Επιστήμονες από το αμερικανικό πανεπιστήμιο Κουλούμπια εντόπισαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ αυτισμού και γαστρεντερικών διαταραχών.
Σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση JAMA Psychiatry υποδεικνύει ότι τα παιδιά που πάσχουν από διαταραχές του αυτιστικού φάσματος (ASD) είναι κατά 2,5 φορές πιο πιθανό να εκδηλώσουν επίμονα γαστρεντερικά συμπτώματα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους σε σύγκριση με υγιή παιδιά.
Η μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στη Νορβηγία, κατά την οποία ζητήθηκε από τις μητέρες να αναφέρουν πόσο συχνά εκδήλωναν τα παιδιά τους γαστρεντερικά συμπτώματα –δυσκοιλιότητα, διάρροια και διατροφική αλλεργία ή δυσανεξία– μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Τα στοιχεία αφορούσαν σε περισσότερα από 45.000 παιδιά. Από αυτά, 195 έπασχαν από κάποια διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, 4.636 εκδήλωναν καθυστέρηση της ανάπτυξης ως προς τις γλωσσικές ή κινητικές δεξιότητες και 40.295 αναπτύσσονταν κατά τα συνήθη πρότυπα.
Οι αναλύσεις έδειξαν ότι στα παιδιά με αυτισμό τα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν συχνότερα στην ηλικία 6-18 μηνών αλλά και στην ηλικία 18-36 μηνών.
Στα παιδιά με αυτισμό τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι πιο συχνά και επίμονα και μάλιστα αρχίζουν να εκδηλώνονται σε πολύ μικρή ηλικία, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του FoxNews.com.
Η σχέση μεταξύ γαστρεντερικών προβλημάτων και αυτισμού παραμένει ασαφής, ωστόσο μπορεί να εξηγηθεί πιθανώς από την επίδραση παραγόντων που διαταράσσουν την αποστολή σημάτων από το γαστρεντερικό σύστημα στον εγκέφαλο κατά το διάστημα που ο εγκέφαλος ακόμη αναπτύσσεται. Οι ερευνητές ευελπιστούν πως η διαπίστωση αυτή, σε συνδυασμό με άλλες μελέτες που θα διεξαχθούν στο μέλλον, θα μπορέσει να ρίξει περισσότερο φως στις υποκείμενες αιτίες του αυτισμού.