Όταν η μαμά θηλάζει, ο μπαμπάς μπορεί να αισθάνεται ότι τη δεδομένη στιγμή δεν μπορεί να προσφέρει κάτι. Κι όμως.
Ο σύντροφός σας έχει τη δυνατότητα να σας βοηθήσει αρκεί εσείς να τον παροτρύνετε ώστε να εμπλακεί στην όλη διαδικασία. Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι που μπορούν οι μπαμπάδες να σας βοηθήσουν κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αρκεί να το θέλουν ( και εσείς επίσης).
1. Να φέρει το μωρό για θηλασμό
Ειδικά τους πρώτους μήνες του θηλασμού το μωρό δεν έχει ωράριο και ξυπνάει συχνά τη νύχτα. Για αλλαγή, μπορεί να πάει ο σύζυγός σας να φέρνει το μωρό στο δωμάτιο (ή να το σηκώνει αν είναι δίπλα σας) και να σας το δίνει για να θηλάσετε. Δεν είναι εύκολο, ειδικά αν ξυπνάει νωρίς το πρωί, ωστόσο μπορεί να το κάνει, μερικές φορές την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για το ρέψιμο.
2. Να ετοιμάσει ένα γρήγορο γεύμα
Είναι σημαντικό αν μπορεί κάποιος και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άνθρωπός σας, να σας ετοιμάζει ένα γρήγορα σνακ για φαγητό. Με το θηλασμό θα πρέπει να τρώτε συχνά γεύματα, και δεν είναι εύκολο να τα κάνετε μόνη σας. Ένα χεράκι βοηθείας, λοιπόν είναι πολύτιμο.
3. Να ετοιμάσει ένα χυμό, ένα smoothie
Όταν θηλάζετε έχετε περισσότερη ανάγκη από ενυδάτωση. Εκτός από το νερό, ο οργανισμός σας έχει ανάγκη και από βιταμίνες τις οποίες μπορείτε να αποκτήσετε μέσα από φυσικούς χυμούς ή smoothie.
4. Να βγάλει βόλτα τα κατοικίδια και να αναλάβει τη φροντίδα τους
Το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε ως μαμά που θηλάζει είναι να έχετε τη φροντίδα και του κατοικίδιού σας. Γι΄αυτό είναι μεγάλη βοήθεια να μπορεί ο σύζυγό σας να αναλάβει αυτή την «υποχρέωση».
5. Να βάζει μαξιλάρια στην πλάτη σας
Πολλές φορές η στάση που θηλάσετε σας δυσκολεύει. Μπορεί να είστε καθιστή σε μία πολυθρόνα ή να κάθεστε στο κρεβάτι. Δεν είναι εύκολο να σηκώνεστε με το μωρό στην αγκαλιά για να βρείτε ένα μαξιλάρι για να το τοποθετήσετε στην πλάτη σας. Υπάρχει πάντα λύση. Αν είναι εκεί ο συζυγός σας, εκμεταλλευτείτε την παρουσία του.
6. Να πλύνει τα πιάτα
Ο νεροχύτης δεν μένει ποτέ άδειος, δυστυχώς. Μπορεί λοιπόν να τοποθετήσει τα πιάτα στο πλυντήριο ή να τα πλύνει.
7. Να σας κάνει παρέα
Υπάρχουν στιγμές που έχετε ανάγκη να μιλήσετε (όχι να γκρινιάξετε). Μπορείτε λοιπόν να πάτε μια βόλτα μαζί ή να καθίσετε να πείτε τα νέα της μέρας.
8. Να αλλάξει το μωρό
Δεν είναι αυτονόητο για όλους τους μπαμπάδες ότι αλλάζουν την πάνα του μωρού. Αν δεν έχει εμπλακεί λοιπόν στη διαδικασία, καιρός να το κάνει.
9. Να το κάνει μπάνιο
Συνήθως οι άνδρες φοβούνται να κάνουν μπάνιο το μωρό όταν είναι πολύ μικρό. Ωστόσο, η μαμά πρέπει να τον παροτρύνει ώστε από νωρίς να έχει ενεργό συμμετοχή στη φροντίδα του μωρού.
Πηγή