Τρίτη , 21 Ιανουάριος 2025
Κολικοί στα μωρά Πώς θα τους αναγνωρίσετε και πώς θα τους σταματήσετε

Κολικοί στα μωρά: Πώς θα τους αναγνωρίσετε και πώς θα τους σταματήσετε

Κολικοί στα μωρά: «Πώς θα αντιμετωπίσω τους κολικούς του μωρού μου;», «Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου πονάει εξαιτίας των κολικών;», «Τι είναι οι κολικοί;», είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που μια νέα μαμά μπορεί να ψάξει στη μηχανή αναζήτηση της Google!

Ακόμη και ένα απόλυτα υγιές παιδί μπορεί να έχει μικρές ενοχλήσεις. Κάτι που δεν είναι ανησυχητικό και δεν θα έπρεπε να δημιουργείται αγωνία.

Υπάρχει ένα είδος κλάματος, αρκετά συνηθισμένο στα νεογέννητα.Πρόκειται για ένα κλάμα που συνήθως ξεκινάει γύρω στις τρεις/τέσσερις εβδομάδες ζωή, γίνεται σιγά σιγά πιο συχνό και βασανιστικό και τείνει να παρουσιάζεται σε τακτά ωράρια και πιο πολύ το βράδυ.

Σε αυτές τις περιπτώσεις,είναι πιθανό να υποφέρει το παιδί από κολικούς. Ο όρος κολικός δεν εννοεί, μια συγκεκριμένη αρρώστια. Δεν έχει ούτε συγκεκριμένες αιτίες και ούτε υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες. Πρόκειται περισσότερο για μια ιδιαίτερη φάση στην ανάπτυξη του νεογέννητου, η οποία χαρακτηρίζεται από αυτή την πρώτη σε σειρά ενόχληση, και πρέπει να έχετε μεγάλη υπομονή μέχρι να περάσει.

Πώς θα αναγνωρίσετε τους κολικούς:

  • το μωρό κλαίει αμέσως μετά το βραδινό θηλασμό/ τροφή ξένου γάλακτος
  • φωνάζει και διπλώνει τα πόδια στην κοιλιά σαν να είχε έναν πόνο στην κοιλιά του
  • κανένα τέχνασμα δεν το ικανοποιεί παραπάνω από ένα λεπτό
  • τα επεισόδια διαρκούν περίπου μία ώρα ή περισσότερο, αλλά όταν τελειώσουν, δεν ξαναεμφανίζονται παρά μόνο την επόμενη μέρα.
  • τα επεισόδια των κολικών επαναλαμβάνονται καθημερινά και πάντα την ίδια ώρα

Τι να κάνετε για να το ανακουφίσετε:

Μόλις καταλάβετε ότι πρόκειται για κολικό, δεν χρειάζεται να τρελαθείτε στην αναζήτηση μιας συγκεκριμένης θεραπείας. Όπως σας προαναφέραμε δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο για να απαλύνει την ενόχληση του νεογέννητου μωρού σας.

Το μόνο που μπορείτε να κάνετε, είναι απλά να χαϊδεύετε την κοιλίτσα του, για να ανακουφίσετε λίγο την αίσθηση του πόνου ή να το ξαπλώσετε μπρούμυτα πάνω από μια θερμοφόρα που θα έχετε τυλίξει σε πανί.

Με αυτές τις μαμαδίστικες μεθόδους και την μέγιστη υπομονή σας θα περάσουν και αυτές οι δύσκολες μέρες!

 

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr