Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025

Hyperemesis Gravidarum: Η επιπλοκή της κύησης που ταλαιπωρεί πολλές εγκύους

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν πρωινή αδιαθεσία και άλλες ενοχλήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εκτός από τη ζάλη και τις αναγούλες που νιώθουν ορισμένες έγκυες γυναίκες υποφέρουν από σοβαρή πρωινή ναυτία, που συνοδεύεται από συνεχείς κρίσεις εμετού, τρομερή αδυναμία και αφυδάτωση του οργανισμού.

Αυτά τα είναι τα πιο σοβαρά συμπτώματα Hyperemesis Gravidarum. Πιθανόν να θυμάστε τα ξένα δημοσιεύματα που έκαναν εκτενή αναφορά στην υπερέμερη κύηση καθώς η Kate Middleton ταλαιπωρήθηκε και στις δύο εγκυμοσύνες της από την συγκεκριμένη επιπλοκή.

Ποια είναι συμπτώματα

Οι γυναίκες με HG έχουν έντονη ναυτία και κάνουν συχνά εμετούς. Ο εμετός και η μειωμένη όρεξη οδηγούν σε απώλεια βάρους και αφυδάτωση. Η κύρια διαφορά μεταξύ HG και φυσιολογικής πρωινής αδιαθεσίας είναι ότι η υπερέμεση οδηγεί σε απώλεια βάρους 5 % ή και περισσότερο. Πέραν της επίμονης τάσης προς εμετό, η hyperemesis gravidarum εκδηλώνεται επίσης με τις έντονες ζαλάδες, τον πονοκέφαλο, την τάση λιποθυμίας και τη δυσκοιλιότητα.

Ποια είναι τα αίτια;

Οι γιατροί δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως το HG, τι το προκαλεί ή ποιες γυναίκες είναι πιο πιθανό να το βιώσουν. Ωστόσο, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, προκύπτει ότι η υπερέμεση είναι συνηθέστερη σε γυναίκες που κυοφορούν δίδυμα, καθώς ο πλακούντας απελευθερώνει τις διπλάσιες ποσότητες της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG) , που για ορισμένους ειδικούς σε αυτή οφείλονται οι κακοήθεις εμετοί.

Hyperemesis Gravidarum2

Μπορεί να αποτραπεί;

Δεν μπορείτε να αποτρέψετε την υπερέμεση, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για τον έλεγχο και τη διαχείρισή της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για εσάς και το μωρό σας είναι η τακτική προγεννητική φροντίδα. Το HG μπορεί να οδηγήσει στη μη λήψη θρεπτικών συστατικών που είναι απαραίτητα τόσο για εσάς όσο και για το μωρό σας. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπεία, τυπικά δεν υπάρχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ούτε στη μητέρα ούτε στο παιδί μετά την εγκυμοσύνη.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Εάν έχετε διαγνωστεί με υπερέμεση, η προτεραιότητα είναι να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά για να παραμείνετε υγιείς. Για ορισμένες γυναίκες, μια διατροφή με υγρά και ορισμένες στερεές τροφές μπορεί να είναι αρκετή, ενώ άλλες ίσως χρειαστεί να πάρουν φάρμακα για να ανακουφιστούν από τη ναυτία. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η νοσηλεία είναι η μόνη ασφαλής λύση.

Πολλές γυναίκες αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα μέχρι την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης ενώ άλλες συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα καθ ‘όλη τη διάρκεια της κύησης.

Πηγή: hopkinsmedicine.org


Πηγή