Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024
Eπιχείλιος έρπης στα παιδιά Συμπτώματα, μετάδοση, θεραπεία

Eπιχείλιος έρπης στα παιδιά: Συμπτώματα, μετάδοση, θεραπεία

Ο ιός του έρπητα ονομάζεται HSV (Herpes Simplex Virus) και είναι μια μεταδιδόμενη ασθένεια.

Πρόκειται για μια αρκετά κοινή λοίμωξη που μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με αποτέλεσμα σχεδόν το 100% του πληθυσμού να έχει προσβληθεί μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Ο ιός του έρπητα βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στις εκκρίσεις του ανθρώπινου οργανισμού όπως στο σάλιο και στις γεννητικές εκκρίσεις. Η επαφή ενός έστω και ελάχιστα τραυματισμένου δέρματος με αυτές τις εκκρίσεις οδηγεί στην είσοδο του ιού στο σημείο αυτό και στον πολλαπλασιασμό του με αποτέλεσμα την εμφάνιση των κλασικών βλαβών.

Πριν την εμφάνιση του εξανθήματος είναι δυνατόν στο σημείο που έχει θα εμφανιστεί ο έρπης να υπάρχει ένα αίσθημα γαργαλητού, τσιμπήματος, καύσου ή φαγούρας. Στη συνέχεια δημιουργούνται μια ή περισσότερες φυσαλίδες με διαυγές υγρό πάνω σε ερυθηματώδη βάση στην περιοχή των χειλιών. Οι φυσαλίδες σπάνε σχηματίζοντας εφελκίδα και επέρχεται ίαση μετά από έναν κύκλο 5-6 ημερών.

Για να περιορίσετε τη μετάδοση του έρπητα, μη αφήνετε το παιδί να μοιραστεί την πετσέτα του, τα ποτήρια, ή οποιοδήποτε άλλο προσωπικό του αντικείμενο. Δεν πρέπει να σπάει τις φυσαλίδες ούτε να ξύνει τις δερματικές πληγές που σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της επούλωσης του επιχείλιου έρπητα, γιατί μπορεί να μολύνει τα δάχτυλά του με τον ιό.

Θεραπεία για τον επιχείλιο έρπητα
Εάν η λοίμωξη παρουσιάζεται για πρώτη φορά, τότε τα αντισώματα θα παραχθούν στον οργανισμό μετά από έναν μήνα. Για την καταπολέμηση του έρπητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις αντίστοιχες κρέμες, αλλά να κάνετε και τοπική χρήση επιθεμάτων με καθαρό οινόπνευμα.

Όταν οι υποτροπές είναι συχνές, οι γιατροί προτείνουν θεραπεία καταστολής, που συνίσταται στην καθημερινή λήψη αντιικής αγωγής για χρονικό διάστημα 1-2 ετών. Αυτά τα φάρμακα λαμβάνονται για την πρόληψη της εκδήλωσης της νόσου ή για να μειώσουν το πρόβλημα ενώ έχει ήδη εμφανιστεί.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr