Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως ένας από τους βασικούς «κανόνες» ενός ισορροπημένου προτύπου διατροφής είναι η κατανάλωση «μικρών και συχνών γευμάτων».
Η συγκεκριμένη πρακτική βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και του αισθήματος πείνας κατά τη διάρκεια της ημέρας, συμβάλλοντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και κατ’ επέκταση του σωματικού βάρους.
Ο εν λόγω «κανόνας» αφορά όχι μόνο τους ενήλικες, αλλά και τα παιδιά, στα οποία λειτουργεί επιπρόσθετα ως βάση για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, με στόχο τη διατήρησή τους σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές, που η παραπάνω πρακτική «παρερμηνεύεται» με αποτέλεσμα τα παιδιά να οδηγούνται σε αδιάκοπο «τσιμπολόγημα» μέσα στη μέρα, καταναλώνοντας αρκετά σνακ ενδιάμεσα των γευμάτων.
Κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν τα σνακ που καταναλώνονται ανήκουν στην κατηγορία των «υγιεινών» επιλογών, μπορεί να επιφέρει αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, η πολύ συχνή κατανάλωση σνακ είναι πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση της συνολικής ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης και μακροπρόθεσμα, σε ανεπιθύμητη αύξηση του σωματικού βάρους.
Από την άλλη, το συχνό «τσιμπολόγημα» στερεί από το παιδί την ικανότητα να αντιλαμβάνεται σωστά το αίσθημα πείνας και κορεσμού, η οποία συμβάλλει καθοριστικά στη μακροχρόνια διαχείριση του βάρους.
Επομένως, προσπαθήστε να τηρήσετε ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων και σνακ, προσφέροντας στο παιδί σας τρία κύρια γεύματα και δυο-τρία ενδιάμεσα υγιεινά σνακ.
Επιπλέον, αποφύγετε πρακτικές όπως η προσφορά φαγητού στο παιδί προκειμένου να παραμείνει απασχολημένο ή όταν βαριέται, και φροντίστε ώστε να μην εκτίθεται συνεχώς σε φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πηγή: neadiatrofis.gr