Πέμπτη , 26 Δεκέμβριος 2024

7 συμβουλές για να μην καταρρεύσετε όταν αρρωσταίνουν τα παιδιά

Κάθε φορά που αρρωσταίνουν τα παιδιά, ολόκληρη η οικογένεια αρρωσταίνει, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Αν μάλιστα είναι από τις ιώσεις που διαρκούν αρκετές ημέρες, με υψηλό πυρετό και εμετούς, η ταλαιπωρία και η εξάντληση είναι για όλους μεγάλη, ειδικά όμως για τη μαμά.

Ωστόσο, με μερικές έξυπνες κινήσεις, μπορείτε να κάνετε λίγο πιο εύκολη τη ζωή σας μέχρι τα δύσκολα να περάσουν.
1. Στρώστε αδιάβροχο στρώμα
Θυμάστε το αδιάβροχο στρωματάκι που βάζατε στο κρεβάτι του παιδιού σας το βράδυ όταν έκοψε την πάνα για να προλάβετε τυχόν ατυχήματα; Αν λοιπόν το έχετε κρατήσει, χρησιμοποιήστε τις μέρες που το παιδί σας είναι άρρωστο. Αν κάνει εμετό θα τραβήξετε το λερωμένο σετ σεντονιών χωρίς να έχει λερωθεί το στρώμα. Επίσης, για να μην ψάχνετε μέσα στη νύχτα για καθαρά σεντόνια, αφήστε ένα ζευγάρι πάνω σε μία καρέκλα στο παιδικό δωμάτιο.
2.Διδάξτε στο παιδί σας να μάθει να φυσάει τη μύτη του
Τα περισσότερα παιδιά αρνούνται να φυσήξουν τη μύτη τους. Όμως η μύξα που συσσωρεύεται μπορεί να προκαλέσει εμετό αλλά και έντονο βήχα. Ξεκινήστε όσο πιο νωρίς γίνεται και επιμείνετε παρά τις αντιδράσεις του, να φυσάει τη μύτη του. Διαφορετικά μη διστάσετε να βάζετε στη μύτη του άφθονο φυσιολογικό ορό. Είναι άκρως αποτελεσματικός.
3. Ρωτήστε την παιδίατρό σας αν πρέπει να κάνει το εμβόλιο της γρίπης
Ο παιδίατρος θα σας πει αν πρέπει ή όχι να κάνετε το εποχικό εμβόλιο κατά της γρίπης.
4. Δώστε τη σωστή δοσολογία της αντιβίωσης ή του αντιπυρετικού
Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Pediatrics έδειξε ότι οι γονείς σε ποσοστό 80% έδιναν λάθος δοσολογία του φαρμάκου. Ο πιο σωστός τρόπος μέτρησης είναι η σύριγγα ενώ θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η δοσολογία σε ml είναι συνάρτηση με το βάρος του παιδιού.
5. Αν είναι εφικτό, πάρτε μία μέρα άδεια
Φροντίστε να έχετε ένα μικρό υπόλοιπο άδειας ( γνωρίζουμε ότι δεν είναι εύκολο αυτό) έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα όταν αρρωστήσει το παιδί σας να μπορείτε να απουσιάζετε. Διαφορετικά, αναζητήστε την πιο κοντινή βοήθεια.
6. Δώστε αντιβίωση στο μωρό με την …πιπίλα
Αν πρέπει να δώσετε αντιπυρετικό ή αντιβίωση στο μωρό και αρνείται πεισματικά να ανοίξει το στόμα του, υπάρχει λύση. Κόψτε μία πιπίλα στην άκρη ώστε να δημιουργήσετε ένα μικρό άνοιγμα. Βάλτε τη σύριγγα με το αντιπυρετικό μέσα από την πιπίλα και δώστε το στο μωρό.
6.Κανόνες υγιεινής
Το συχνό πλύσιμο τω χεριών, το φτάρνισμα στον αγκώνα, η μη χρήση των προσωπικών αντικειμένων ( πετσέτες, ποτήρια) από τρίτα πρόσωπα, θα βοηθήσουν να μην εξαπλωθεί η γρίπη σε όλους.
7. Διώξτε το υπερβολικό άγχος
Η γρίπη ή ίωση πρέπει να κάνει τον κύκλο της. Επομένως δεν ωφελεί να έχετε άγχος για τον πυρετό ή για την άρνηση του παιδιού να φάει. Ηρεμήστε και αφήστε το χρόνο να «κάνει» τη δουλειά του.


Πηγή