Παρασκευή , 27 Δεκέμβριος 2024
Υποσχέσεις που δίνουν οι γονείς και δεν τηρούνται!

Υποσχέσεις που δίνουν οι γονείς και δεν τηρούνται!

Πόσες φορές έχετε δώσει μία υπόσχεση στο παιδί σας που δεν τηρήσατε; Πόσες φορές το κάνατε για να σταματήσει να κλαίει και να γκρινιάζει; Κάθε φορά που δίνετε μία υπόσχεση το εννοείτε; Αν βλέπετε δικές σας συμπεριφορές στις παραπάνω ερωτήσεις, τότε θα χρειαστεί να σταματήσετε τις υποσχέσεις που δεν θα τηρήσετε.

Γενικότερα, ας έχουμε στο μυαλό μας ότι όταν “τάζουμε” σε ένα παιδί ή ακόμη και σε έναν έφηβο κάτι, δεν πρόκειται να το ξεχάσει. Δεν είναι η παρόρμηση της στιγμής που το ωθεί να ζητήσει αυτό το “κάτι”. Θα το έχει στο μυαλουδάκι του και θα το περιμένει, με αποτέλεσμα η πίστη του παιδιών να χάνεται. Μάλιστα, όσο πιο συχνά βλέπουν να επαναλαμβάνετε τη συμπεριφορά αυτή και να μην τηρείτε τις υποσχέσεις σας, τόσο περισσότερο πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά σημαντικά για εσάς.

Θα υπάρξουν βέβαια περιπτώσεις που θα είναι δύσκολο να πραγματοποιήσετε αυτό που υποσχεθήκατε, γι αυτό καλό θα είναι πριν τάξουμε στο παιδί, να σκεφτούμε και αν μπορούμε να το κάνουμε. Αν γίνεται σπάνια, δεν θα κλονίσει την σχέση σας. Γονείς, έχετε στο νου σας ότι δεν υπάρχει η “σωστή” συμπεριφορά με την παντελή απουσία σφαλμάτων του γονιού προς το παιδί. Υπάρχει όμως η αναγνώριση αυτού που κάνετε και μέχρι που μπορείτε να φτάσετε. Τα παιδιά ζητούν την ασφάλεια και την εμπιστοσύνη από τους γονείς τους που τα επιβεβαιώνουν για την τους αξία διαρκώς.

Συμπερασματικά λοιπόν, δεν υποσχόμαστε πράγματα στα παιδιά που δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε. Τα παιδιά μαθαίνουν ακόμη και από τα παραμύθια πως οι κακοί ήρωες είναι αυτοί που δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους και που λένε ψέματα. Κάθε υπόσχεση που τηρείται λοιπόν, τα κάνει να αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και ασφάλεια προς εσάς, άρα εσείς, είστε οι καλοί ήρωες των παραμυθιών και της ζωής τους.

Επίσης, μαθαίνουν μέσα από τη συνέπεια των γονιών και την τήρηση των υποσχέσεων να τηρούν και αυτά με τη σειρά τους τις δικές τους “υποχρεώσεις και υποσχέσεις”. Μην ξεχνάμε ότι ο γονιός είναι αυτός που δίνει το καλό ή το κακό παράδειγμα στο παιδί του!

Πηγή: mothersblog.gr