Δεν υπάρχουν εύκολοι και γρήγοροι κανόνες σχετικά με το ποιος βαθμός έκθεσης στον ήλιο είναι ασφαλής. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς θα προστατεύσουμε τα παιδιά μας, χωρίς να στερηθούμε τον ήλιο και το φρέσκο αέρα μιας υπέροχης καλοκαιρινής μέρας.
Παρακάτω παραθέτουμε ό,τι θα έπρεπε να έχετε υπόψη για την προστασία του παιδιού σας στην παραλία:
-Φροντίστε η παραμονή σας στην παραλία ή στην πισίνα να μην είναι παρατεταμένη. Επειδή οι ακτίνες UV «κάνουν γκελ» σε αντανακλαστικές επιφάνειες, όπως είναι το νερό και η άμμος, ένα παιδί εξακολουθεί να είναι ευάλωτο, ιδιαίτερα στην παραλία, ακόμα κι όταν είναι υπό σκιά.
-Προγραμματίστε τα μπάνια σας έτσι ώστε να αποφεύγετε την επίσκεψη στην παραλία ή στην πισίνα (αν είναι ανοιχτή) από τις 11.00 π.μ. έως τις 4.00 μ.μ., τις ώρες δηλαδή εκείνες κατά τις οποίες η περιεκτικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας σε υπεριώδεις ακτίνες είναι η μεγαλύτερη.
-Έχετε στην παραλία κατά νου τον κανόνα της σκιάς: εάν δεν μπορείτε να δείτε τη σκιά σας ή η σκιά σας είναι κοντύτερη από εσάς, θα πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγετε σε σκιερό μέρος.
-Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί μεταξύ 11.00 π.μ. με 2.00 μ.μ., καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι τις ώρες αυτές πιο έντονη.
-Στην παραλία, να είστε πάντοτε εξοπλισμένοι με μια ομπρέλα ή με μια μικρή τέντα για τον ήλιο.
-Μάθετε τα παιδιά να καταφεύγουν στη σκιά της ομπρέλας όταν παίζουν στην παραλία. Αν η ομπρέλα είναι στημένη μακριά απ’ την ακρογιαλιά, την οποία συνήθως προτιμούν τα παιδιά, θα πρέπει να στήσετε μια στο σημείο που παίζουν.
-Έχετε πάντα μαζί σας και δίνετε στο παιδί άφθονο νερό, για να προλάβετε τυχόν αφυδάτωση.
-Έχετε πάντα δεύτερο (ή και τρίτο) καπέλο στην τσάντα θαλάσσης, γιατί μπορεί το παιδί να χάσει ή να βρέξει το πρώτο.
-Αν και το να φοράει το παιδί σας όταν κολυμπάει μπλούζα με μανίκια είναι καλύτερο από το τίποτα, παρ’ όλα αυτά χρειάζεται να φοράει και αντηλιακό.
-Αναζητήστε στην αγορά ρούχα με προστασία ενάντια στις ακτίνες UV, όπως μαγιό, T-shirts και σορτς για μωρά και παιδιά, τα οποία να προφέρουν 40 SPF ή και περισσότερο, ακόμα κι αν βραχούν.
Ακτίνες UVA και UVB
Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες πίστευαν ότι μόνο οι ακτίνες UVB είναι επικίνδυνες. Μολονότι οι ακτίνες UVB αποτελούν τον κύριο κίνδυνο για τον καρκίνο του δέρματος, τώρα πια ξέρουμε ότι οι ακτίνες UVA, αν και δεν προκαλούν εγκαύματα, επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου, ενώ ευθύνονται και για τη γήρανση του δέρματος, καθώς διαπερνούν σε βάθος τα στρώματα της επιδερμίδας, καταστρέφοντας τις ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου. Βεβαιωθείτε ότι το αντηλιακό προσφέρει προστασία ευρέως φάσματος,δηλαδή προστατεύει τόσο από τις υπεριώδεις ακτίνες UVB όσο κι από τις UVΑ.
Φυσικά ή χημικά φίλτρα
Τα αντηλιακά για παιδιά περιέχουν είτε φυσικά φίλτρα, όπως τον ψευδάργυρο ή το οξείδιο τιτανίου, που απωθούν τις UV ακτίνες από το δέρμα είτε χημικά ή μερικές φορές και τα δύο. Γι’ αυτό:
-Εξετάστε τα συστατικά του αντηλιακού. Το οξείδιο ψευδαργύρου, το διοξείδιο τιτανίου ή η οξυμπενζόνη προστατεύουν το δέρμα από τις ακτίνες UVB και UVA.
-Οι φόρμουλες που περιέχουν φυσικά φίλτρα είναι άμεσα αποτελεσματικές, ενώ τα αντηλιακά με τα χημικά απωθητικά χρειάζονται 20-30 λεπτά για να δράσουν, γι’ αυτό ανάλογα με το είδος θα πρέπει να φροντίσετε να τα εφαρμόσετε στο δέρμα πριν εκθέσετε τα παιδιά στον ήλιο.
Δείκτης προστασίας (SPF)
Η διαβάθμιση SPF (sun protection factor – δείκτης αντηλιακής προστασίας) σχετίζεται μόνο με το ποσοστό των ακτίνων UVB που φιλτράρονται. Η προστασία από τις ακτίνες UVA σημαίνεται από διαβάθμιση αστεριών από το ένα έως το πέντε.
Όσο υψηλότερο είναι το SPF, τόσο περισσότερο επιτρέπει να παραμείνει το παιδί σας στον ήλιο χωρίς να καεί. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας κανονικά και χωρίς αντηλιακό καίγεται μέσα σε δέκα λεπτά, τότε επαλείφοντας το δερματάκι του με ένα αντηλιακό με 15SPF θα το διαφυλάξετε από το ηλιακό έγκαυμα για περίπου δυόμισι ώρες (δηλαδή 15 φορές περισσότερο).
Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των αντηλιακών με υψηλότερο δείκτη προστασίας. Για παράδειγμα, ένα αντηλιακό με SPF 15 φιλτράρει το 93-94% των ακτίνων UVB, ένα με SPF 30 φιλτράρει το 96% των ακτίνων, ενώ ένα με SPF 60 φιλτράρει το 98% των ακτίνων, δηλαδή 3 έως 4% παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε:
-Για τα παιδιά χρησιμοποιούμε αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον SPF 20.
-Ο υψηλός δείκτης προστασίας καθυστερεί, αλλά δεν εμποδίζει τα εγκαύματα. Ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 20 ή υψηλότερο μπορεί να προστατέψει, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει τη συνεχή έκθεση στον ήλιο.
Αντηλιακά αποκλειστικά για παιδιά
-Χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε αντηλιακά προϊόντα για παιδιά. Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το δικό σας αντηλιακό, βάλτε στο παιδί μικρότερη ποσότητα.
-Για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, επιλέξτε αντηλιακά με υποαλλεργική σύνθεση και χωρίς άρωμα.
-Αν το παιδί έχει ευαίσθητο δέρμα, παρουσιάζει αλλεργίες ή ατοπική δερματίτιδα, ζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου, ο οποίος θα συστήσει το κατάλληλο αντηλιακό και προϊόντα καθαρισμού και ενυδάτωσης.
Πηγή: mothersblog.gr