Σάββατο , 28 Δεκέμβριος 2024
Μωρά & βιταμίνη D Τι προκαλεί η έλλειψή της, πώς γίνεται καλύτερα η απορρόφηση

Μωρά & βιταμίνη D: Τι προκαλεί η έλλειψή της, πώς γίνεται καλύτερα η απορρόφηση

Τις σημαντικές επιπτώσεις της έλλειψης της βιταμίνης D στα μωρά επεσήμανε πρόσφατα η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία.

Η βιταμίνη D είναι εξαιρετικά σημαντική για τα βρέφη και η Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία σύστησε σε όλους τους παιδιάτρους να προτείνουν στους γονείς των μωρών, τα οποία είτε θηλάζουν, είτε καταναλώνουν λιγότερο από ένα λίτρο βρεφικής φόρμουλας καθημερινά, την ενίσχυση της κατανάλωσης σε βιταμίνη D, μέσω ειδικών συμπληρωμάτων και με τη χρήση σπρέι για καλύτερη απορρόφηση.

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο σήμερα τα βρέφη εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, ακόμα και στη χώρα μας, είναι ότι οι εγκυμονούσες γυναίκες έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D όσο κυοφορούν και δεν μεριμνούν καταλλήλως για την αποκατάσταση τους.

bigstock Vitamin D Vitamins Healthy Eat 114947282

Η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί ελάττωση της απορρόφησης του ασβεστίου, με αποτέλεσμα τη λεγόμενη υπασβεστιαιμία η οποία με την σειρά της, έχει ως αποτέλεσμα την ραχίτιδα, δηλαδή την παραμόρφωση των οστών και του σκελετού.

Σύμφωνα με τον Dr Charles Heard, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Cardiff, υπάρχει τρόπος για να λάβει ένα βρέφος το απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξή του συμπλήρωμα. Το μυστικό είναι να το πάρει υπογλώσσια, καθώς ο μηχανισμός απορρόφησης μέσω της υπογλώσσιας πρόσληψης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για την πρόσληψη βιταμινών.

Ο συγκεκριμένος τρόπος απορρόφησης βασίζεται στο πλούσιο φλεβικό σύστημα που βρίσκεται στο εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας και το οποίο είναι ικανό να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.

Σε όλες τις τελευταίες μελέτες στη διεθνή βιβλιογραφία, έχει αποδειχτεί ότι η απορρόφηση της βιταμίνης D3 στη φαρμακοτεχνική μορφή αερολύματος, από τον βλεννογόνο της στοματικής κοιλότητας, είναι σημαντικά καλύτερη από άλλες φαρμακοτεχνικές μορφές, ιδιαίτερα όταν ο ψεκασμός γίνεται στο υπογλώσσιο. Σε σύγκριση με τη φαρμακοτεχνική μορφή της μαλακής κάψουλας, η χορήγηση με ψεκασμό φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της βιταμίνης D3 στον ορό πάνω από δύο φορές.

Αναλύοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ο Δρ. Νικόλαος Δρακούλης, επίκουρος καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σημειώνει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τα βρέφη, αλλά και για τα μεγαλύτερα παιδιά, σε όλες τις φάσεις της ανάπτυξής τους, δεδομένου ότι δεν προσλαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα από τις τροφές, αλλά ούτε και από τον ήλιο, καθώς όπως λέει, τα μωρά έως έξι μηνών δεν κάνει να τα βλέπει ο ήλιος, ενώ τα μεγαλύτερα πρέπει να φορούν πάντα αντηλιακό υψηλού δείκτη προστασίας και να μην εκτίθενται ποτέ στην υπεριώδη ακτινοβολία, όταν οι ακτίνες είναι κάθετες.

Αναφορικά με τη χρήση του σπρέι ο καθηγητής επισημαίνει ότι αυτό δίνει την δυνατότητα στη μητέρα να το χρησιμοποιήσει εύκολα και στο βρέφος να το λαμβάνει ευχαρίστως. Εναλλακτικά, ο ψεκασμός μπορεί να γίνει πάνω στη θηλή και από εκεί με τον θηλασμό να το προσλάβει.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D σε μορφή σπρέι μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D στον ορό, πιο αποτελεσματικά από τα παραδοσιακά δισκία ή τις κάψουλες.

 

 

 

 

Πηγή: onmed.gr