Κυριακή , 19 Ιανουάριος 2025
Κακή στοματική υγιεινή το 80% των παιδιών στην άγονη γραμμή

Κακή στοματική υγιεινή το 80% των παιδιών στην άγονη γραμμή

Υπηρεσίες από κινητές ιατρικές μονάδες

 

Τουλάχιστον το 80% των παιδιών στα νησιά της άγονης γραμμής έχουν κακή στοματική υγιεινή, 20% των παιδιών εμφανίζουν διαταραχές μάθησης, ενώ μόλις το 3% γνωρίζουν ασφαλή κολύμβηση. Τα παραπάνω συγκαταλέγονται στα ευρήματα έρευνας των επιστημόνων του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Αναγέννηση & Πρόοδος», οι οποίοι πραγματοποιούν επισκέψεις ιατρικού χαρακτήρα στα 34 νησιά άγονης γραμμής, με την υποστήριξη του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Ο οργανισμός «Αναγέννηση & Πρόοδος» δημιούργησε δύο σύγχρονες κινητές ιατρικές μονάδες, που από το 2014 έχουν επισκεφθεί απομακρυσμένα νησιά σε όλη τη χώρα για να προσφέρουν δωρεάν στους κατοίκους τους ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Οι κινητές μονάδες είναι επανδρωμένες με γιατρούς και επιστημονικό προσωπικό από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων (παιδίατρος, γυναικολόγος, καρδιολόγος, οδοντίατρος, ορθοπεδικός, οφθαλμίατρος, πνευμονολόγος, γενικός χειρουργός, νευρολόγος, ψυχολόγος, διαιτολόγος και ωτορινολαρυγγολόγος). Επίσης, οι κινητές μονάδες είναι εξοπλισμένες με ψηφιακό μαστογράφο, φορητό μηχάνημα ακτινογραφίας και μετρητή οστικής πυκνότητας. Οι επισκέψεις γίνονται στα νησιά μία φορά το μήνα και στόχος είναι να αυξηθούν στις δύο το μήνα.

«Πριν ξεκινήσουμε τα προγράμματά μας κάναμε μια μελέτη προκειμένου να καταγράψουμε όλες τις ιατρικές ανάγκες στα νησιά της άγονης γραμμής», εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Παναγιώτης Κουλουβάρης. Επίσης, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι ένα ποσοστό 20% από τα 4.875 παιδιά στα νησιά άγονης γραμμής έχουν διαταραχές μάθησης και για την αντιμετώπισή τους η ΜΚΟ δημιούργησε μέσω skype ειδικά μαθήματα.

Ανάμεσα στα νησιά όπου πραγματοποιήθηκαν ιατρικές επισκέψεις ήταν και τα Ψαρά, όπου σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού, Κωνσταντίνο Βρατσάνο, δεν υπάρχει γιατρός. «Το κατ’ ευφημισμόν πολυδύναμο ιατρείο Ψαρρών έχει μείνει εδώ και δύο χρόνια χωρίς κανένα γιατρό και καλύπτεται κάθε δέκα μέρες με ένα γιατρό που έρχεται από τη Χίο. Στα μικρά νησιά δεν υπάρχει απλά θέμα παροχής βοήθειας. Είναι για εμάς θέμα επιβίωσης. Πολλοί μεγάλοι άνθρωποι φεύγουν το χειμώνα από τα Ψαρά γιατί αισθάνονται ανασφάλεια. Παλεύουμε ενάντια στην αποψίλωση του νησιού», επισήμανε.

Επίσης, από τις επισκέψεις διαπιστώθηκε η περιορισμένη πρόσβαση των παιδιών που ζουν στα νησιά άγονης γραμμής σε αθλητικές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες (μόλις των 3% των παιδιών γνώριζαν πώς να κολυμπάνε σωστά), οπότε σχεδιάστηκε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας για ηλικίες 6-15 ετών, με τίτλο «Αθλητικά μονοπάτια», το οποίο υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2015. Γυμναστές, σκακιστές και ιατρικό προσωπικό επισκέφθηκαν τα νησιά Αμοργό, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίο, Καστελόριζο, Κάσο, Κίμωλο, Λειψούς, Μήλο, Νίσυρο, Πάτμο, Σέριφο, Σύμη, Τήλο, Φολέγανδρο, Φούρνους, Χάλκη και Ψαρά. Περισσότερα από 1.000 παιδιά πήραν μέρος σε αθλητικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση, ξιφασκία, πινγκ πονγκ, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ και μαθήματα σκακιού. Εξάλλου, μέλη του συλλόγου ατόμων με κινητικά προβλήματα «Περπατώ» βρέθηκαν στη Νίσυρο, την Τήλο και την Πάτμο και δίδαξαν στα παιδιά παραολυμπιακά αθλήματα.

Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και το επόμενο καλοκαίρι, οπότε θα εμπλουτιστεί με μαθήματα πολιτιστικού περιεχομένου και περισσότερα αθλήματα. Αντίστοιχο πρόγραμμα σχεδιάζεται και για τη χειμερινή περίοδο για την απασχόληση των παιδιών.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Αναγέννηση & Πρόοδος» ιδρύθηκε το 2008 με στόχο να συμβάλει σε φιλανθρωπιικές δραστηριότητες, κυρίως στους τομείς της υγείας και του αθλητισμού. Στη δημιουργία του συμμετείχε και το Ίδρυμα Νιάρχος. «Η οικονομική κρίση είχε δύο επιπτώσεις στον τομέα της υγείας: τη συνολική αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες από το κράτος και τη μείωση της δυνατότητας του κράτους να προσφέρει», παρατήρησε ο διοικητικός διευθυντής του Ιδρύματος Νιάρχος, Γιάννης Ζερβάκης. «Μετά τη χαρτογράφηση των οργανισμών στον τομέα της υγείας, αναγκαστήκαμε να οδηγηθούμε σε νέες λύσεις και σκεφτήκαμε τη δημιουργία ενός νέου οργανισμού με στόχο να προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε ακριτικά νησιά», πρόσθεσε ο ίδιος.