H εγκυμοσύνη είναι μία πολύ όμορφη περίοδος για κάθε γυναίκα, πρέπει ωστόσο να είμαστε πολύ προσεκτικές με την υγεία μας. Ο ρόλος του θυρεοειδούς κατά την εγκυμοσύνη είναι σημαντικότατος,ιδιαίτερα στη διάρκεια των πρώτων 10 – 12 εβδομάδων. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε, ποια είναι τα συμπτώματα και τι προτείνουν οι ειδικοί;
Τι είναι ο θυρεοειδής;
Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας που βρίσκεται στη μέση του λαιμού μας και έχει έχει σχήμα πεταλούδας και βάρος λίγο μεγαλύτερο από ένα βερίκοκο. Παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες Τ3 και Τ4 που έχουν άμεση επίδραση στη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού, στην ωρίμανση του σκελετού, στο βάρος του σώματος, στην περίοδο της γυναίκας, στη σύλληψη και στη φυσιολογική εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Η λειτουργία του ρυθμίζεται από τη θυρεοτρόπο ορμόνη TSH που παράγεται στον εγκέφαλο. Έτσι, μόλις τα επίπεδα των ορμονών μειωθούν, ο θυρεοειδής δέχεται την εντολή να αυξήσει την παραγωγή τους και το αντίθετο, με αποτέλεσμα τα επίπεδα των ορμονών που παράγει στο αίμα να είναι είτε πολύ χαμηλά(υποθυρεοειδισμός) είτε πολύ υψηλά (υπερθυρεοειδισμός).
Υποθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη
Όπως προαναφέραμε αν τε επίπεδα της θυρεοτρόπους ορμόνης είναι πολύ χαμηλά, τότε έχουμε υποθυρεοειδισμό. Η συχνότητα του υποθυρεοειδισμού στην εγκυμοσύνη κυμαίνεται γύρω στο 2%. Τα συμπτώματα μοιάζουν όπως αυτά της εγκυμοσύνης όπως η αύξηση βάρους, αίσθημα κούρασης, εξάντληση, «πρήξιμο», δυσκοιλιότητα. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση αίματος και η θεραπεία προβλέπει τη χορήγηση λεβοθυροξίνης, η οποία αναπληρώνει ή συμπληρώνει την ορμόνη Τ4. Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αναιμία, αποκόλληση του πλακούντα ή χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης του μωρού, για αυτό και κάθε μέλλουσα μαμά πρέπει να φροντίζει να κάνει όλες τις απαραίτητες εξετάσεις στην ώρα τους, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού της.
Υπερθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη
Σε αντίθεση με τον υποθυρεοειδισμό, στον υπερθυρεοειδισμό τα επίπεδα της θυρεοτρόπους ορμόνης είναι πολύ υψηλά. Ο υπερθυρεοειδισμός στην εγκυμοσύνη είναι σπάνιος και σχετίζεται με τη νόσο Graves που συναντάται σε περίπου 1 στις 1500 εγκύους. Ωστόσο, εάν δεν διαγνωσθεί και θεραπευθεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στη μητέρα και στο μωρό, όπως αποβολή, καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου ή και πρόωρο τοκετό.
Θυρεοειδίτιδα στην εγκυμοσύνη
Η θυρεοειδίτιδα στην εγκυμοσύνη είναι ένα αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Πρόκειται για μία φλεγμονή στο θυρεοειδή αδένα η οποία θα υποχωρήσει από μόνη της, μετά από έναν έως τέσσερις μήνες.
Ο θυρεοειδής στην εγκυμοσύνης δεν είναι κάτι μη αντιμετωπίσιμο, πρέπει ωστόσο να γίνονται πάντα οι κατάλληλες εξετάσεις στην ώρα τους για την υγεία τόσο τη δική σας, όσο και του μωρού σας.
Πηγή: mothersblog.gr