλύτερα σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού του μωρού, όπως η αναπνοή του, ο καρδιακός ρυθμός και η θερμοκρασία του σώματος.

5) Επικοινωνία
Τα μωρά κλαίνε για να επικοινωνήσουν. Είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που έχουν και μόνο αυτόν γνωρίζουν για να εκφράσουν αυτό που νιώθουν. Μαθαίνοντας να αποκωδικοποιείτε τις ανάγκες του μωρού σας και να ανταποκρίνεστε σε αυτές, μαθαίνετε στο μικρό σας να σας εμπιστεύεται. Να θυμάστε ότι ένα μωρό δεν κλαίει ποτέ από «καπρίτσιο». Για να κλαίει πάει να πει ότι κάτι χρειάζεται.

Και μην ξεχνάτε, τα παραπάνω είναι απλά μερικοί τρόποι να ενισχύσετε το δεσμό σας που ούτως ή άλλως θα έρθει φυσικά με την πάροδο των πρώτων μηνών.


Πηγή