Ανεξάρτητα εάν γυμναζόσασταν πριν την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να ρωτήσετε πώς και αν μπορείτε να συνεχίσετε. Εκείνος θα σας προτείνει ένα πρόγραμμα που να ειναι ασφαλές για εσάς και το μωρό σας.
Οι περισσότερες γυναίκες είναι σε θέση και πρέπει να γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, περιπτώσεις εγκυμοσύνης με αυξημένη πίεση, σακχαρώδη διαβήτη, αναιμία, αιμορραγία, ή ακόμη και η κυοφορία περισσοτέρων από ένα μωρών, κάποιες φορές κάνει τη γυμναστική απαγορευτική.
Αν έχετε το πράσινο φως από τον γιατρό σας, τότε προσπαθήστε να κάνετε μία μετριου επιπέδου άσκηση που δε θα σας κουράζει πολύ, θα σας κρατά όμως σε εγρήγορση. Τα οφέλη από την γυμναστική στην εγκυμοσύνη, εφόσον επιτρέπεται, είναι πολλά:
-Πρώτα από όλα διατηρείτε το βάρος σας.
-Μειώνετε κράμπες και πόνους στη μέση, και ελαττώνετε το φούσκωμα και το πρήξιμο, καθώς βελτιώνετε την κυκλφορία του αίματος.
-Βελτιώνοντας το μεταβολισμό και περιορίζοντας το σωματικό βάρος, η άσκηση ελαττώνει τη συχνότητα εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη της κύησης, της Υπέρτασης της κύησης και της Προεκλαμψίας. Επίσης, η άσκηση δρα αγχολυτικά και περιορίζει το stress και τις αϋπνίες.
-Βελτιώνετε δραματικά την ενέργειά σας, και κάνετε ταυτόχρονα πιο εύκολο και γρήγορο τον τοκετό σας.
-Επιστρέφετε στο φυσιολογικό σας βάρος πιο γρήγορα.
Ιδανική άσκηση για την έγκυο είναι η αεροβική γυμναστική (κολύμπι, χορός, γρήγορο περπάτημα) και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης ( pilates, yoga, βαράκια). Το όφελος της εγκύου, όπως καταλαβαίνετε είναι σωματικό, αλλά και ψυχολογικό. Η άσκηση προσφέρει ευεξία και περιορίζει το αίσθημα κόπωσης της εγκύου, τα οιδήματα των άκρων, την πρόσληψη σωματικού βάρους και βοηθάει στην οσφυαλγία που συχνά προκαλεί η κύηση.
Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας και απευθυνθείτε σε κατάλληλα εκπαιδευμένο γυμναστή. Ανάλογα με τη φυσική σας κατάσταση θα ακολουθήσετε το κατάλληλο για εσάς πρόγραμμα.
Πηγή: mothersblog.gr