Αν και υπάρχουν κοινά συμπτώματα ανάμεσα στην επιλόχεια κατάθλιψη και τα baby blues, η διαφορά τους έγκειται κυρίως στο χρόνο διάρκειας.
Σύμφωνα με στοιχεία, 8 στις 10 γυναίκες βιώνουν το φαινόμενο “baby blues”, το οποίο οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που δέχεται το σώμα την εβδομάδα μετά τη γέννα. Ενώ οι γυναίκες περιμένουν να είναι ευτυχισμένες συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με αποτέλεσμα να είναι ευσυγκίνητες, νευρικές και ευέξαπτες. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία για την Ελλάδα, το 50-85% των νέων μητέρων αναπτύσσουν μια ήπιας έντασης και παροδική μορφή επιλόχειας δυσφορίας (baby blues), που διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες και δεν πρέπει να ταυτίζεται με την κατάθλιψη. Είναι λοιπόν κάτι το φυσιολογικό αφού μπορεί να εκδηλωθεί και να περάσει σε λίγες ημέρες.
Συμπτώματα baby blues
-Άγχος
-Ανησυχία για την υγεία του μωρού ενώ είναι υγιέστατο
-Αδυναμία συγκέντρωσης
-Κούραση
-Αϋπνία
-Δάκρυα χωρίς λόγο
Αντιμετώπιση
– Η ξεκούραση είναι απαραίτητη. Όταν το μωρό κοιμάται μη χάνετε την ευκαιρία να αφιερώσετε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας.
– Συζητήστε το πώς νοιώθετε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.
– Προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να κρατάτε το μυαλό σας απασχολημένο και να μην κάνει δυσάρεστες σκέψεις.
– Αν θέλετε να κλάψετε, να το κάνετε.
Η επιλόχεια κατάθλιψη, με ποσοστά 15-20% που εμφανίζεται περίπου 3 μέρες μετά τον τοκετό στη μητέρα ενώ τελευταία τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν είναι λίγοι και οι μπαμπάδες που υποφέρουν από κατάθλιψη μετά τη γέννηση του παιδιού τους.
Συμπτώματα επιλόχειας κατάθλιψης
-Απότομες συναισθηματικές μεταπτώσεις. Χαίρεστε και κλαίτε ξαφνικά, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
-Μειωμένη συντροφικότητα και σεξουαλικότητα.
-Μόνιμη ανησυχία για το μωρό και αίσθημα ενοχής «Τα κάνω όλα λάθος».
-Απώλεια όρεξης, άρνηση θηλασμού, ατονία, αδράνεια, αϋπνίες, απουσία ενδιαφέροντος για το μωρό.
-Άγχος, εκνευρισμός, θυμός, ενδεχομένως στις πιο βαριές περιπτώσεις σκέψεις να βλάψετε το μωρό σας.
-Εμμονές, διαταραχή σχέσεων, μούδιασμα, συχνές ζάλες, ακόμα και παραισθήσεις.
Αντιμετώπιση
Η αντιμετώπιση της επιλόχειας κατάθλιψης είναι μία πρόκληση τόσο για τη μητέρα, όσο και για τον γιατρό που την παρακολουθεί. Στόχος είναι πρώτα από όλα βέβαια να μιλήσει η γυναίκα στο συγγενικό της περιβάλλον και το γιατρό της και να καταλάβει ότι το γεγονός ότι έχει επιλόχεια κατάθλιψη δεν οφείλεται στο ότι δεν αγαπάει το παιδί της. Επίσης, εάν πρόκειται όντως για επιλόχεια κατάθλιψη, δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να ξεπεραστεί με κουβέντα και καφέ με μία φίλη της.
Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, τότε η βοήθεια των ειδικών είναι απαραίτητη, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για εσάς και το μωρό σας. Η ψυχολογική υποστήριξη σε συνδυασμό ίσως και με κάποια φαρμακευτική αγωγή στις πιο βαριές περιπτώσεις, μπορούν να σας βγάλουν με ασφάλεια από την επιλόχεια κατάθλιψη για να είστε ουσιαστικά κοντά στο μωρό σας τον πρώτο καιρό που σας έχει ανάγκη όσο τίποτα άλλο.
Πηγή