Σάββατο , 21 Δεκέμβριος 2024
Νόσος Legg-Calve-Perthes: Τι είναι και πότε εμφανίζεται στα παιδιά

Νόσος Legg-Calve-Perthes: Τι είναι και πότε εμφανίζεται στα παιδιά

Η νόσος Perthes ή Οστεοχονδρίτιδα του ισχίου είναι πάθηση που αφορά τα παιδιά.

Πρόκειται για τμηματική νέκρωση της μηριαίας κεφαλής που αργότερα επαναγγειώνεται. Η νόσος παρουσιάζει τρεις φάσεις:Τη φάση της ισχαιμίας και οστικής νέκρωσης, τη φάση της επαναγγείωσης και κερματισμού και τέλος τη φάση της παραμόρφωσης και αναδιαμόρφωσης.

Δεν είναι μία συνηθισμένη νόσος, εμφανίζεται σε 1 ανά 10.000 παιδιά. Είναι πιο συχνή στα αγόρια (4 ή 5 αγόρια για κάθε κορίτσι) μεταξύ των 3 και 12 ετών, ιδίως σε παιδιά 4 έως 9 ετών.

Αγόρια χαμηλού βάρους γέννησης, κοντύτερου αναστήματος, η καθυστέρησης στην σκελετική ωρίμανση είναι σε αυξημένο ρίσκο. Τα περισσότερα παιδιά κουτσαίνουν και πονούν (λίγο ή πολύ) στο ισχίο. Μερικές φορές δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Συνήθως προσβάλλεται το ένα μόνο ισχίο αλλά στο 10% περίπου των περιπτώσεων προσβάλλονται και τα δύο.

Η κλασσική εικόνα του παιδιού με νόσο του Legg είναι ένα μικρό, λεπτό και εξαιρετικά δραστήριο παιδί που συνεχώς τρέχει και πηδά. Τα ακτινογραφικά ευρήματα εξαρτώνται από το στάδιο της νόσου.

Προγνωστικά οι περισσότεροι ασθενείς είναι καλά μέχρι την 5η δεκαετία της ζωής. Τα παιδιά που αναπτύσσουν συμπτώματα πριν την ηλικία των 5 ετών, τείνουν να αναρρώνουν χωρίς προβλήματα. Παιδιά που αρχίζουν συμπτώματα μετά την ηλικία των 9 ετών έχουν κακή πρόγνωση.

Ο λόγος είναι ότι τα μικρότερα παιδιά έχουν καλύτερη αναγεννητική ικανότητα. Η έκταση της νόσου και η μεγαλύτερη διάρκεια εξέλιξης της είναι επιπλέον παράγοντες για κακή πρόγνωση.

Η διάγνωση γίνεται με ακτινογραφικό έλεγχο, ο οποίος όμως στα αρχικά στάδια μπορεί να είναι αρνητικός. Σε τέτοια περίπτωση διενεργείται μαγνητική Τομογραφία (MRI).

Τα παιδιά που βρίσκονται υπό παρακολούθηση θα πρέπει να αποφεύγουν την ισχυρή πίεση στο ισχίο (άλματα, τρέξιμο). Ωστόσο θα πρέπει να ακολουθούν μία κατά τα άλλα φυσιολογική μαθητική ζωή και να συμμετέχουν σε όλες τις δραστηριότητες που δεν επιβαρύνουν σημαντικά την άρθρωση.

 

 

 

 

Πηγή: mothersblog.gr