Ο θυμός είναι ένα πολύ υγιές συναίσθημα που πολλές φορές κατακλύζει τους ανθρώπους.
Όταν όμως αυτό συμβαίνει σε μικρά παιδιά, η διαχείρισή του είναι αρκετά δύσκολη μιας και μπορεί να μην αντιλαμβάνονται απόλυτα, ανάλογα με την ηλικία τους, την πηγή του. Για αυτό το λόγο σε αυτό το κομμάτι χρειάζονται τη βοήθεια των ενηλίκων, έτσι ώστε να μάθουν να ελέγχουν αυτού του είδους τα συναισθήματα.
Συνήθως το αίσθημα του θυμού προκαλείται από κάτι άλλο αρνητικό που μπορεί να έχει συμβεί στο παιδί και με αυτόν τον τρόπο να αμύνεται. Τέτοιου είδους συναισθήματα μπορεί να είναι η ζήλια, ο φόβος, η απογοήτευση, η ανασφάλεια ή το άγχος. Η έκρηξη αυτών των συναισθημάτων φέρνει το θυμό. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό πριν προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε το παιδί, να καταλάβουμε από πού μπορεί να πηγάζει ο θυμός του. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.
Βασικά θεμέλια:
• Είναι πολύ σημαντικό να καλλιεργήσουμε στα παιδιά τις ικανότητες της ενσυναίσθησης και της συνεργασίας έτσι ώστε να καταφέρουν να διαχειρίζονται το θυμό τους.
• Είναι πολύ βασικό να μάθουμε να διαχειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι τον θυμό μας. Αυτό, γιατί οι ενήλικες και πιο συγκεκριμένα οι γονείς, αποτελούν παράδειγμα για τα παιδιά.
• Πολύ βασικό είναι, τα παιδιά να μαθαίνουν να εκφράζουν τον θυμό τους με λόγια και όχι με χειρονομίες. Έτσι θα αποφευχθούν βίαιες και επιθετικές συμπεριφορές.
• Τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία πρέπει να αισθάνονται ελεύθερα να εκφράζουν τα συναισθήματά τους. Έτσι, θα μπορούν έγκαιρα να μιλήσουν με τους γονείς τους για τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να τους προκαλεί κάτι και να το διαχειριστούν πριν φτάσουν στην έκρηξη θυμού.
Τρόποι αντιμετώπισης:
• Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει τα σημάδια πριν την έκρηξη θυμού. Για παράδειγμα, έξαψη, κοκκίνισμα, ταχυπαλμία. Αυτό, θα το βοηθήσει να δράσει έγκαιρα πριν το ξέσπασμα.
• Πείτε του ότι δε θέλετε τώρα που είναι θυμωμένο να συζητήσετε αυτό που το απασχολεί επειδή αυτή η συμπεριφορά δε θα βοηθήσει στη λύση του προβλήματος. Προτείνετέ του να πάει σε έναν χώρο μόνο του και όταν ηρεμήσει να μιλήσετε ήρεμα γι’ αυτό που το απασχολεί.
• Σε πιο μικρές ηλικίες, καλό αποτέλεσμα θα είχε και μία αγκαλιά, μιας και η αγκαλιά του γονέα ή ενός κοντινού αγαπημένου προσώπου πολλές φορές μπορεί να το ηρεμήσει και να το κάνει να αισθανθεί καλύτερα και πιο άνετα.
• Βρείτε του ένα αντικείμενο που να μπορεί να ξεσπάει το θυμό του. Για παράδειγμα, ένα μαξιλάρι. Με αυτόν τον τρόπο θα εκτονώνει εκεί τον θυμό του και μετά θα είναι σε θέση να συζητήσει με ηρεμία για το πρόβλημα.
• Η κατανόηση παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του θυμού του παιδιού. Μην το κρίνετε, απλά ακούστε το και καταλάβετέ το.
• Συμβουλεύστε το, όταν αισθανθεί τον θυμό να έρχεται, να μετρήσει αργά μέχρι το δέκα και να πάρει τρεις βαθιές ανάσες.
Είναι πολύ βασικό κατά τη διάρκεια τέτοιων κρίσεων να παραμείνετε ήρεμοι. Οι φωνές και η χρήση βίας δε θα κάνει καλό ούτε σε εσάς, ούτε στο παιδί. Αναμφίβολα θα πρέπει να δείξετε μεγάλη υπομονή και επιμονή σε αυτό, έτσι ώστε να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Να θυμάστε, όλοι χρειάζονται τον χρόνο τους με τα συναισθήματά τους και ιδιαίτερα τα παιδιά.
Πηγή: mothersblog.gr