Πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί πολύ τις μέλλουσες μαμάδες, ειδικά όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού.
Καλό θα είναι να επιλέξετε τον παιδίατρό σας πριν από τη γέννηση του παιδιού, ώστε αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στο νεογέννητο, να υπάρχει ήδη και άμεσα παιδίατρος που θα αναλάβει το μωρό.
Ξέρουμε ότι ψάχνετε έναν γιατρό με εμπειρία, αλλά να είναι και επικοινωνιακός και προσιτός. Ιδανικά λοιπόν, θέλουμε έναν γιατρό με επιστημονικές γνώσεις, ενημερωμένο για τις τελευταίες εξελίξεις, όχι πολύ μεγάλο, όχι πολύ μικρό, ευγενικό και διαθέσιμο 24 ωρες τη μέρα… Ζυγίστε σε ποια από αυτά τα κριτήρια μπορειτε να κάνετε θυσίες, γιατι αν και σας το ευχόμαστε, είναι δύσκολο να τα βρείτε όλα τόσο τέλεια και ομαλά.
Δυστυχώς, στη χώρα μας δεν υπάρχει θεσμοθετημένη συνεχιζόμενηεκπαίδευση, ώστε να δίνει εξετάσεις ο παιδίατρος για να ελέγχεται με κάποιο τρόπο η ενημέρωσή του στις νεες έρευνες, εξελίξεις, εμπειρίες. Εναπόκειται στη δική του διάθεση το κατά πόσο θα ενημερώνεται για τις εξελίξεις στην παιδιατρική. Επομένως, κατανοεί κανείς ότι σε γενικές γραμμές οι παιδίατροι που συνεργάζονται με νοσοκομεία είναι σίγουρα πιο ενημερωμένοι.
Αν ζητάτε περισσότερες πληροφορίες, θα είναι καλο να τις αναζητήσετε απόγιατρούς άλλων ειδικοτήτων που γνωρίζουν την επιστημονική κατάρτιση κάθε παιδιάτρου και όχι μόνο από φίλους και συγγενείς. Η πραγματικήκατάρτιση του παιδιάτρου αποδεικνύεται στην αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων, οπότε για αυτά τα «δύσκολα» θα σας πουν περισσότερα οι γιατροί παρά οι συγγενείς που έχουν επαφή πιο πολύ για παρακολούθηση και εμβολιασμό των παιδιών τους.
Ενας καλός τρόπος να αρχίσετε να ψάχνετε για παιδίατρο είναι να ζητήσετε από τον γυναικολόγο σας να σας συστήσει κάποιον. Ίσως να γνωρίζει παιδιάτρους της περιοχής σας που να είναι αναγνωρισμένοι και από την ιατρική κοινότητα.
Καλό θα είναι να συναντήσετε τον παιδίατρο πριν γεννήσετε, να μιλήσετε μαζί του να τον ρωτήσετε τι πιστεύει για τα εμβόλια, την εναλλακτική ιατρική, τη χορήγηση αντιβιοτικών και ό,τι άλλο σας απασχολεί. Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τί γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Μάθετε αν ο παιδίατρός σας απαντάει ο ίδιος σε επείγοντα τηλεφωνήματα τη νύχτα. Αν όχι, πώς διευθετούνται τέτοιες περιπτώσεις.
Επίσης καλό θα είναι να είστε με τον σύντροφό σας όταν συναντάτε έναν ή περισσότερους παιδιάτρους. Πάντα είναι καλο να υπάρχουν δύο απόψεις, για να συζητήσετε τί σας ευχαρίστησε και τι όχι.
Και μην ξεχνάτε, σε καμία περίπτωση η επιλογή σας δεν είναι δεσμευτική. Αν στην πορεία για οποιοδήποτε λογο δεν είστε ευχαριστημενοι, έχετε κάθε δικαίωμα σαν γονείς να κάνετε μία νέα επιλογή. Μην σκέφτεστε τίποτα άλλο, εκτός απο την υγεία του μωρού και την ψυχική υγεία τη δική σας.
Πηγή: mothersblog.gr