Οι γυναίκες δηλώνουν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη γέννα τους όταν έχουν καλή συναισθηματική σχέση με το γιατρό τους και όταν συμμετέχουν στις αποφάσεις.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε όσα περισσότερα μπορείτε τόσο για το μαιευτήριο που θα γεννήσετε όσο και για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.
Λίγο πριν πάρετε το δρόμο για το μαιευτήριο, φροντίστε να λύσετε απορίες που τυχόν έχετε, όπως :
1. Θα μπορώ να κινούμε όσο διαρκεί ο τοκετός ή θα πρέπει να είμαι ξαπλωμένη;
2. Συνηθίζετε να διαθέτετε τον καρδιοτοκογράφο σε κάθε ασθενή εκ περιτροπής ή συνεχόμενα;
3. Θα προκαλέσετε ρήξη του θηλακίου εσείς μηχανικά σε κάποια φάση του τοκετού;
4. Πόσοι άνθρωποι μπορούν να έρθουν στην αίθουσα τοκετού για να με υποστηρίξουν;
5. Μπορώ να διαλέξω τη στάση που θα έχω την ώρα του τοκετού;
6. Πόσο θα μείνω στο μαιευτήριο και ποιες είναι οι ώρες επισκεπτηρίου; Ο σύντροφός μου θα μπορεί να με επισκέπτεται και εκτός αυτού του ωραρίου;
7. Πόσες γυναίκες θηλάζουν κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο;
8. Ποια μέτρα ασφαλείας παίρνετε συνήθως; Τα συστήματα διαφέρουν από χώρα σε χώρα και από μαιευτήριο σε μαιευτήριο αλλά σε ορισμένα φορούν ηλεκτρονικές ταυτότητες στους καρπούς των νεογνών ή στους αστραγάλους τους, οι οποίες ενεργοποιούν το συναγερμό αν κάποιος επιχειρήσει να πάρει το μωρό έξω από το μαιευτήριο.
9. Πώς εξασφαλίζεται η ταυτότητα των νεογνών ώστε να μην μπερδευτούν; Στα περισσότερα μαιευτήρια τοποθετούνται ειδικές ταινίες στο χέρι της μητέρας και του παιδιού, ενίοτε και στο χέρι ενός τρίτου προσώπου της οικογένειας ( συνήθως του πατέρα). Το προσωπικό οφείλει να ελέγχει τις ταινίες αυτές κάθε φορά που το βρέφος μπαίνει και βγαίνει από το δωμάτιο στο οποίο νοσηλεύεται η μητέρα ή από το δωμάτιο των νεογνών.
Περισσότερα θέματα που σας απασχολούν για την εγκυμοσύνη σας μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο ” Η βίβλος της εγκυμοσύνης” εκδόσεις Ψυχογιός.
Πηγή