Τετάρτη , 22 Ιανουάριος 2025
Όταν τo παιδί έχει ένα «φανταστικό» φίλο

Όταν τo παιδί έχει ένα «φανταστικό» φίλο

Σήμερα υπάρχει η παραδοχή πως οι φανταστικοί φίλοι είναι συχνά μέρος της φυσιολογικής εξέλιξης ενός παιδιού. Τα μικρά παιδιά με φανταστικούς φίλους είναι συνήθως κοινωνικά, ευφάνταστα και αγαπούν τα παιχνίδια με ρόλους.

Απολαμβάνουν να παίζουν με τους φίλους τους και όταν δεν είναι μαζί με φίλους, επινοούν τους φανταστικούς φίλους τους για παρέα στη διασκέδαση. Τα παιδιά καταφεύγουν επίσης στους φανταστικούς τους φίλους όταν νιώθουν αναστατωμένα με κάτι που συνέβη ή κάτι που κάποιος τους είπε. Μία έρευνα επισήμανε πως σχεδόν τα μισά ελληνόπουλα είχαν ένα φανταστικό φίλο στη ζωή τους.

Καταρχήν λοιπόν, μην ανησυχείτε. Το παιδί σας όχι μόνο είναι φυσιολογικό, αλλά είναι και πολύ δημιουργικό. Η καλπάζουσα φαντασία του τροφοδοτεί αυτό το φανταστικό δημιούργημα, κάποιον που του κάνει παρέα στην εξερεύνηση του κόσμου γύρω του.

Αυτή η επινόηση του φανταστικού φίλου είναι επίσης ένας τρόπος που τα παιδιά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το καλό από το κακό. Για παράδειγμα, το παιδί σας μπορεί να κατηγορεί το φανταστικό του φίλο για κάθε τι που ο ίδιος έκανε λάθος, λέγοντας για παράδειγμα πως «ο Γιώργος» φταίει που έχυσε το γάλα του ή που έκανε άνω-κάτω τα βιβλία του στο ράφι. Δεχτείτε την εξήγησή του ως αξιόπιστη και βοηθήστε το να διορθώσει τη ζημιά που έκανε, αλλά με ευγενικό τρόπο υπενθυμίστε του και τους κανόνες του σπιτιού.

Προσπαθήστε να μην το κάνετε θέμα, όταν αναφέρεται στο φανταστικό του φίλο. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει ούτε να έρχεστε σε αντιπαράθεση μαζί του, ούτε να τον ανακρίνετε, αλλά ούτε να το τραβάτε στα άκρα, προσποιούμενη με τη σειρά σας πως συναντάτε ή μιλάτε στον αόρατο φίλο του. Δεν υπάρχει λόγος να τον κάνετε να νιώσει αστείος που μιλά για κάποιον που δεν υπάρχει, αλλά αν φτάσετε στα άκρα και ενσωματώσετε το φανταστικό φίλο του στον πραγματικό κόσμο, τότε το πιο πιθανό είναι αυτός ο φανταστικός φίλος να συνεχίσει να υπάρχει ανάμεσά σας για πολύ καιρό.

Όσο συμβαίνει αυτό, αφήστε τον να απολαύσει την παρέα του φανταστικού του συντρόφου. Σύντομα θα ξεπεράσει αυτήν την πολύ συνηθισμένη φάση για τα περισσότερα παιδιά.

Καλό είναι να είστε σε τακτή επικοινωνία με τη δασκάλα του στο σχολείο για να βεβαιωθείτε πως αυτή η συμπεριφορά δεν επηρεάζει τις επιδόσεις του. Σκεφτείτε επίσης πως ο γιος σας μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή την αλληλεπίδραση για να τεστάρει τις αντιδράσεις της δασκάλας σε μια συμπεριφορά του, που μπορεί να αποδοκιμάσει, οπότε και πάλι κρατήστε επικοινωνία με εκείνη, έτσι ώστε να τον βοηθήσει να ρυθμίσει τη συμπεριφορά του.

Έχετε στο μυαλό σας πως οι φανταστικοί φίλοι έχουν βοηθήσει παιδιά να εγκλιματιστούν πιο εύκολα όταν συμβαίνουν αλλαγές στη ζωή τους, όπως μια μετακόμιση ή ακόμα και η απλή αλλαγή περιβάλλοντος στις διακοπές. Μήπως έχει κάτι αλλάξει στην καθημερινότητά του γιου σας τελευταία;

Σε κάθε περίπτωση, η ύπαρξη του φανταστικού του φίλου έχει να κάνει με την αναπτυγμένη φαντασία του, που είναι κάτι που θα πρέπει να σας ευχαριστεί.

Πηγή: govastileto.gr