Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς βοηθά στη δόμηση και την αποκατάσταση των ιστών του σώματος. Η σοβαρή έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει στην προεκλαμψία, την ελλιπή ανάπτυξη του εμβρύου ή ακόμη και τον εμβρυϊκό θάνατο.
Το μαγνήσιο δρα συνδυαστικά με το ασβέστιο. Το μαγνήσιο χαλαρώνει τους μύες, ενώ το ασβέστιο τους ενεργοποιεί για να συσπώνται. Μελέτες δείχνουν ότι η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθά ώστε η μήτρα να μην αρχίσει να συσπάται πρόωρα.
Το μαγνήσιο παίζει επίσης ρόλο στη δόμηση των οστών και των δοντιών, τη ρύθμιση της ινσουλίνης και του σακχάρου αλλά και τη λειτουργία ορισμένων ενζύμων. Μπορεί επίσης να αποδειχθεί χρήσιμο για τον έλεγχο της χοληστερόλης και την αντιμετώπιση της αρρυθμίας. Τέλος, το μαγνήσιο βοηθά να μην εκδηλώνονται συχνά κράμπες στα πόδια.
Πόσο μαγνήσιο χρειάζεται μια έγκυος ή μια νέα μητέρα
– 18 ετών και κάτω: 400 mg την ημέρα
– 19-30 ετών: 350 mg την ημέρα
– 31 ετών και άνω: 360 mg την ημέρα
– Μητέρα που θηλάζει, 18 ετών και κάτω: 360 mg την ημέρα
– Μητέρα που θηλάζει, 19-30 ετών: 310 mg την ημέρα
– Μητέρα που θηλάζει, 31 ετών και άνω: 320 mg την ημέρα
Οι παραπάνω ποσότητες είναι ενδεικτικές και δεν χρειάζεται να τηρούνται με ακρίβεια χιλιοστόγραμμου. Δείχνουν απλώς πόσο μαγνήσιο χρειάζεται κατά μέσο όρο η γυναίκα όταν είναι έγκυος ή θηλάζει.
Καλές πηγές μαγνησίου είναι ο πασατέμπος, ο ηλιόσπορος, ο σολομός, η κινόα, το σπανάκι, το καστανό ρύζι, τα αμύγδαλα, η σόγια, τα μαυρομάτικα φασόλια και το γιαούρτι.
Είναι εύκολο να επιτευχθεί επαρκής πρόσληψη μαγνησίου μέσω της διατροφής. Εάν για οποιοδήποτε λόγο η έγκυος ή η νέα μητέρα δεν λαμβάνει αρκετό μαγνήσιο μέσω των τροφών, θα πρέπει να πάρει συμπλήρωμα μαγνησίου, αφού βέβαια δώσει σχετική έγκριση ο γιατρός της.
Τυπικά συμπτώματα της έλλειψης μαγνησίου είναι η ναυτία, η τάση προς έμετο, η μειωμένη όρεξη, η κόπωση, η αϋπνία, οι μυϊκοί σπασμοί, η αδυναμία της μνήμης, οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί και η γενικευμένη αδυναμία.
Πηγή: onmed.gr