Πολλές γυναίκες προβληματίζονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετικά με την κατανάλωση καφέ.
Ο καφές και γενικότερα η κατανάλωση καφεΐνης πρέπει να περιορίζεται στην εγκυμοσύνη, δεν είναι όμως απαραίτητο να αποκλείεται.
Έρευνες αποκαλύπτουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφεΐνης, δεν επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα και την έκβαση της εγκυμοσύνης.
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η κατανάλωση έως και 200 mg καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλής για τη μέλλουσα μητέρα και το έμβρυο.
Αυτό μεταφράζεται σε 1-2 κούπες στιγμιαίου καφέ και 2-3 φλιτζάνια ελληνικού καφέ, εφόσον συνυπολογίσει η έγκυος και την καφεΐνη που προσλαμβάνει από άλλες πηγές, όπως το τσάι, τα αναψυκτικά, η σοκολάτα κ.α.
Όσον αφορά στα κλασικά είδη καφέ, οι καλύτερες εναλλακτικές είναι ο ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, που έχουν μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (40mg και 65-100mg, αντίστοιχα) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου περιέχει 115-175mg καφεΐνης), προκειμένου να μην ξεπερνάτε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για την εγκυμοσύνη.
Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορείτε να επιλέξετε καφέ χωρίς καφεΐνη. Ο ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές έχει περίπου 2-3 mg καφεΐνης ανά 200ml και ο ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές 0-1 mg καφεΐνης ανά 50ml.
Περιεκτικότητα διαφόρων τύπων καφέ σε καφεΐνη:
Καφές φίλτρου (~200ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 115-175mg
Στιγμιαίος καφές (~200ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 65-100mg
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 2-3mg
Ελληνικός καφές (50ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 40mg
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 0-1mg
Εσπρέσο (30ml)
Περιεκτικότητα σε καφεΐνη: 30-40mg
Πηγή: onmed.gr