Τι είναι υπογονιμότητα; Ως υπογονιμότητα ορίζουμε την ανικανότητα ενός ζευγαριού να συλλάβει μετά από προσπάθειες διάρκειας ενός έτους.
Με την ευρύτερη όμως έννοια του όρου, ως υπογονιμότητα μπορεί να εκληφθεί η γενικότερη δυσκολία ενός ζευγαριού να αποκτήσει παιδί. Έτσι υπογόνιμα, θα μπορούσαν να θεωρηθούν και τα ζευγάρια, που αντιμετώπισαν καθ’ έξιν αποβολές.
Ξεφεύγοντας – αρκετά έως πολύ – από το «στενό» επιστημονικό ορισμό της υπογονιμότητας, ο όρος αυτός θα μπορούσε να καλύψει ενδεχομένως και γυναίκες, που δυσκολεύονται να «κρατήσουν» το μωρό μέσα στη μήτρα για αρκετό καιρό. Η κύηση των γυναικών αυτών παρουσιάζει αυξημένες πιθανότητες να καταλήξει σε πρόωρο τοκετό.
Η λοίμωξη από HPV μειώνει τη δυνατότητα μιας γυναίκας να συλλάβει;
Αυτή καθαυτή η λοίμωξη από τον ιό HPV δεν φαίνεται να επηρεάζει την δυνατότητα μιας γυναίκας να συλλάβει.
Κατά καιρούς στη διεθνή βιβλιογραφία έχουν εμφανιστεί μελέτες, τα στοιχεία των οποίων φαίνεται να επιβεβαιώνουν συσχετισμό της λοίμωξης της γυναίκας από HPV και δυσκολιών στη σύλληψη. Εντούτοις, τα συμπεράσματα αυτά δεν έχουν – ακόμα τουλάχιστον – τύχει καθολικής αποδοχής από την επιστημονική κοινότητα.
Σχετίζεται η λοίμωξη από HPV με καθ’ έξιν αποβολές;
Αν και υπάρχουν λίγες μελέτες, που συνδέουν τη λοίμωξη από HPV με τις καθ’ έξιν αποβολές, τα σχετικά στοιχεία δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Μήπως οι θεραπείες, στις οποίες μια γυναίκα χρειάζεται να υποβληθεί λόγω λοίμωξης από HPV, συνδέονται με δυσκολίες στη σύλληψη;
Η λοίμωξη από HPV ενδέχεται να προκαλέσει προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας της γυναίκας. Στις περιπτώσεις αυτές, ανάλογα με το βαθμό της προκαρκινικής αλλοίωσης, ενδέχεται να συστηθεί επεμβατική θεραπεία.
Οι σχετικές θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν την κρυοπηξία, την εξάχνωση με laser ή την εκτομή τμήματος του τραχήλου της μήτρας. Οι επεμβάσεις αυτές υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσουν στένωση του αυλού του τραχηλικού σωλήνα και μείωση της παραγόμενης ποσότητας τραχηλικής βλέννης. Έτσι η πορεία του σπέρματος προς την ενδομητρική κοιλότητα και στη συνέχεια στις σάλπιγγες ενδέχεται να παρεμποδιστεί. Συνεπώς, ενδέχεται να παρεμποδιστεί και η γονιμοποίηση του ωαρίου.
Μήπως οι θεραπείες αυτές επηρεάσουν αρνητικά και τη δυνατότητα μιας γυναίκας να φέρει σε πέρας την κύηση;
Αν χρειαστεί εκτομή τμήματος του τραχήλου, ανάλογα και με το μέγεθος του τμήματος αυτού, δεν αποκλείεται η δομή αυτή της μήτρας να αποδυναμωθεί. Ως εκ τούτου υπάρχει ενδεχόμενο η ικανότητα του τραχήλου να κρατήσει το κύημα εντός της μήτρας να μειωθεί και να οδηγηθούμε στη λεγόμενη ανεπάρκεια τραχήλου, η οποία προδιαθέτει για πρόωρο τοκετό.
Μήπως είναι καλύτερα να μην υποβληθώ σε καμία θεραπεία για αλλοιώσεις από τον HPV;
Σε καμία περίπτωση! Οι προκαρκινικές αυτές αλλοιώσεις δεν αποκλείεται, αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία, να εξελιχθούν σε πραγματικό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Στην περίπτωση αυτή οι επιπτώσεις στη γονιμότητά σας, αλλά και στην υγεία σας γενικότερα, θα είναι εξαιρετικά σοβαρές.
Άλλωστε, απέναντι στις ενδεχόμενες επιπτώσεις, που έχουν οι θεραπείες για προκαρκινικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας, δεν είμαστε άοπλοι! Αντίθετα υπάρχουν τρόποι αφενός να αυξήσουμε τις πιθανότητες σύλληψης, παρακάμπτοντας για παράδειγμα το εμπόδιο του τραχήλου με τη σπερματέγχυση, αφετέρου να μειώσουμε τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού.
Η λοίμωξη από HPV επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος;
Με δεδομένο ότι ο HPV μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, δεν αποκλείεται, αν το HPV-DNA test βγει θετικό για εσάς, να έχει έρθει σε επαφή με τον ιό και ο σύντροφός σας. Προς το παρόν στην πάγια κλινική πρακτική δεν έχει ενσωματωθεί κάποια διαδικασία εντοπισμού της λοίμωξης στον άνδρα.
Υπάρχουν στη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία μελέτες, που καταδεικνύουν αρνητική επιρροή της λοίμωξης από HPV στην ποιότητα του σπέρματος. Εντούτοις, τα ευρήματα αυτά χρήζουν περαιτέρω επιβεβαίωσης.
Επομένως, αν το HPV-DNA test βγει θετικό, υπάρχει περίπτωση να δυσκολευτώ να κάνω παιδί;
Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, φαίνεται πως το ποσοστό των σεξουαλικώς ενεργών γυναικών, που έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό HPV, αγγίζει ακόμα και το 75%! Αντίθετα το ποσοστό των ζευγαριών, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπογονιμότητας κυμαίνεται μεταξύ του 10% με 15%. Αυτό σημαίνει, πως η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών, που είναι θετικές στον HPV δεν αντιμετωπίζουν τελικά πρόβλημα γονιμότητας.
Οι αριθμοί είναι λοιπόν καθησυχαστικοί. Το ότι βρεθήκατε θετικές στον HPV δεν σημαίνει αυτόματα, πως θα δυσκολευτείτε να αποκτήσετε παιδί!
Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!
Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr
email: <!– var prefix = 'ma' + 'il' + 'to'; var path = 'hr' + 'ef' + '='; var addy82908 = 'care' + '@'; addy82908 = addy82908 + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; var addy_text82908 = 'care' + '@' + 'eleftheia' + '.' + 'gr'; document.write('‘); document.write(addy_text82908); document.write(‘‘); //–>n <!– document.write('‘); //–> Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. <!– document.write('’); //–>
Πηγή