Δευτέρα , 6 Ιανουάριος 2025
«Κάνει να δίνω στο παιδί μου φαγητό από το δικό μας πριν χρονίσει ή όχι;»

«Κάνει να δίνω στο παιδί μου φαγητό από το δικό μας πριν χρονίσει ή όχι;»

Τα δεδομένα στο χώρο της παιδιατρικής χρόνο με τον χρόνο αλλάζουν. Πράγματα που ίσχυαν στην εποχή της μαμάς μας όχι μόνο είναι ξεπερασμένα αλλά και ακατάλληλα για την ανατροφή των σημερινών παιδιών.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες μαμάδες μπερδεύονται και δεν ξέρουν πιο είναι το σωστό και πιο το λάθος, μιας και όταν ρωτάνε κάτι τη μαμά τους, τους λέει τη δική της εκδοχή ενώ αν ρωτήσουν τον παιδίατρο τους, αυτός θα τους πει κάτι διαφορετικό. Εκεί είναι που τα πράγματα μπερδεύονται μιας και αν δεν ακολουθηθεί ο δρόμος και η υπόδειξη της μαμάς θα φέρει ίσως ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως καβγάδες του τύπου, «Εγώ έτσι σε μεγάλωσα», «Δεν έπαθες τίποτε εσύ», «Άσε με να ξέρω κάτι παραπάνω μιας και έχω μεγαλώσει εσένα και τα αδέρφια σου».

Αυτοί οι καυγάδες εντείνονται όταν έρχεται το θέμα φαγητό στην επιφάνεια. Τι πρέπει να κάνει όμως μια νέα μαμά; Να ακούσει την καρδιά της; Τη μαμά της; Την πεθερά της ή τον παιδίατρό της; Σίγουρα το τελευταίο. Ο παιδίατρος είναι αυτός που θα συμβουλέψει σωστά μια νέα μαμά για το τι πρέπει να κάνει και τι όχι με το παιδί της.

Μια μαμά με το πολτοποιημένο φαγητό είναι πάντα σίγουρη ότι το παιδί της και θα φάει όσο πρέπει και δεν θα πνιγεί. Μετά τους 9 μήνες όμως, καλό είναι να μην πολτοποιείτε το φαγητό και τις τροφές του μωρού σας αλλά να τις πιέζετε με το πιρούνι. Γύρω στο χρόνο το παιδί μπορεί να αρχίσει σιγά σιγά να τρώει ό,τι και η υπόλοιπη οικογένεια, κατά προτίμηση όμως μαλακές τροφές όπως, πατάτα, πουρές, ζυμαρικά, μπιφτέκι, ψίχα από το ψωμί.

Με αυτό τον τρόπο το μικρό σας θα αρχίσει να εξασκείται στη μάσηση, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει και στην ανάπτυξη του προφορικού λόγου.

Μην αγχωθείτε αν δείτε στην αρχή το παιδί σας να μασάει αργά ή να μασάει κάτι για πολύ ώρα και μετά να το φτύνει. Για να συνηθίσει να μασάει θέλει επιμονή και υπομονή τόσο από την πλευρά του όσο και από την πλευρά σας.

Πηγή: mothersblog.gr