Τι είναι η μακροχρόνια νόσος COVID;
Όταν πρόκειται για τη νόσο covid, τα παιδιά έχουν γλιτώσει σε μεγάλο βαθμό. Μπορούν να μολυνθούν και να διαδώσουν τον ιό, αλλά έχουν μικρό κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν. Ωστόσο, όπως και οι ενήλικες, μπορούν να έχουν συμπτώματα που επιμένουν πολύ πέρα από την αρχική μόλυνση. Αυτή η κατάσταση, επισήμως γνωστή ως μεταοξείες συνέπειες της λοίμωξης από SARS-CoV-2 (PASC), συχνά αναφέρεται ως «μακρά» νόσος.
Πολλά άτομα με ήπια νόσο COVID-19 θα ανακάμψουν πλήρως εντός 2 ή 3 εβδομάδων. Ο όρος μακρά COVID -19 μπορεί να αναφέρεται σε 2 πράγματα:
- συνεχής συμπτωματική COVID-19 – όταν εξακολουθείτε να έχετε συμπτώματα 4 έως 12 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη
- σύνδρομο μετά τη νόσο COVID-19 – όταν τα συμπτώματα συνεχίζονται για περισσότερες από 12 εβδομάδες (και δεν μπορεί να εξηγηθεί από άλλη διάγνωση)
Γιατί μιλάμε γι’ αυτό τώρα
Ο εμβολιασμός αλλάζει τα δημογραφικά στοιχεία της πανδημίας. Καθώς εμβολιάζονται περισσότεροι ενήλικες, τα παιδιά και οι νεαροί ενήλικες αντιπροσωπεύουν ένα αυξανόμενο ποσοστό περιπτώσεων. Ο απόλυτος αριθμός περιστατικών σε παιδιά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από ό, τι στο ύψος της πανδημίας, αλλά τα ποσοστά μόλυνσης στα παιδιά δεν έχουν μειωθεί τόσο γρήγορα όσο στους ενήλικες.
Τι προκαλεί τη μακροχρόνια νόσο COVID;
Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν γιατί τα συμπτώματα επιμένουν σε μερικά παιδιά και ενήλικες. Αυτές οι παρατεταμένες επιδράσεις μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της βλάβης οργάνων που προκαλείται από τον ιό. Ή ίσως οι ιϊκές πρωτεΐνες που απομένουν στο σώμα προκαλούν χρόνια φλεγμονή. Μερικοί επιστήμονες εικάζουν ότι μπορεί να υπάρχει ιός που εξακολουθεί να αναπαράγεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τα παρατεταμένα συμπτώματα δεν είναι μοναδικά για τη νόσο. Άλλοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν σύνδρομα μετά τη μόλυνση επίσης. Το άγχος που συνδέεται με τις πανδημίες και οι κοινωνικές αλλαγές, όπως το κλείσιμο σχολείων και οι κοινωνικές αποστάσεις, μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών.
Πόσο κοινή είναι η long COVID στα παιδιά;
Αυτό είναι το πρόβλημα—απλά δεν γνωρίζουμε. Υπάρχει μια έλλειψη καλής, αξιολογημένης δημοσιευμένης ιατρικής βιβλιογραφίας για αυτό το θέμα.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της μακρόχρονης νόσου στα παιδιά αντικατοπτρίζουν αυτά που παρατηρούνται στους ενήλικες: κόπωση, μυαλγία και αρθραλγία, κεφαλαλγία, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, αναπνευστικά προβλήματα, αίσθημα σύσφιξης του θώρακα ή πόνος και αίσθημα παλμών της καρδιάς.
Πόσο διαρκεί η μακρά COVID-19;
Όλοι αντιδρούν διαφορετικά στη νόσο COVID-19 και θα έχουν διαφορετική περίοδο ανάκαμψης. Και ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι ανακάμπτουν πλήρως εντός 12 εβδομάδων, τα μακρά συμπτώματα της νόσου COVID-19 μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο – αν και μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο μπορεί να διαρκέσει αυτό.
Σε παιδιά, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η μακροχρόνια νόσος COVID είναι σπάνια, επηρεάζει λιγότερο από 1 στα 100. Και αν συμβεί, τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται εντελώς εντός 1 έως 5 μηνών.
