Περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση του δέρματος που καλύπτει το άκρο του πέους. Πρόκειται για μία διαδικασία που είναι ελάχιστα παρεμβατική και ολοένα και περισσότεροι γονείς την επιλέγουν για το νεογέννητο αγοράκι τους τα τελευταία χρόνια.
Είναι επίσης μια επέμβαση που είναι δυνατό να γίνει και μετά την βρεφική ηλικία, αλλά τότε είναι λίγο πιο πολύπλοκη.
Η περιτομή δεν αποτελεί καν επιλογή σε περίπτωση που υπάρχουν ορισμένες διαταραχές πήξης του αίματος. Επιπλέον, η περιτομή μπορεί να μην είναι ενδεδειγμένη για τα πρόωρα μωρά που εξακολουθούν να απαιτούν ιατρική φροντίδα στο νοσοκομείο.
Η περιτομή δεν επηρεάζει ούτε τη γονιμότητα αλλά ούτε και τη σεξουαλική ευχαρίστηση για ίδιους τους άνδρες ή για τις συντρόφους τους.
Ο βασικότερος ιατρικός λόγος που ο γιατρός μπορεί να προτείνει την περιτομή είναι όταν το δέρμα που καλύπτει το πέος του παιδιού είναι πολύ δύσκολο να τραβηχτεί προς τα πίσω με φυσικό τρόπο. Επίσης, σε ορισμένες χώρες επιλέγεται ως μία μέθοδος που μειώνει τις πιθανότητες σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ).
Η περιτομή, μπορεί σε γενικές γραμμές να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία του παιδιού:
-Ευκολότερη υγιεινή
-Μειωμένος κίνδυνος λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος
-Μειωμένος κίνδυνος ΣΜΝ
-Πρόληψη άλλων προβλημάτων του πέους: Πολλές φορές το επιπλέον δέρμα στην άκρη του πέους μπορεί να γίνει πηγή φλεγμονής.
-Μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του πέους: Αν και ο καρκίνος του πέους είναι σπάνιος, έχει αποδειχτεί ότι είναι λιγότερο συχνός σε άνδρες που έχουν κάνει περιτομή. Επιπλέον, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι λιγότερο συχνός σε γυναίκες των οποίων οι σύντροφοί έχουν κάνει περιτομή.
Οι κίνδυνοι από την περιτομή είναι περιορισμένοι:
Οι πιο κοινές επιπλοκές που σχετίζονται με την περιτομή είναι η αιμορραγία και η μόλυνση.
Σπάνια, η περιτομή θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα όπως:
-Το επιπλέον δέρμα μπορεί από λάθος να κοπεί υπερβολικά πολύ ή λίγο
-Η μικρή πληγή που αρχικά δημιουργείται μπορεί να μην επουλωθεί σωστά
-Το υπόλοιπο δέρμα (σε περίπτωση που δεν γίνει σωστά η επέμβαση) μπορεί να επανακολληθεί στο τέλος του πέους και μετά να απαιτηθεί νέα χειρουργική επισκευή.
Πηγή: onmed.gr