Τρίτη , 24 Δεκέμβριος 2024
Αυξημένες πιθανότητες αυτισμού στα παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση

Αυξημένες πιθανότητες αυτισμού στα παιδιά από εξωσωματική γονιμοποίηση

Τα παιδιά που έχουν συλληφθεί μέσω μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση, είναι δύο φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν συμπτώματα αυτισμού, συγκριτικά με τα παιδιά που έχουν συλληφθεί με φυσικό τρόπο, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Public Health.

Η έρευνα περιελάμβανε σχεδόν 6 εκατομμύρια παιδιά που γεννήθηκαν από το 1997 έως το 2007. Αφότου ελήφθησαν υπόψη παράγοντες όπως η εκπαίδευση της μητέρας και οι πολλαπλές εγκυμοσύνες, ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε μόνο για τις μητέρες κάτω των 35 ετών.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Peter Bearman, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Columbia της Ν. Υόρκης, επισήμανε, ωστόσο, ότι η πιθανότητα αυτισμού στο παιδί που συλλαμβάνεται με εξωσωματική γονιμοποίηση μειώνεται δραστικά αν η διαδικασία γίνει με την μεταφορά ενός και μόνο ωαρίου στην μήτρα της μητέρας. Επίσης, προσέθεσε, ότι η έρευνα έδειξε μόνο ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην εξωσωματική γονιμοποίηση και τον κίνδυνο αυτισμού και όχι κάποια σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες συνέλεξαν στοιχεία από 5,9 εκατομμύρια γεννήσεις στην Καλιφόρνια, μεταξύ των οποίων τα 48.865 παιδιά είχαν συλληφθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση.

Διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος αυτισμού είναι αυξημένος σε αυτές τις περιπτώσεις και αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης προκύπτουν εγκυμοσύνες με πάνω από ένα βρέφος (δίδυμα, τρίδυμα κλπ) και αυτές συνοδεύονται με διάφορες επιπλοκές.

Οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού είναι μια ομάδα αναπτυξιακών προβλημάτων που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα κοινωνικότητα, επικοινωνίας και συμπεριφοράς. Αν και οι ακριβείς αιτίες του αυτισμού δεν είναι γνωστές, εκτιμάται ότι περιβαλλοντικοί, βιολογικοί και γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο. Σε αυτούς τους γενετικούς παράγοντες, ανήκει και η διαδικασία γονιμοποίησης.

 

 

Πηγή: onmed.gr