Τα είναι για δεύτερη εβδομάδα κλειστά, ενώ «εσύ και εγώ» είμαστε και πάλι μαζί, κλεισμένοι στο σπίτι. Έχουμε ήδη την εμπειρία από την προηγούμενη καραντίνα και ίσως έχουμε εντοπίσει κάποια σημεία που «δεν δούλεψαν» την προηγούμενη φορά και κάποια που «δούλεψαν».
Ας δούμε πώς μπορούμε λοιπόν να αποφύγουμε τις εντάσεις αυτό το διάστημα και πάλι.
- Μιλάμε για το πώς νιώθουμε, χωρίς να ασκεί κριτική ο ένας στον άλλον. Ακόμα και αν ο ένας υπερβάλλει ή υποτιμά την κατάσταση, μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο διαχείρισης πιο αποδοτικό…
- Δίνουμε χώρο και χρόνο στον άλλον. Δεν χρειάζεστε να είμαστε διαρκώς μαζί, ούτε και να κάνουμε τα πάντα μαζί… δεν σημαίνει πως δεν σε θέλω ή δεν με θέλεις αν κάποιες φορές προτιμάς να είσαι μόνος σου σε ένα άλλο δωμάτιο του σπιτιού…
- «Βγαίνουμε ραντεβού στο …σαλόνι μας»
- Δεν παραμελώ τον εαυτό μου, την διατροφή μου, την άθλησή μου, την καθαριότητα και την υγιεινή μου, φροντίζουμε και οι δύο την εμφάνισή μας…
- Λειτουργούμε μέσα από αμοιβαία διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, όπως πχ. όταν υπάρχει ένταση, φροντίζουμε να μην την τραβάμε στα άκρα, πηγαίνουμε σε ένα άλλο δωμάτιο και επιστρέφουμε όταν είμαστε πιο ήρεμοι…
- Ζητάμε βοήθεια ο ένας από τον άλλον στις καθημερινές υποχρεώσεις…
- Βρίσκουμε πιο δημιουργικούς τρόπους για ποιοτική επαφή και επικοινωνία…
Χρειάζεται να έχουμε πάντα στο μυαλό μας πως «μπόρα είναι θα περάσει!». Αν όμως επιτρέψουμε να χαλάσει η σχέση μας, αυτό δεν είμαι και τόσο σίγουρη ότι θα περάσει!
Τέλος, να θυμόμαστε πως αν ο εγκλεισμός ωθεί τη σχέση μας στα άκρα, είναι ένα καμπανάκι αυτό για να αντιληφθούμε πως η σχέση μας είχε από πριν προβλήματα που τα είχαμε βάλει κάτω από το χαλί και τώρα έρχονται στην επιφάνεια. Η βοήθεια ειδικού σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μας φανεί χρήσιμη στο να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει και πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
Πηγή