Πέμπτη , 16 Ιανουάριος 2025
Μαθησιακές δυσκολίες Συμβουλές προσέγγισης των παιδιών για ομαλή σχολική χρονιά

Μαθησιακές δυσκολίες: Συμβουλές προσέγγισης των παιδιών για ομαλή σχολική χρονιά

Για να έχουμε όμως ένα καλό ξεκίνημα και επειδή όπως λένε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, ιδιαίτερα όσο αφορά τα παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες στα ελληνικά μαθήματα ή και στα αγγλικά, θέλουν μια πιο ευαισθητοποιημένη προσέγγιση και προετοιμασία για το σχολικό πλαίσιο, με υπομονή και κατανόηση από τους γονείς, τουλάχιστον για τις πρώτες εβδομάδες της χρονιάς.

Θυμάστε πώς νιώθατε όταν ξεκινούσατε εσείς το σχολείο μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές σας;

Ακόμα και αν δεν το θυμόσαστε σκεφτείτε πως είναι το συναίσθημα όταν επιστρέφεις στην δουλειά σου μετά από διακοπές, ανεξάρτητα αν την αγαπάτε και πιθανόν να κάνετε αυτό που πάντα θέλατε στην ζωή σας επαγγελματικά. Γιατί η δουλειά του παιδιού είναι να είναι μαθητής, όπως και η δική σας δουλειά είναι το να πηγαίνετε στην εργασία σας….

Φοβόσασταν ή αγχωνόσασταν με το σχολείο όταν ήσασταν παιδιά; Μήπως το φοβούνται ή αγχώνονται και τα παιδιά σας;

Μία μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες στον Καναδά με επικεφαλή τονκαθηγητή Richard Tremblay από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα γονίδια των γονιών ίσως ευθύνονται για τον φόβο που έχουν κάποια παιδιά απέναντι στο σχολείο για τον νέο δάσκαλο και την αντιμετώπιση που θα έχουν τόσο από αυτόν, όσο και από τους συμμαθητές τους.

Ψυχοσωματικά συμπτώματα όπως διαταραγμένο ύπνο ή πονοκέφαλοι που εμφανίζονται συχνά πυκνά κατά την πρώτη σχολική περίοδο, σχετίζονται τις περισσότερες φορές με τοάγχος και την ένταση που έχει ανάλογα το κάθε παιδί.

Κουβεντιάστε με το παιδί σας, κάντε ένα είδος οικογενειακού συμβουλίου όπου ο καθένας ελεύθερα θα εκφράσει τις επιθυμίες του και θα καταγράψει τις ανάγκες του, ακούστε το παιδί σας για να μάθετε πώς περνάει στο σχολείο του ή αν το φοβίζει κάτι τώρα που είμαστε ακόμα στην αρχή.

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτύξει μια θετική διάθεση και στάση για το σχολείο.Μεταδώστε του τον ενθουσιασμό σας με αφηγήσεις ιστοριών και αναμνήσεις απόόμορφες και διασκεδαστικές στιγμές της δικής σας σχολικής ζωής.

Είναι σημαντικό το παιδί σας να αισθάνεται ότι δεν έχετε εσείς άγχος για την έναρξη της σχολικής χρονιάς – δηλαδή ότι ίσως φοβάστε – αν το παιδί σας δεν είναι έτοιμο να προσαρμοστεί ομαλά από τις διακοπές του στο καινούριο σχολικό πλαίσιο.

Είναι αλήθεια ότι κάποιες στιγμές – εννοείται χωρίς να το θέλουμε αλλά λόγω της καθημερινότητας – οι γονείς μεταδίδουν μια ένταση και ανησυχία στα παιδιά τους.

Δίνετε χρόνο στο παιδί σας που να είναι όμως και ποιοτικός χρόνος;

Βγείτε έξω από το σπίτι για οικογενειακές βόλτες, κάντε όλοι μαζί τα ψώνια για τον σχολικό του εξοπλισμό, ρούχα (φόρμες, αθλητικά παπούτσια κ.τ.λ) ή ότι άλλο απαιτείται για το σχολείο, αφήνοντας βέβαια το ίδιο το παιδί να επιλέξει τα πράγματα που θέλει ώστε να είναι πιο χαλαρό και άνετο στα μαθήματά του. Επίσης να του προτείνετε να αγοράσει και ένα μικρό παιχνίδι ειδικά για το σχολείο που θα το έχει μόνιμα στην τσάντα του, ενώ στα διαλείμματα θα έχει την δυνατότητα να το αξιοποιήσει ως ιδέα που θα του την έχετε πει εσείς για να παίξει με ένα άλλο παιδί. Θα μπορούσατε ακόμα να γίνεται ηθοποιοί σε ένα μικρό παιχνίδι ρόλων για να δημιουργήσετε μια θεατρική σκηνή με βάση αυτή την ιδέα, το οποίο θα λειτουργήσει σίγουρα αγχολυτικά στο σχολείο γιατί θα του θυμίζει εσάς και την ευχάριστη ανάλαφρη οικογενειακή σας στιγμή.

Θα ήταν πολύ βοηθητικό οι γονείς να κάνουν μαζί με το παιδί μία προκαθορισμένη επίσκεψη στο σχολείο σαν βόλτα, ώστε να γνωρίσουν τα νέα πρόσωπα (καινούρια δασκάλα ή διευθυντή/ντρια, κ.λ.π. ), καθώς και όλους τους χώρους του σχολείου.

Έχετε διαμορφώσει κατάλληλα τον χώρο στον οποίο θα μελετά το παιδί;

Σχεδιάζουμε και διαμορφώνουμε το παιδικό δωμάτιο του από κοινού με γνώμονα τα ενδιαφέροντα του και το γούστο του. Φροντίστε για τον σωστό φωτισμό του γραφείου και γενικά του δωματίου.

Στον τοίχο θα μπορούσε να υπάρχει μία περιγραφή οπτικά με εικόνες στο παιδί για το τι αναμένεται να κάνει καθημερινά στην τάξη και τα διαλείμματα. Τα χρώματα στους τοίχους πρέπει να αρέσουν πάνω από όλα στο παιδί και να είναι ζεστά… όσο γίνεται φωτεινά, ενώ θα ποικίλουν βέβαια ανάλογα με την ηλικία και το φύλο του. Για παράδειγμα για τα παιδιά του Δημοτικού είναι όμορφη η θεματική διακόσμηση που έχει να κάνει με τους παιδικούς τους ήρωες. Οι έφηβοι / ες αντίστοιχα έχουν τις δικές τους προτιμήσεις που έχουν να κάνουν με τα αθλήματα, μουσική ή γενικά τις δραστηριότητες όπου συμμετέχουν. Στόχος είναι η δημιουργία μίας ευχάριστης καθημερινής ρουτίνας σε σχέση με το διάβασμα.

Καλή σχολική χρονιά λοιπόν από την αρχή, άλλωστε μια νέα αρχή σε ανανεώνει γιατί είναι πάντα φρέσκια και γεμάτη ελπίδες…

 

 

 

Πηγή: onmed.gr