Κυριακή , 22 Δεκέμβριος 2024
Αμνιοπαρακέντηση: Υπάρχει κίνδυνος αποβολής;

Αμνιοπαρακέντηση: Υπάρχει κίνδυνος αποβολής;

Την εξέταση της αμνιοπαρακέντησης τη ζητά ο γιατρός εάν από τις εξετάσεις ρουτίνας προκύψει κάποια ένδειξη γενετικής ανωμαλίας ή δυσπλασίας στο έμβρυο.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο γυναικολόγος που παρακολουθεί τη μέλλουσα μαμά, μπορεί να ζητήσει να κάνει κάποιες επιπλέον εξετάσεις ειδικές για τις γενετικές ανωμαλίες. Συνήθως αυτές οι εξετάσεις γίνονται εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας της γυναίκας. Αν για παράδειγμα μια γυναίκα είναι άνω των 35 ετών, απαιτείται στενότερη παρακολούθηση γιατί ο κίνδυνος να γεννηθεί ένα παιδί με σύνδρομο Down μεγαλώνει.

Γενετικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες

Οι γενετικές ανωμαλίες είναι ασθένειες που προκαλούνται από ένα ελαττωματικό γονίδιο που φέρει ο ένας από τους δυο γονείς χωρίς να το γνωρίζει. Μία από αυτές είναι και το σύνδρομο Down, που οφείλεται στην τρισωμία 21. Εκτός από το σύνδρομο Down υπάρχουν και άλλες διαπλαστικές ανωμαλίες όπως οι συγγενείς καρδιοπάθειες, το λαγόχειλο, το λυκόστομα ακόμη και η υδροκεφαλία!

Τι είναι αμνιοπαρακέντηση;

Η αμνιοπαρακέντηση είναι ειδική διαγνωστική εξέταση που τη ζητάει ο γιατρός για να διαπιστώσει αν το έμβρυο έχει κάποια γενετική ανωμαλία, από τις παραπάνω που αναφέραμε.

Αμνιοπαρακέντηση: Πώς γίνεται;

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται συνήθως μεταξύ της 14ης και της 26ης εβδομάδας. Με τη βοήθεια του υπερηχογραφήματος, ο γιατρός εντοπίζει ένα σημείο ώστε να πάρει αμνιακό χωρίς να κινδυνεύει να τραυματίσει το έμβρυο ή τον πλακούντα.

Αμνιοπαρακέντηση: Υπάρχει κίνδυνος αποβολής;

Μετά από μια αμνιοπαρακέντηση υπάρχει κίνδυνος ρήξης των εμβρυικών υμένων και αποβολής. Ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός είναι μικρός και δεν υπάρχει πιθανότητα να αποβάλει μια έγκυος γυναίκα.

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr