Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Baby led Weaning – Δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για να φάει το μωρό

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να δημιουργήσετε έναν ασφαλή και θετικό χώρο για το φαγητό του μωρού σας. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον διατροφής χωρίς ξαφνικούς θορύβους ή πράγματα που θα τραβούν την προσοχή του παιδιού σας και φυσικά να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας σχετικά με τους κοινούς κινδύνους πνιγμού. Εάν δεν έχετε παρακολουθήσει ποτέ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών, τώρα είναι μια καλή στιγμή. Όχι μόνο γιατί ακολουθείτε τη μέθοδο baby led weaning για τα παιδιά σας, αλλά επειδή θα είναι χρήσιμα γενικότερα από τη στιγμή που γίνατε μητέρα. Τέλος, ποτέ μα ποτέ μην αφήνετε το μωρό σας χωρίς επίβλεψη ενώ τρώει. Θα πρέπει το βλέμμα σας να είναι συνεχώς επάνω του.

Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας πνίγεται από φαγητό;

Πού να τρώει το παιδί

Το πιο ασφαλές μέρος για να φάει το μωρό σας-είτε το ταΐζετε εσείς με κουτάλι είτε αφήνετε να τρώει μόνο του με τη μέθοδο baby led weaning- είναι ένα καρεκλάκι με εντελώς όρθιο κάθισμα και ρυθμιζόμενη πλάκα ποδιών που επιτρέπει στα γόνατα του μωρού σας να βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών. Στην ιδανική περίπτωση, το καρεκλάκι του μωρού σας μπορεί να έχει επίσης αφαιρούμενο δίσκο, ώστε να μπορεί να μεταφερθεί στο τραπέζι όπου τρώτε και εσείς.

Μην ταΐζετε το παιδί σας στο αυτοκίνητο ή στο καρότσι. Μην αφήνετε το παιδί σας να περπατάει και να τρώει. Και μην ταΐζετε ποτέ το μωρό σας σε κάθισμα αυτοκινήτου ή άλλο παιδικό κάθισμα. Θα πρέπει το φαγητό να το συνδυάσει με το δικό του καρεκλάκι και μάλιστα στον χώρο όπου τρώει όλη η οικογένεια. Τέλος, να προσέχετε πάντα το παιδί σας όταν τρώει.

Gagging (το λεγώμενο “γκουκ” που κάνουν τα παιδιά) και πνιγμός

Πρώτον, είναι σημαντικό να μπορείτε να διακρίνεται το gagging από τον πνιγμό. Ο πραγματικός πνιγμός συμβαίνει όταν ο αεραγωγός εμποδίζεται και το μωρό δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Σε αντίθεση με το gagging που το μωρό θα βήχει και θα καταφέρνει να βγάλει “αέρα”. Τα σημάδια πνιγμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • αδυναμία να κλάψει
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • βλέμμα τρόμου
  • ήχους σε τόνους υψηλούς
  • αλλαγές στο χρώμα του δέρματος (που κυμαίνονται από μπλε έως μοβ)

karpa se mora kai vrefi

Εάν υποψιάζεστε ότι το μωρό σας πνίγεται, εφαρμόστε αμέσως τις βρεφικές πρώτες βοήθειες με εναλλασσόμενα χτυπήματα στην πλάτη και ώθηση στο στήθος. Παράλληλα καλέστε το 166 και βάλτε το σε ανοιχτή ακρόαση ώστε να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα. Εάν υπάρχει άλλο άτομο στον ίδιο χώρο μαζί σας, ο ένας θα πρέπει να καλέσει το 166 και ο άλλος να εφαρμόσει τις πρώτες βοήθειες πνιγμού. Κάντε ΚΑΡΠΑ ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας και εάν πιστεύετε ότι ο αεραγωγός του είναι ανοιχτός αλλά δεν αναπνέει.

Το Gagging, ωστόσο, είναι ένα προστατευτικό αντανακλαστικό που έχει ως αποτέλεσμα τη συστολή του πίσω μέρους του λαιμού. Είναι μια φυσική λειτουργία και μας προστατεύει από τον πνιγμό.

Όλα τα μωρά θα περάσουν από τη φάση του gagging κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους στις στερεές τροφές.

Πρώτες βοήθειες για μωρά και CPR

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε ως γονείς για να προστατεύσετε τα παιδιά σας, είναι μαθήματα πρώτων βοηθειών.

Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ασφαλής προετοιμασία τροφής για μωρά

baby led weaning odigos asfaleias 2

Τα μωρά έχουν ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα και όργανα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, για παράδειγμα, πρέπει να μαγειρεύετε καλά το κρέας και να αποφεύγετε να προσφέρετε ωμό ψάρι. Όταν ετοιμάζετε φαγητό για το μωρό σας, βεβαιωθείτε ότι:

  • Έχετε πλύνει τα χέρια σας καλά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το μαγείρεμα.
  • Έχετε πλύνει τα ξύλα κοπής, τα μαχαίρια, τους πάγκους και τα χέρια σας αφού έχετε διαχειριστεί ωμό ψάρι ή κρέας.
  • Έχετε πλύνει πολύ καλά τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα κόψετε και τα σερβίρετε. Αυτό συμπεριλαμβάνει και τα αβοκάντο και τα πεπόνια που κάποιες φορές τα σερβίρουμε με τη φλούδα.
  • Έχετε ξεπαγώσει ο,τιδήποτε στο ψυγείο και όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μαγειρεύετε πολύ καλά το κρέας και τα θαλασσινά.
  • Κόβετε με τον σωστό τρόπο τα φρούτα και τα λαχανικά πριν τα σερβίρετε.
  • Αποφεύγετε χυμούς που περιέχουν ζάχαρη
  • Δεν βάζετε μέλι στο φαγητό του μωρού σας. Το μέλι μπορεί να προκαλέσει βρεφική αλλαντίαση, μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία και παράλυση, όταν χορηγείται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών.

πηγή: solidstarts.com 


Πηγή