Τρίτη , 26 Νοέμβριος 2024
Ένα δυστυχισμένο σπιτικό οδηγεί στην παχυσαρκία

Ένα δυστυχισμένο σπιτικό οδηγεί στην παχυσαρκία

Διαζύγιο, θάνατος και κατάθλιψη επηρεάζουν το βάρος των παιδιών

Ένα αρνητικό περιβάλλον, με έντονο στρες και στεναχώρια επηρεάζει αρνητικά τη ζωή των εφήβων και μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και στην… περιφέρεια της μέσης τους.

Μια ομάδα επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις ΗΠΑ προειδοποιούν για τους τρεις πιο κοινούς παράγοντες στρες, που μπορεί να έχουν επιπτώσεις στο βάρος ενός παιδιού.

Το ξεχωριστό στοιχείο που προσθέτει η συγκεκριμένη έρευνα, στην ήδη υπάρχουσα επιστημονική γνώση ως προς τη σύνδεση των παραγόντων αυτών με το βάρος ενός παιδιού, έχει να κάνει με το φύλο.

Ειδικότερα, η έρευνα μελέτησε την επίδραση του οικογενειακού περιβάλλοντος, που βιώνει ένα παιδί μετά από ένα διαζύγιο, ένα δεύτερο γάμο, μια φυλάκιση ή μετά από ένα βίαιο έγκλημα ή θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου.
Το οικονομικό στρες ορίστηκε ως ένα μέτρο της φτώχειας, που καθορίζεται από το αν η μητέρα είναι άνεργη ή είχε αποτύχει να τελειώσει το γυμνάσιο.

Τέλος, η κακή κατάσταση της υγείας της μητέρας μετρήθηκε με το κατά πόσο η μητέρα ενός παιδιού κατανάλωνε πολύ αλκοόλ, έκανε χρήση ναρκωτικών ή υπέφερε από κατάθλιψη.

Τα έφηβα κορίτσια ήταν πιο πιθανό να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα αν είχαν βιώσει οικονομικό στρες ή διακοπή του οικογενειακού περιβάλλοντος. Από την άλλη, τα έφηβα αγόρια ήταν πιο ευάλωτα στην κακή κατάσταση της υγείας της μητέρας τους.

«Το οικογενειακό στρες και ειδικότερα μια διακοπή στο οικογενειακό περιβάλλον και το οικονομικό στρες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, διαπιστώθηκε ότι σχετίζεται με την παχυσαρκία, όταν τα έφηβα κορίτσια γίνονταν 18 ετών» εξήγησε η επίκουρος καθηγήτρια, Daphne Hernandez. Σύμφωνα με όσα σημείωσε η ίδια μιλώντας στο περιοδικό Time, «ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, ότι η έρευνά μας διαπίστωσε πως μόνο ένας παράγοντας οικογενειακού στρες –η κακή κατάσταση της υγείας της μητέρας- φάνηκε να επηρεάζει αρνητικά το σωματικό βάρος στα αγόρια εφηβικής ηλικίας, προτού κλείσουν τα 18 τους έτη».

«Σε γενικές γραμμές, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα αγόρια και τα κορίτσια εφηβικής ηλικίας ανταποκρίνονται διαφορετικά στις καταστάσεις στρες. Η έρευνα αυτή επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα γνώση γύρω από το στρες και την παχυσαρκία, εστιάζοντας στο οικογενειακό περιβάλλον με την πάροδο του χρόνου. Γνωρίζοντας τους στρεσογόνους παράγοντες που επηρεάζουν το σωματικό βάρος στα έφηβα αγόρια και κορίτσια, μπορούμε να προσαρμόσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες, έτσι ώστε να συμπεριληφθούν σε προγράμματα πρόληψης της παχυσαρκίας».

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 4.700 εφήβους που είχαν γεννηθεί μεταξύ του 1975 και 1990.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Απριλίου του επιστημονικού περιοδικού Preventive Medicine.

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr