Καλώς ήρθατε στο κλαμπ των μπαμπάδων! Οι στιγμές που θα ζήσετε θα είναι συναρπαστικές και πρωτόγνωρες αλλά είμαστε σίγουροι ότι το μυαλό σας στριφογυρίζει διαρκώς σε διάφορες σκέψεις όπως πώς αλλάζουμε την πάνα ή τι κάνουμε για να ηρεμήσει το μωρό από το κλάμα;
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι επικεντρώνονται στο δεσμό μητέρας- μωρού, αφήνοντας τον μπαμπά λίγο στην απέξω. Ο παιδίατρος Mark Diamond λέει: «Εκτός από τα κλασικά που χρειάζεται ένα μωρό τους πρώτους μήνες της ζωής του, οι μπαμπάδες για να συνδεθούν πρέπει να κρατάνε το μωρό στην αγκαλιά τους και να το κανακεύουν».
Ξεκινήστε από νωρίς
Όσο η σύντροφός σας είναι ακόμα έγκυος μπορείτε να τραγουδάτε ή να διαβάζετε βιβλία στο μωράκι που έχει μέσα της. Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο αλλά με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε έναν ισχυρό δεσμό με το μωρό πριν ακόμα γεννηθεί. Αργότερα, το νεογέννητο μπορεί να αναγνωρίσει με μεγαλύτερη ευκολία τον τόνο της φωνής σας.
Μπορείτε επίσης να ισχυροποιήσετε τον δεσμό σας απλά και μόνο με την παρουσία σας δίπλα στη σύντροφό σας. «Πηγαίνετε σε όλα τα ραντεβού με τον γυναικολόγο για να βλέπετε κι εσείς οι ίδιοι τους υπέρηχους καθώς και στα μαθήματα θηλασμού» προτείνει ο παιδίατρος David Hill. Άλλωστε με το να εμπλέκεστε ενεργά στη διαδικασία δίνετε ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη στη σύντροφο σας. Αν και στο φιλικό σας περιβάλλον υπάρχουν ήδη μωρά δεν έχετε παρά να περάσετε ένα απόγευμα στο σπίτι κάποιου φίλου σας για να εξοικειωθείτε, πριν φτάσει η σειρά σας!
Μόλις γεννηθεί το μωρό, η παιδίατρος Emily Borman λέει: «Συμβουλευτείτε τους νοσηλευτές στο μαιευτήριο για τις πρώτες ημέρες του μωρού στο σπίτι. Μπορούν να σας δώσουν πρακτικές συμβουλές σχετικά με την αλλαγή της πάνας για παράδειγμα ή το φάσκιωμα.»
Μην ανησυχείτε τόσο πολύ
Όλοι οι άντρες πιστεύουν ότι η μητέρα έχει από την αρχή ένα ισχυρότερο δεσμό με το μωρό και δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να προσπαθήσουν. Να είστε όμως βέβαιοι ότι όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα περνάτε με το μωρό σας τόσο περισσότερο δένεστε. «Δεν είναι διαγωνισμός» λέει η καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Υγείας στη Γεωργία. «Οι γονείς πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλο και να εργάζονται μαζί σαν ομάδα. Είναι σημαντικό για τους μπαμπάδες να χαλαρώσουν αλλά να είναι και οι ίδιοι παρόντες και να βοηθούν τη μαμά για να απολαύσουν μαζί αυτή την ιδιαίτερη στιγμή», συμπληρώνει η ίδια.
«Νομίζω ότι πολλοί μπαμπάδες αισθάνονται νευρικότητα και θεωρούν τα μωρά υπερβολικά εύθραυστα και κάπου εκεί κάνουν το λάθος» προσθέτει από την πλευρά της η Borman. «Μην ανησυχείτε τόσο και μην περιμένετε να τα κάνετε όλα τέλεια. Άλλωστε το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να μην αλλάξετε σωστά την πάνα και να λερωθεί το μωράκι σας. Θα το ξεπλύνετε, θα γελάσετε και την επόμενη φορά θα το κάνετε σωστά. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε!» συμπληρώνει.
Τι κάνω τον πρώτο καιρό;
Κατά τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες της ζωής του μωρού σας, η δύναμη της αφής μπορεί να σας φέρει πιο κοντά. Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας όποτε αυτό είναι δυνατό. Κατά την Borman είναι σημαντικό να τοποθετείτε το μωρό πάνω στο γυμνό στήθος σας: «Για τα μωρά είναι σημαντικό να κουλουριάζουν πάνω στο στήθος σας και να ακούνε την αναπνοή σας και τους χτύπους της καρδιάς σας. Αυτό τους βοηθά να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους σώματός τους ανάλογα με τη δική σας».
Πηγη: Webmd.com