Η ηλικία στην οποία θα μπει ένα αγόρι ή ένα κορίτσι επίσημα στην εφηβεία επηρεάζει σημαντικά τη μελλοντική πορεία της υγείας, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη.
Συγκεκριμένα, η πρόωρη ή καθυστερημένη εφηβεία επηρεάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης 48 διαφορετικών παθήσεων, από το διαβήτη μέχρι τον καρκίνο.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις αναλύσεις που έκαναν οι ερευνητές, η πρόωρη εφηβεία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 50%.
Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αφορούσαν σε 500.000 άτομα και προέρχονταν από την εκτενή μελέτη UK Biobank για την υγεία των Βρετανών, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του BBC.
Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές κατέγραψαν την ηλικία της πρώτης περιόδου στα κορίτσια και αλλαγές που χαρακτηρίζουν την έλευση της εφηβείας στα αγόρια, όπως οι μεταβολές στη φωνή.
Για τα κορίτσια, πρώιμη θεωρείται η εφηβεία που ξεκινά σε ηλικία 8-11 ετών, ενώ ως καθυστερημένη θεωρείται η εφηβεία που ξεκινά σε ηλικία 15-19 ετών. Για τα αγόρια, φυσιολογική θεωρείται η εφηβεία που ξεκινά σε ηλικία 9-14 ετών.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η πρόωρη ή καθυστερημένη εφηβεία συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων παθήσεων, όπως:
– ορισμένες μορφές καρκίνου (π.χ. μαστού, τραχήλου της μήτρας)
– έμφραγμα, υπέρταση και στηθάγχη
– πρόωρη εμμηνόπαυση, προεκλαμψία και γέννηση νεκρού μωρού
– άσθμα
– κατάθλιψη
– γλαύκωμα
– παχυσαρκία
Η ορμονική λειτουργία είναι γνωστό πως παίζει ρόλο σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, όμως ο ρόλος της σε άλλες παθήσεις, όπως το άσθμα, παραμένει ασαφής.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports.
Πηγή: onmed.gr