Το αιφνίδιο εξάνθημα (ή 6η εξανθηματική νόσος), είναι μια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού που το παιδί κολλάει συνήθως από κάποιον ενήλικα.
Προσβάλλονται συνήθως βρέφη 6-12 μηνών και σχεδόν ποτέ βρέφη κάτω των τριών μηνών. Η αρρώστια ξεκινά με ψηλό πυρετό και περίπου το 20% των παιδιών παρουσιάζουν σπασμούς. Ο πυρετός διαρκεί 3-4 μέρες και πέφτει απότομα. Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση του εξανθήματος με την πτώση του πυρετού.
Το εξάνθημα ξεκινά από το κορμό και επεκτείνεται στα άκρα και στο πρόσωπο. Διαρκεί περίπου τρεις μέρες και εξαφανίζεται. Αποτελείται από μικρές κόκκινες κηλίδες.
Η θεραπεία είναι συμπτωματική, όπως και για τις περισσότερες ιώσεις. Αντιμετωπίζουμε τον πυρετό με πολλά υγρά και όποτε χρειαστεί αντιπυρετικό . Αποφεύγουμε τα αντιβιοτικά καθώς προλαμβάνουν πιθανές επιπλοκές (όπως ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα ή πνευμονία ) ενώ δημιουργούν στο παιδί ανθεκτικά στελέχη (δύσκολα μικρόβια που “γνωρίζουν” άρα αντέχουν στα αντιβιοτικά).
Φροντίζουμε ώστε το παιδί να μην κουράζεται και να τρώει καλά. Οφείλουμε να παρακολουθούμε το παιδί μέχρι η ίωση να ολοκληρώσει τον κύκλο της και να υποχωρήσει. Σε περίπτωση επιδείνωσης ή αλλαγής της κλινικής εικόνας, ιδιαίτερα με την υποψία επιπλοκής(π.χ. ωτίτιδας), να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας.
Δεν υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο για το αιφνίδιο εξάνθημα.
Tι πρέπει να έχετε υπόψη σας
● Τα εξανθήματα συνήθως προκαλούν φαγούρα (υπάρχουν ωστόσο και εξανθήματα χωρίς φαγούρα) αλλά όχι πόνο.
● Η έκταση του εξανθήματος, καθώς και το αν αυτό είναι γενικευμένο ή όχι έχουν σημασία για τη διάγνωση που θα κάνει ο γιατρός και όχι τόσο για την υγεία του παιδιού.
● Η παραμονή ενός εξανθήματος πέραν των 3 ημερών μπορεί να σημαίνει (χωρίς αυτό να είναι το σύνηθες) ότι υπάρχει κάποιος λοιμώδης παράγοντας που παραμένει. Tο συνηθέστερο είναι να υπάρχει αλλεργιογόνος παράγοντας που παραμένει και τον οποίο πρέπει να εντοπίσουμε και να απομακρύνουμε.
Πηγή: mothersblog.gr