Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024
Εννιά τρόποι να τονώσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας

Εννιά τρόποι να τονώσετε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας

Συμβουλές για να τα βοηθήσετε περισσότερο

Κανένας γονιός δεν θέλει να βλέπει το παιδί του να υποφέρει από χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να έχουμε αυτό που θέλουμε. Πάρα πολλά παιδιά σήμερα δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, και ως γονείς, είναι δουλειά μας να γεμίσουμε αυτό το κενό. Έτσι αν έχετε έναν γιο ή μια κόρη, εδώ είναι μερικές χρήσιμες συμβουλές για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους

Αν βλέπετε ότι το παιδί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι σημαντικό να το αφήσετε να σας μιλήσει για τα συναισθήματά του. Αυτό θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε το πρόβλημα και να προσφέρετε μια αποτελεσματική λύση.

Προσδιορίστε τις λανθασμένες αντιλήψεις

Έχουμε την τάση να γινόμαστε οι χειρότεροι κριτές του εαυτού μας και αυτό αφορά και τα παιδιά. Όταν βλέπουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχουν από τον εαυτό τους ή αισθάνονται ότι απογοητεύουν τους γονείς του, χάνουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Έχοντας μια αντικειμενική και αισιόδοξη σκέψη για την κατάσταση, μπορείτε γρήγορα να ανεβάσετε ψυχολογικά το παιδί σας. Για παράδειγμα αν το παιδί σας λέει συνεχώς ότι είναι κακός στα μαθηματικά, δοκιμάστε να του πείτε ότι για να γίνει καλός μαθητής χρειάζεται απλά λίγο περισσότερο χρόνο στην εξάσκηση. Με θέληση και καλή διάθεση όλα γίνονται!

Διώξτε την αρνητικότητα

Γνωρίζουμε ότι είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Και επίσης δεν είναι απόλυτα ρεαλιστικό. Όλοι πιάνουμε τους εαυτούς μας κατά καιρούς να είμαστε λίγο αρνητικοί και είναι δύσκολο καμιά φορά να κρατήσουμε αυτές τις σκέψεις μόνο για ‘μας, προσπαθήστε όμως να μην παραπονιέστε για θέματα εμφάνισης μπροστά στο παιδί σας. Σίγουρα μπορεί να ακούει παρόμοια λόγια στο σχολείο, αλλά το θέμα είναι να δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον τουλάχιστον στο σπίτι, εκεί δηλαδή που μπορείτε.

Αποφύγετε τη σύγκριση

Τίποτα δεν κάνει ένα παιδί να αισθανθεί χειρότερα από το να ακούσει ότι δεν είναι τόσο καλός όσο ο αδερφός του. Αν σταματήσετε τις συγκρίσεις, θα μεγιστοποιήσετε τον αυτοσεβασμό και θα ελαχιστοποιήσετε την αδελφική αντιπαλότητα και τον ανταγωνισμό.

Ζητήστε βοήθεια

Όταν τα παιδιά έχουν περισσότερες ευθύνες – ακόμη κι αν είναι μικρές, όπως το να βγάζουν τα σκουπίδια έξω – φαίνεται ότι οι ενήλικες τα εμπιστεύονται για τις ικανότητές τους. Επομένως μη διστάζετε να προσθέσετε μερικά ακόμη μικρά καθήκοντα.

Να είστε ένα καλό πρότυπο

Το λογικό είναι να τηρείτε αυτά που προσπαθείτε να διδάξετε. Αν αποκαλείτε τον εαυτό σας άσχημο ή χαζό τότε το παιδί σας είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά σας. Δείτε το ως μια ευκαιρία να ενισχύσετε όχι μόνο την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας αλλά και τη δική σας.

Μην ξεχνάτε τους επαίνους

Όχι βέβαια υπερβολικά πολλούς! Μπορεί μεν οι συνεχείς επικρίσεις να κάνουν το παιδί σας να αμφισβητεί τις ικανότητές τους, από την άλλη οι άφθονες φιλοφρονήσεις μπορεί να διογκώσουν το «εγώ» τους. Τα πάντα θέλουν μέτρο. Μπορείτε λοιπόν να τον/την συγχαρείτε για κάποιο επίτευγμα χωρίς όμως να παραλείψετε και μια εποικοδομητική κριτική, όταν χρειάζεται.

Δείξτε στοργή

Θα εκπλαγείτε από το τι μπορεί να κάνει μια αγκαλιά και ένα «σ’αγαπώ» στην αυτοπεποίθηση ενός παιδιού. Όχι μόνο του υπενθυμίζει πόσο σημαντικός είναι αλλά τον/την βοηθάει τα εκφράζει τα συναισθήματά τους, πράγμα που θα κάνει τη ζωή του ευκολότερη στο μέλλον.

Περάστε χρόνο μαζί

Κατανοούμε το γεγονός ότι κάθε μαμά χρειάζεται κάποιο χρόνο χωριστά, αλλά ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά σας μόνο καλό θα κάνει. Έτσι, απενεργοποιήστε το τηλέφωνό σας και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί. Με τη συμμετοχή των παιδιών σε ένα δείπνο σε κάποιο εστιατόριο ή σε ένα ταξίδι τα κάνετε να αισθάνονται πολύ σημαντικά και ενισχύετε την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθησή τους!