Η μακρά COVID-19 μπορεί να έχει αντίκτυπο στην οικογένειά σας, στην καριέρα, στην κοινωνική και σεξουαλική ζωή και η αντιμετώπιση όλων αυτών μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ψυχική σας υγεία. Στην πραγματικότητα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το άγχος ή οι διαταραχές της διάθεσης μπορεί να είναι πιο συχνές μετά από μια λοίμωξη COVID-19. Οπότε να θυμάστε να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας. Και αν δυσκολεύεστε με την ψυχική σας υγεία, είναι καλή ιδέα να μιλήσετε στο γιατρό σας ή σε έναν επαγγελματία υγείας.
Πώς διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται;
Δεν υπάρχει τεστ για τη μακρόχρονη νόσο. Οι γιατροί ακούνε το ιστορικό του ασθενούς, καταγράφουν τα συμπτώματά του και αξιολογούν αν είχαν προσβληθεί στο παρελθόν από SARSCoV-2 με σκοπό την κλινική διάγνωση. Και αφού κανείς δεν ξέρει τι προκαλεί τη μακροχρόνια νόσο, οι γιατροί δεν μπορούν να τη θεραπεύσουν. Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να θεραπεύσουν τα συμπτώματα.
Πότε να δείτε γιατρό
Αν εξακολουθείτε οι γονείς ή τα παιδιά σας να έχετε συμπτώματα COVID-19 περισσότερο από 4 εβδομάδες μετά τη μόλυνση, δείτε έναν γιατρό. Τα συμπτώματά σας μπορεί να αποτελούν μέρος της αντίδρασης του σώματός σας στον ιό, αλλά μπορεί επίσης να προκαλούνται από κάτι άλλο. Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να λάβετε ιατρική συμβουλή το συντομότερο δυνατό, ώστε να έχετε πρόσβαση σε υποστήριξη και θεραπεία αν τη χρειάζεστε.
Θα πρέπει επίσης να δείτε ένα γιατρό αν έχετε οποιαδήποτε νέα συμπτώματα, τα συμπτώματά σας επιδεινωθούν, ή αν ανησυχείτε για τα συμπτώματά σας. Θα πρέπει να έχετε άμεση ιατρική φροντίδα αν έχετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
- θωρακικό άλγος
- αναπνευστικό πρόβλημα
- απώλεια βάρους
- βήχα με αίμα
Για τον λόγο αυτό, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να κρατήσετε μια σημείωση των συμπτωμάτων σας ή των παιδιών σας τις εβδομάδες μετά τη μόλυνση με τη νόσο COVID-19, ώστε να μπορείτε να δείτε πώς εξελίσσονται.
Τι μπορείτε να κάνετε να κάνετε αν νοσήσετε οι ίδιοι
Αν η κόπωση είναι ένα πρόβλημα, βεβαιωθείτε ότι είστε σε τακτική βάση και να προγραμματίσετε την ημέρα σας, ώστε να μπορείτε να αποφύγετε να κουραστείτε. Αν μπορείτε, ζητήστε βοήθεια από άλλους ανθρώπους, δώστε προτεραιότητα σε αυτό που είναι σημαντικό για εσάς και κάντε τις πιο σημαντικές δουλειές σας όταν έχετε τη μεγαλύτερη ενέργεια. Προσπαθήστε να έχετε μια τακτική ρουτίνα κάθε μέρα για να κρατήσετε όσον το δυνατόν πιο χαμηλά τα επίπεδα του άγχους σας.
Αν παλεύετε με βήχα ή δύσπνοια, η εξάσκηση του ελέγχου αναπνοής ή οι τεχνικές αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν. Θα πρέπει να εξασφαλίσετε ότι πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο σας έχει συνταγογραφηθεί. Η αποφυγή παραμονής σε μια θέση για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί επίσης να βοηθήσει. Πράγματα που μπορούν επίσης να βοηθήσουν περιλαμβάνουν την κατανάλωση άφθονων υγρών, την αποφυγή καφεΐνης και αλκοόλ και να σηκώνεστε αργά όρθιοι όταν έχετε ξαπλώσει.
