Κυριακή , 29 Δεκέμβριος 2024
Ύπνος: Πώς θα μάθει το παιδί να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιό του;

Ύπνος: Πώς θα μάθει το παιδί να κοιμάται μόνο του στο δωμάτιό του;

Αν έχετε ένα μικρό παιδάκι που περιπλανιέται στην κρεματοκάμαρα σας κάθε βράδυ και αναρωτιέστε τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό, δεν είστε οι μόνοι.

Πολλά παιδιά προσχολικής αλλά και σχολικής ηλικίας κοιμούνται με τους γονείς τους για κάποιο διάστημα. Σύμφωνα μάλιστα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) στις ΗΠΑ, το 24% των παιδιών κοιμούνται με τους γονείς τους στο ίδιο κρεβάτι, τουλάχιστον ένα μέρος της νύχτας.

Αλλαγή στις συνήθειες

Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους τα παιδιά κοιμούνται με τους γονείς στο ίδιο κρεβάτι. Πρώτον επειδή καμιά φορά το έχουν ανάγκη οι ίδιοι οι γονείς και δεύτερον επειδή εκείνη την ώρα δεν έχουν το κουράγιο να το αρνηθούν και προσπαθούν να αποφύγουν τη διαμάχη. Σημασία όμως έχει να κάνετε την αλλαγή.

Οι αλλαγές βέβαια στην ρουτίνα του ύπνου μπορεί να είναι δύσκολες, επειδή η βιολογία δεν είναι με το μέρος σας. Ο εμπειρογνώμονας ύπνου, James McKenna, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Notre Dame, λέει, «Δεν υπάρχει τίποτα κακό στους γονείς ή στα παιδιά που δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν όλη τη νύχτα. Ο ύπνος είναι μια ευέλικτη συμπεριφορά. Και τα παιδιά ξυπνάνε επειδή αναζητούν τους γονείς τους.»

Φροντίστε λοιπόν η ρουτίνα του ύπνου να περιλαμβάνει παραμύθια, μουσικές και συζητήσεις ώστε το παιδικό δωμάτιο να γίνει ένα μέρος ασφαλές γεμάτο αγάπη. Έτσι το παιδί έχει λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξει φοβίες και θα αγαπήσει το περιβάλλον του.

Πώς θα τα καταφέρω και θα κοιμάται το παιδί όλη τη νύχτα στο κρεβάτι του;

Ξεκινήστε νωρίς

Είναι πιο εύκολο να εκπαιδεύσετε ένα παιδί να κοιμάται στο δωμάτιό του, όταν είναι μικρό ακόμα και κοιμάται στην κούνια του, αφού δεν είναι σε θέση να σηκώνεται για να έρθει να σας βρει. Αν ένα παιδί κοιμάται στο κρεβάτι, νομίζει ότι μπορεί να σας επισκέπτεται ότι ώρα θέλει. Μπορεί μάλιστα εύκολα να μετατραπεί σε παιχνίδι και συνήθως κάπως έτσι ξεκινάει το πρόβλημα.

Να είστε θετική

Ενθαρρύνετε το παιδί να κοιμάται μόνο του το βράδυ λέγοντας του φράσεις τύπου «Μάντεψε! Είσαι τριών χρονών πια και τα παιδάκια που είναι μεγάλα κοιμούνται όλη τη νύχτα στα κρεβατάκια τους! Δεν είναι υπέροχο;»

Κάντε μικρά βήματα

Δεν είναι λογικό να απαιτείτε από ένα παιδάκι που μέχρι χτες κοιμόταν στο ίδιο κρεβάτι με εσάς, ξαφνικά να κοιμάται όλη τη νύχτα στο δικό του δωμάτιο. Δοκιμάστε λοιπόν να το κάνετε σιγά σιγά. Μερικοί γονείς επιλέγουν να έχουν τα παιδιά μαζί τους για λίγο, περίπου 15 λεπτά και στη συνέχεια τα πάνε στο κρεβάτι τους. Ή εφαρμόστε την ρουτίνα του ύπνου στον καναπέ και στη συνέχεια μεταφέρετε το παιδί στο κρεβατάκι του.

Να είστε συνεπής

Μπορεί να σας είναι δύσκολο να μεταφέρετε το γιο σας κάθε βράδυ στο δικό του κρεβάτι, ειδικά αν έχετε πρωινό ξύπνημα, αλλά πρέπει να είστε συνεπείς στο έργο σας κάθε βράδυ. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα. Μπορεί μερικές νύχτες να είναι δύσκολες, αλλά σύντομα θα κοιμάται μόνο του όλη νύχτα.

Κάντε πιο παιχνιδιάρικη τη διαδικασία

Μερικοί γονείς προσφέρουν αυτοκόλλητα στα παιδιά τους σαν ανταμοιβή ή επιπλέον χρόνο παιχνιδιού.

Δημιουργήστε ένα Σχέδιο Δράσης

Αντί να λέτε απλά στο παιδί να μείνει στο κρεβάτι του και να κοιμηθεί, διδάξτε του πώς να ξανακοιμηθεί. Πείτε του για παράδειγμα να κλείσει τα ματάκια του και να σκεφτεί κάτι διασκεδαστικό, όπως τι θέλει να κάνει στα γενέθλια του. Έτσι θα το βοηθήσετε να ξανακοιμηθεί.

Ύπνος μαζί μόνο σε ειδικές περιστάσεις

Μην ξεχνάτε ότι απευθύνεστε σε παιδάκια. Αν λοιπόν η κορούλα σας είναι άρρωστη ή δεν μπορεί να κοιμηθεί επειδή είδε ένα εφιάλτη ή μια ταινία που την τρόμαξε, εννοείται πώς μπορείτε να κοιμηθείτε μαζί. Το καλύτερο είναι βέβαια να πάτε εσείς στο υπνοδωμάτιό της.

Πηγή: baby.gr