Καθοδήγηση για γονείς και δασκάλους
Η πανδημία έχει επηρεάσει τα παιδιά και τους νέους με πολλούς τρόπους. Μερικοί έχουν χάσει έναν χρόνο στο σχολείο. Η ψυχική ευεξία των παιδιών έχει επίσης υποστεί βλάβη και η μείωση της σωματικής δραστηριότητας και της φυσικής κατάστασης αποτελεί επίσης κίνδυνο για την υγεία. Είναι σημαντικό ότι τα παιδιά και οι νέοι αναφέρεται ότι φοβούνται για το μέλλον τους. Αν
προστεθεί η νόσος COVID-19 σε αυτόν τον συνδυασμό, οι προκλήσεις είναι τεράστιες.
Οι γονείς θα πρέπει επομένως να προσπαθήσουν να μην ωθήσουν τα παιδιά με μακρά νόσο COVID να κάνουν πάρα πολλά, ιδίως επειδή η άσκηση φαίνεται να συμβάλλει στις υποτροπές. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας έχει μακρά COVID, κρατήστε σημειώσεις των συμπτωμάτων .Μπορείτε στη συνέχεια να τα πάρετε για να συμβουλευτείτε γιατρούς.
Με τα παιδιά να επιστρέφουν στο σχολείο, είναι ζωτικής σημασίας επίσης οι εκπαιδευτικοί να γνωρίζουν την ύπαρξη της μακροχρόνιας νόσου COVID-19. Ειδικότερα, δεν θα πρέπει να αφεθεί στους γονείς να παρέχουν πληροφορίες στους δασκάλους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζονται τα παιδιά τους.
Και οι δύο θα πρέπει να καταλάβουν ότι η παρατεταμένη COVID-19 πρέπει να θεωρείται αναπηρία αβέβαιης διάρκειας που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Έρευνα δείχνει ότι μερικά παιδιά είχαν συμπτώματα για έναν χρόνο τα οποία βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Τα ίδια τα συμπτώματα μπορεί να είναι ποικίλα και μπορεί να κυμαίνονται, και μπορεί να εμφανιστούν μήνες μετά από μια μόλυνση κορονοϊού, η οποία θα μπορούσε να είναι ασυμπτωματική.
Σημειώστε ότι επειδή η παρατεταμένη COVID μπορεί να προκαλέσει ποικίλα σωματικά συμπτώματα, μπορεί να οδηγήσει σε απουσίες από το σχολείο. Αυτά, μαζί με νευρογνωστικά προβλήματα , όπως η επεξεργασία πληροφοριών, η κακή μνήμη και οι δυσκολίες ομιλίας, μπορεί να επηρεάσουν την ακαδημαϊκή πρόοδο. Ίσως είναι καλύτερα για τα παιδιά με μόνιμα συμπτώματα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στο σπίτι. Κάθε παιδί πρέπει να αξιολογείται ως άτομο, με ατομικές ανάγκες.
Λόγω των συμπτωμάτων τους, τα παιδιά με μακρά νόσο COVID-19 ενδέχεται να χρειάζονται εξατομικευμένα χρονοδιαγράμματα. Αυτά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν απομακρυσμένη μάθηση, την παροχή ενός χώρου για έναν υπνάκο αν χρειαστεί, και παρατήρηση και υποστήριξη κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ΠΕ, με τροποποιήσεις για να ληφθεί υπόψη η κόπωση.
Αλλά να θυμάστε: καμία λύση δεν θα ταιριάζει σε όλα τα παιδιά. Τα σχολεία θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν πώς να οργανώνουν περαιτέρω παραπομπές σε συνεργασία με τους γονείς σε κατάλληλες υπηρεσίες, όπως σε παιδικές κλινικές για τη νόσο COVID19 ή σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων, αν προκύψουν άγχος, κατάθλιψη ή άλλα συμπτώματα ψυχικής υγείας που χρειάζονται ειδική προσέγγιση. Πάνω απ’ όλα, οι σχολικές διαδικασίες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα παιδιά και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζονται και υποστηρίζονται συμπονετικά ενόψει μιας δύσκολης και αβέβαιης κατάστασης.
Τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορούν να προσβληθούν από COVID-19 και να βιώσουν τις επιπλοκές της. Να γνωρίζετε τα πιθανά συμπτώματα της νόσου COVID-19 στα παιδιά και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε το παιδί σας.
Αγγελική Ρέβελα
Γενικός -Οικογενειακός Ιατρός ΜD,MSc,PhD
Email: drrevela@gmail.com
Πηγή